İzmir’de 30 Ekim günü yaşanan 6.6 şiddetindeki deprem sonrası birçok kişi evinin dayanıklılığını merak ediyor. Bu konuda Girne Yapı Denetim Şirket Müdürü İnşaat Mühendisi Serman Aydın’a deprem dayanıklılık testlerinin nasıl yapıldığını www.insaatnoktasi.com takipçileri için sorduk.
Bina testleri (karot) yapılırken olabilecek ufak tefek tahribatları önlemek için bazı teknikler uyguluyoruz. Momentin sıfır noktası olduğu nokta kolonların orta noktası oluyor. Orta noktasından numune alıyoruz. Bir de röntgenle bakıp, demirin denk gelmediği yerden karot numunesi alıyoruz ki kolonun içindeki herhangi bir donatıya zarar verilmesin.
Literatürde geçerli tek yöntem bu aslında. Bir sürü bilgi kirliliği var maalesef, röntgenle bakılıyor binaya deniyor. Düz mantık düşünürsek; bir doktor kişiye dışarıdan baktığında neyi olduğunu nasıl anlayabilir. Hastalığı teşhis etmek için bir sürü test yaptırır.
Biz de binanın sağlam olup olmadığını anlamak için gerekli testleri yapıyoruz. Betonun, demirin dayanıklılığının testine bakmadan o yapının sağlam olup olmadığının analizi yapılamaz. Nasıl yapılıyor normal karot numenesini alıyoruz, sıyırma testlerini yapıyoruz. Beton, demir sonuçlarının hepsini alıp bunların hepsini projelendiriyoruz. Yük etkisi altına sokup yapı ayakta kalıyor mu kalmıyor mu ona bakıyoruz.
Haber: Nihal Özken
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı