Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından hazırlanan "Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik," Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik, bankaların kredi süreçlerini daha sıkı denetlemeyi amaçlayarak çeşitli düzenlemeler içeriyor.
Hesap durumu belgeleri artık 5 milyon TL'nin üzerindeki krediler için zorunlu
Yönetmelik uyarınca, bankalar tarafından 5 milyon TL'nin üzerinde verilecek nakdi ve gayri nakdi krediler için müşterilerden hesap durumu belgesi alınması zorunlu hale getirildi. Daha önce bu uygulama, 2 milyon TL'yi geçmeyen kredi talepleri için geçerliydi. Tüketici kredileri hariç olmak üzere, 5 milyon TL eşik tutarın üzerindeki krediler için her yıl hesap dönemini izleyen 9 ay içerisinde hesap durumu belgeleri alınmaya devam edecek.
Kredi derecelendirme notu zorunlu
Bankaların, kredileri nedeniyle maruz kalacakları riskleri ölçmek amacıyla kredi derecelendirme notları alması zorunlu hale getirildi. BDDK tarafından belirlenecek kapsam dahilindeki krediler için yetkilendirilmiş bir kuruluşun verdiği kredi derecelendirme notu, kredi tahsis aşamasında alınacak.
Teminat oranları BDDK tarafından belirlenecek
Yönetmeliğe göre, konut teminatlı kredilerde ve taşıt kredilerinde kredi teminat oranları, Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın görüşü alınarak BDDK tarafından belirlenecek. İkinci el binek araçlarda taşıt değerinin tespitinde kasko değeri esas alınacak.
Kredi açma yetkisi düzenlemesi
Yeni düzenlemeyle kredi açma yetkisine sahip olanlar, kendileri ile eş ve velâyeti altındaki çocuklarının veya risk grubu oluşturan diğer gerçek ve tüzel kişilerin taraf olduğu kredi işlemlerine ilişkin değerlendirme ve karar verme aşamalarında yer alamayacak. Ancak banka genel müdürü veya yönetim kurulu üyelerinden sadece bu sıfatları dolayısıyla bankanın risk grubu içinde yer alanlar için bu kural uygulanmayacak.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı