Kentsel dönüşümde “uzlaşma ve yerinde dönüşüm” ilkeleriyle hareket eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, ilk etaptaki binaları tamamladığı Örnekköy projesinde Nazım Hikmet Bulvarı ve Baş Pehlivan Karali Caddesi’ne cepheli, 8 ve 11 kat olarak inşa edilecek iki bloktaki 170 daire ve 20 işyeri için kura çekimi yaptı. İzmir 3. Noterliği huzurunda çekilen kurayla 52 hak sahibine dağıtılacak daireler belirlendi. Çekiliş törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe de katıldı. Örnekköylülerin heyecanına ortak olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kentsel dönüşüm projelerinin yapımını hızlandırmak için Dünya Bankası ile başlattıkları çalışmaların küresel salgın sürecinden sonra da devam edeceğini vurgulayarak “Tüm kararlılığımız ile çalışarak verdiğimiz sözleri yerine getireceğiz” dedi.
İsmet İnönü Sanat Merkezi’ndeki törende konuşan Başkan Tunç Soyer, “Kentsel dönüşüm kavramı, hızlı kentleşme sonucu oluşan niteliksiz ve sağlıksız alanların yeniden yapılandırılması sürecinin bir sonucu olarak hayatımıza girdi. Ancak ülkemizde kentsel dönüşüm süreçleri, kentsel alanın iyileştirilmesi ve bu alanda yaşayan halkın sorunlarının giderilmesinin aksine bir rant politikasına dönüştü. Dönüştürülen alanlar, orada yaşayan halk için değil, belirli gruplara fırsat yaratan rant alanlarına dönüştü. Göçle gelen yoksul kesimlerin barınma hakları ellerinden alınarak bir kez daha göç etmeye zorlandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu yanlış uygulamaları İzmir’den başlayarak ülkemizde değiştirmek için kentsel dönüşümü ‘yerinde dönüşüm’ olarak tanımlıyor. Çünkü o bölgede geçmişten bugüne süregelen bir kültürün, bir yaşamın devam etmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle yerinden dönüşüm yaptığımız alanlardaki insanlarla uzlaşı sağlıyor, görüşlerini karar süreçlerine dahil ederek buradaki mevcut yaşamın devamlılığını esas alıyoruz” dedi.
Yerinde dönüşümü gerçekleştirmek üzere üç temel ilke benimsediklerini vurgulayan Soyer, “İlki kentsel dönüşümün uzlaşma esaslı olması, ikincisi yerinde dönüşümün gerçekleştirilmesi, üçüncüsü bu sürecin İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin denetiminde sürdürülmesi. Fiziksel, toplumsal, ekonomik, çevresel ve altyapısal ihtiyaçların tamamını bir bütün olarak ele almadan yapılan kentsel dönüşümün sürdürülebilir olmadığını iyi biliyoruz. Bu nedenle kentin fiziksel koşulları ile toplumsal problemleri arasında doğrudan bir ilişki kurarak demokratik, şeffaf ve katılımcı bir anlayışla bu süreçleri yürütüyoruz” diye konuştu.
Yedi ayrı bölgede dönüşüm
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yedi ayrı bölgede toplam 308 hektar büyüklüğündeki alanda yerinde dönüşüm çalışmalarını sürdürdüğünü söyleyen Soyer, “Uzundere 1’inci etapta 341 bağımsız birimin yapımını tamamlayarak hak sahiplerine kat mülkiyet tapuları ile birlikte teslim edildi. Uzundere 2’inci etap ve Örnekköy 1’inci etapta 619 bağımsız birimin yapımı tamamlandı. Konutların teslimi için gerekli işlemler ve tapu tescilinin ardından önümüzdeki aylarda hak sahiplerine teslim edeceğiz” dedi.
Temmuz ayında hak sahiplerine teslim
Örnekköy’deki kentsel dönüşüm projesiyle ilgili güncel bilgileri de paylaşan Soyer sözlerine şöyle devam etti: “İzmir Büyükşehir Belediye Meclisince sınırları belirlenen 18 hektar büyüklüğündeki Örnekköy’de yaklaşık 6 bin kişi yaşıyor ve 1290 adet bağımsız birim bulunuyor. Alandaki tüm yapıların tek tek tespitlerinin yapılması, hak sahiplerinin belirlenmesi, kentsel tasarım ve mimari projelerin oluşturulması, gerekli plan revizyonunun yapılması gibi teknik çalışmaların ardından, hak sahipleri ile proje görüşmelerine ve sözleşmelerin imzalanması aşamasına geçtik. Bölgedeki vatandaşların yaklaşık yüzde 96'sı ile uzlaşma sağlanarak sözleşmeler imzalandı. Etaplar halinde gerçekleştirilmesi planlanan bu projede, konut adalarında yüzde 100 uzlaşı sağlanan hak sahiplerinin tapularının Belediyemiz adına devir işlemleri tamamlandı. Tapu devir işlemleri neticesinde hak sahiplerine ait konutlar, noter huzurunda yapılan kura neticesinde belirleniyor. İnşaatı tamamlanan 1’inci etap kapsamında 130 konut ve 13 işyerinin kat mülkiyet tapularının tescilini takiben Temmuz ayında hak sahiplerine teslim edilmesini planlıyoruz.”
Belediye şirketleri de ihalelere katılacak
Örnekköy’de daha önce hak sahiplerine ait bağımsız birimleri belirlemek için 2’inci, 3’üncü ve 9’uncu bölgelerde noter huzurunda çekilen kuralar neticesinde hak sahiplerine ait konutların belirlendiğini de sözlerine ekleyen Soyer, “Kura çekilen diğer etapların da ihale yapacağız. Bugüne kadar alandaki sakinler ile uzlaşı sağladığımız halde ne yazık ki ihalelerde teklif almakta sorunlar yaşadık. Müteahhitlerin bu sürece dâhil olması için yoğun çaba gösterdik. Buna rağmen bu bölgedeki halkımızın bize güveni neticesinde Örnekköy Kentsel Dönüşüm Projesi’nde ilerleyerek etaplar halinde yaklaşık 1200 bağımsız birimi, yapım aşamasına getirdik ve ihaleye çıktık. Örnekköy ile beraber Uzundere, Ege Mahallesi ve Gaziemir Aktepe’de hak sahipleri ile uzlaşılarak Belediyemiz adına tapu devri yapılan ve yapım sürecinin başlatılması için ihaleye hazır hale getirilen 6 bin bağımsız bölüm olduğunu da ayrıca belirtmek isterim. Ülkemizin uzunca bir süredir içinde yaşadığı ekonomik kriz, koronavirüs salgını sonrasında daha fazla derinleşiyor. Bu süreçte halkımızı mağdur etmemek için daha fazla beklememe kararı aldık. Kentsel dönüşüm projelerinin yapımının gerçekleştirilmesi için farklı finansman modeli arayışlarımızda Dünya Bankası ile başlattığımız çalışmalar pandemi süreci sonrasında devam edecek. Ayrıca bundan sonra Büyükşehir Belediyemizin şirketleri de yapacağımız ihalelere katılım sağlayacak. Kentsel dönüşüm projelerini hayata geçirmek üzere tüm kararlılığımız ile çalışarak sizlere verdiğimiz sözleri yerine getireceğiz” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından ilk kurayı Başkan Soyer ile hak sahiplerinden Şükran Şafran çekti. İkinci kurayı ise Cemil Tugay eşliğinde Kamil Özgüle çekerek oturacağı konutu belirledi.
Diğer bölgelerde de çalışmalar sürüyor
Ege Mahallesi, Gaziemir Aktepe ve Emrez Mahalleleri, Uzundere ve Örnekköy kentsel dönüşüm projelerinde yüzde 100 uzlaşı sağlanarak tapu devir işlemlerini tamamlayan Büyükşehir Belediyesi, bu bölgelerde yapım aşamasına geçti. Uzundere kentsel dönüşüm projesinde ilk etapta toplam 341 adet bağımsız birim tamamlandı ve kat mülkiyet tapuları ile hak sahiplerine teslim edildi. İkinci etap kapsamındaki 476 adet bağımsız birimin inşaatı ise tamamlanma aşamasında.
Çiğli Güzeltepe’de arazi tespit çalışmalarını tamamlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, önümüzdeki günlerde proje tanıtım toplantısı yaparak hak sahipleri ile proje görüşmelerine başlayacak. Bayraklı ve Ballıkuyu kentsel dönüşüm projelerinde hak sahipleri ile uzlaşma görüşmelerine devam ediliyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı