Bayraklı Belediyesi olarak depremin ilk anından vatandaşların konutlara yerleştirilmelerine kadar imkanlar dahilinde tüm ihtiyaçların karşılandığını belirten Başkan Sandal, "Şimdi işin sonuna geldik. Riskli binaların yıkılıp yeniden yapılması sürecinde 2 yılı ödemesiz 18 yıl sıfır faizli kredi uygulamasının deprem bölgesindeki riskli tüm binaları kapsayacak şekilde düzenlenmesini Cumhurbaşkanımızdan talep ediyoruz" diyerek çağrıda bulundu.
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, 30 Ekim'de meydana gelen İzmir depremi sonrasındaki süreçte yürütülen çalışmaları değerlendirdi. Belediye meclis salonunda düzenlenen basın toplantısına belediye meclisi İmar, Kentsel Dönüşüm ve Deprem Afet komisyonlarındaki meclis üyeleri, muhtarlar, bürokratlar ile İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan da katıldı.
Depremin genel değerlendirmesini yaparak konuşmasına başlayan Başkan Sandal, “30 Ekim’de yaşadığımız depremde 117 canımızı kaybettik. 28'i çocuklarımızdı. 7 binamız yıkıldı. Çevrede 71 bina yıkıldı. İlçemizde ağır ve orta hasarlı binalarda mevcut çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. 1 ay içinde ağır hasarlı binalar yıkılmış olacak. Bayraklı Belediyesi olarak enkaz kaldırma, arama kurtarma çadırların kurulması, konutlara yerleştirme sürecinde üzerimize düşeni yaptığımıza inanıyorum. Bu anlamda desteklerini esirgemeyen Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'na, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum'a, Valimiz Yavuz Selim Köşger'e, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer'e teşekkür ediyorum. Metropol ilçe başkanlarımıza, arama kurtarma ekiplerine de vatandaşlarımız adına teşekkür ediyorum. Bir diğer borcumuz da Bayraklı'daki muhtarlarımıza. Günlerce uyumadan yardıma koştular. Muhtarlarımıza cansiperane çalışmalarından dolayı şükranlarımızı sunuyorum. Sahada olan 900'e yakın personelimize de teşekkür ederim. Enkaz süreci, çadır, geçici konut, süreçlerinin dışında Bayraklı Belediyesi olarak üzerimize düşeni siyasi çıkar gütmeden kamu kurumu mantığı ile yerine getirdik" dedi.
SIFIR FAİZLİ KREDİ TÜM RİSKLİ YAPILAR İÇİN UYGULANSIN
Başkan Sandal, "Depremzedelerin sıkıntılarının çözülmesi için tüm kamu kurumları, bakanlıklarla istişare içindeyiz. Depremzedeler verilen kredilerin faiz oranının yüksek olması nedeniyle zor durumda. Asıl sıkıntı mevcut kredinin yüksekliğiyle ilgili. Ortalama yüzde 1 oranla vatandaş geri ödemesini yapabilecek durumda değil. Bu bir sorun. Biz bunun çağrısını yapıyoruz. Böyle bir mağduriyetimiz var. Bankaların ve bizim bu meseleyi çözebilme şansımız yok. Sayın cumhurbaşkanımızdan gerekli destekleri bekliyoruz. İşin sonuna geldik. Kredi işine de sayın cumhurbaşkanımız el atarsa çözmüş olacağız diye düşünüyorum. Yüzde birlik faiz vatandaşa ağır geliyor. Biz de devlet büyüklerimizden vatandaşımız adına bir destek bekliyoruz. Ekonomik sıkıntılar depremde zirve yaptı. Riskli binaların yıkılıp yeniden yapılması sürecinde 2 yılı ödemesiz 18 yıl sıfır faizli kredi uygulamasının deprem bölgesindeki riskli tüm binaları kapsayacak şekilde düzenlenmesini cumhurbaşkanımızdan talep ediyoruz. Yapılabilir bir iş midir? Evet yapılabilir bir iştir. Tüm dostların yardımına ve desteğine ihtiyacımız var. Tüm kamu ve kuruluşlarıyla eşgüdüm içinde çalışacağız. Büyükşehir belediyesiyle eşgüdüm içinde çalışacağız. Yasa ve mevzuatları zorlayıp vatandaş lehine ne yapabiliyorsak onu yapacağız" dedi.
RİSKLİ YAPILARIN TAMAMI YIKILIP YENİDEN YAPILMALI
Başkan Sandal, "Görevimizi hiçbir siyasi amaç gütmeden, kamu görevi neyse o sorumlulukla yerine getirdik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bizden istediklerini eksiksiz ve hızlı yapmaya çalıştık. Mevcut imar haklarının korunması ve ada bazlı işlemlerde yüzde 10 artışı büyükşehir meclisinde değerlendirdik. Usul ve esaslar yönünden ve bu notun yeni taslak üzerinde geçmesi istendi. Büyükşehir usul ve esasları içeren plan notunu meclisten geçirdi. Bu 'k sınırlarının belirlenmesinde Bayraklı Belediyesi 8 gün içinde üzerine düşeni yaptı. Hem kendi hem de büyükşehir meclisinden geçirdi ve aynı gün askıya çıkardı. Bu çalışma mevcut metrekarelerin korunması, kooperatif haklarının korunması, kat sıkışıklığından gelen hakların korunması gibi çalışmaları içeriyor. Biz Bayraklı Belediyesi olarak binaların hasar durumundan ziyade riskli yapı olup olmadığıyla ilgiliyiz. Çünkü hasar durumu biraz gözlemseldir. Az hasarlı görülen bina depremde yıkıldı. Riskli binaların dönüşüme dahil edilmesini sağlamak istiyoruz. Orta hasarlı binaların güçlendirilmesi çalışmaları var. Biz deprem yönetmeliği öncesi yapılan tüm riskli binaların yıkılıp yeniden yapılmasının daha doğru olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.
BELEDİYE ŞİRKETİMİZ PAZARTESİ İTİBARIYLA ÜCRETSİZ MÜŞAVİRLİK HİZMETİ VERECEK
Sandal, "Süreçte vatandaşın yanında olmalıyız. Tüm imkanlarımızı kullanarak yapmamız gereken neyse yapmakta kararlıyız. Eksik olduğumuz meselelerle ilgili de bize pozitif öneri gelirse yapmaya hazırız. Bu kapsamda belediye şirketlerimizden birinin tüm faaliyetlerini sıfırlayıp yeni bir şirkete dönüştürdük. Baybel şirketimiz bundan sonra kentsel dönüşüm, tasarım, yenileme, planlama sanayi ve ticaret şirketi olarak tanımlandı. Bu şirketimizle vatandaşlarımıza ücretsiz müşavirlik hizmeti vermeyi planlıyoruz. Analiz, hukuk, uzlaşma, kontrol süreçlerinin tamamında vatandaşımızın yanında olacağız. Şirketimiz analiz sürecinde temel sorunların çözümü için aktif rol alacak. Pazartesi itibarıyla yıkılan binalar ya da hasar, risk durumu netleşmiş binalarımızın temsilcileri şirketimize gelip bir an önce işlemlere başlasın. Pazartesi gününden itibaren hazırız. Planlamadan inşaat sürecinin bitimine kadar vatandaşımızın yanında olacağız. A sınıfı müteahhitlerden oluşan bir havuz oluşturacağız. Vatandaş, kendi istedikleri firmalarla da bu süreci sürdürebilirler" dedi.
EV VEYA ARSANIZI SATMAYIN
Vatandaşlara da çağrıda bulunan Sandal, "Çok zor günler geçiriyoruz. İşimiz, ekmeğimiz vardı, gündelik hayatımıza devam ederken bir anda bunlardan olduk. Şu an başka bir ortam içindeyiz. Bütün yurttaşlarımıza çağrıda bulunuyorum. Binalarını ve arsalarını satmalarını istemiyoruz. Arsa ve binalarınızı lütfen satmayın. Şu an 300-400 bin liraya biten binaları en az 2 milyon liranın üzerinde satacaklar. Müteahhitlerle anlaşmalarını belediye şirketimiz çerçevesinde müşavirlik hizmetini alarak yapsınlar. Bir işin fiyatı aşağı yukarı bellidir. Çok cazip tekliflerle gelen firmalara lütfen itibar etmeyin. Hukuki olmayan söylemlere lütfen itibar etmeyin" diye belirtti.
USUL-ESAS VE YÖNETMELİKLERE UYGUN OLMAYAN KONULAR SÜRECİ UZATIR
Depremzedelerin imar artışı taleplerini de değerlendiren Sandal, "Usul, esas ve yönetmeliklere uygun olmayan konuların tartışılması süreci gerçekten çok uzatır. Birileri buradan bir siyaset çıkarmak isteyebilir. Birilerinin farklı niyeti olabilir. Bunlara gerek yok. Biz altını çizerek söylüyoruz, belediye olarak bir eksiğimiz sıkıntımız, atmamız gereken veya ihmal ettiğimiz bir adım varsa bunu uygun yöntemlerle her zaman atmaya hazırız. Biz tamam desek daha ilk inceleme noktası olan Büyükşehir bu konuya hayır diyebilir. Büyükşehir'den evet çıksa dahi Çevre ve Şehircilik hayır diyecek. Bakanlık kabul etse dahi odalar itiraz edecek. Şu anki planlara bile şehir plancılarının itiraz edeceği yönünde bir bilgi var. Buna bir de kat artışı eklendiğinde itirazın geleceği kesin olacak. Bizim burada yapmamız gereken vatandaşın yanında olup tüm gücümüz ile doğruyu anlatmak. Yapabileceğimiz pozitif bir öneri gelirse Bayraklı Belediyesi olarak elimizden geleni yaparız. Lütfen bu konuda bize yardımcı ve destek olun" diyerek Şehir Plancıları Odası ve depremzedelere çağrıda bulundu.
ÖNCELİĞİMİZ VATANDAŞIN DERDİNİ VE SIKINTISINI ÇÖZMEK
Süreci polemiğe girmeden çözmek için uğraştıklarını dile getiren Başkan Sandal, “Hasarlı binaların tespiti, yıkımı bir süreç. Hiçbir polemiğe girmeden öncelikli işimiz vatandaşın derdini ve sıkıntısını çözmek. Tek dileğimiz komşularımızın bir an önce sağlıklı ve nitelikli binalarına kavuşmalarıdır" diye kaydetti.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı