Elektral AŞ, İspanya’nın önde gelen turizm kenti Barselona’da metrolarda kullanılmak üzere akıllı telefon malzemeleri satışı yapacak otomatlar üretecek. Yeni nesil satış otomatları Barselona Metrosu’nda kullanılacak olan Elektral, Jacobs-Douwe Egberts, Cafe Breno markaları için de hazır kahve otomatları üretiyor.
İzmir Atatürk OSB’de 20 bin metrekarelik kapalı alanda faaliyet gösteren şirket, mobil araç gereç satışında önemli bir marka olan İspanyol şirketi Mobiloso ile yaptığı anlaşma kapsamında, Barselona’da metro istasyonlarına yerleştirilmek üzere 50 adet satış otomatı üretecek. Bu otomatlarda akıllı telefonlar için hafıza kartı, özçekim çubuğu, flaş memeorisi, koruma kılıfı, pil ve şarj aleti gibi 20 farklı ürün satılacak. Otomatların kredi kartı ve nakit satış yapabilen, para üstü verebilen, tüm dataları bir buluta aktarabilen ve buradan da şirket yetkililerine raporlayan bir sistemle çalışacak şekilde üreteceklerini açıklayan Elektral AŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdem Dinçsoy, bu cihazları yaklaşık 1.5 ay içinde Barselona Metrosu’nda 25 istasyona yerleştirmeye başlayacaklarını, İspanyol firmanın sözleşmesini Fransa’da anlaşmalı olduğu metro istasyonları için de geliştirmek istediğini söyledi.
Barcelona Metrosu’nda kullanılacak otomatları Mobiloso firması ile birlikte 1 yılı bulan bir çalışma sonucunda geliştirdiklerini anlatan Dinçsoy, “Anlık kazanç ve satışların görülüp, tedarik zincirinin ona göre planlandığı bir sistem geliştirdik. Bizim ‘Midi Büfe’ olarak ürettiğimiz bir otomatı bu amaca uygun geliştirdik ve metro istasyonlarında kullanılacak şekilde darbeye ve sabotaja karşı güçlendirdik. Şimdilik 50 adet üretiyoruz. Mobiloso, Fransa’da anlaşmalı olduğu kentlerin metroları için de bu otomatları yaptırmak istediği için bizimle işbirliğini arttırmak istiyor” diye konuştu.
Otomatta dünya pazarlarına göz koydu
Müşterilerin beklentilerine uygun yeni sistemler geliştirdiklerini belirten Dinçsoy, “Butik ve müşteri odaklı bir tasarım olan bu otomatların, ilerleyen zamanlarda Avrupa ve dünyanın diğer yerlerinden de benzer talepler almasını bekliyoruz. Dünyaya yüksek teknolojili Türk markalı ürün ihraç etmek bizi gururlandırıyor” dedi.
Elektral’ın kurucusu yüksek makine mühendisi Sayıl Dinçsoy’un ilk otomat üretimini 1980 yılında gerçekleştirdiğini, çay otomatı olan bu ilk üründen sonra 1984’te Ülker’e çikolata otomatı ürettiğini anımsatan Dinçsoy, “Role teknolojisi ile çalışan ve 8 çikolata çeşidini, ürün için ideal sıcaklık olan 14 derecede muhafaza eden bu cihazı hala fabrikamızda sergiliyoruz. Dedektör üretiminde uluslararası marka olarak yeni büyüme alanımızı otomatlar olarak belirledik. Otomat üretiminde de uluslararası marka olmayı hedefl iyoruz” diye konuştu.
3. jenerasyon otomatlar için 8 yıllık Ar-Ge
Dinçsoy, otomat üretimi için Atatürk OSB’de yeni bir fabrika satın aldıklarını ve otomat için toplamda 10 milyon TL’yi aşan yatırım yaptıklarını söyledi. Dinçsoy, özetle şu bilgileri verdi: “Bugün 3. jenerasyon otomatları üretiyoruz ve son teknolojiye sahip bu makineleri İtalya, Polonya, Mısır, Azerbaycan, Suudi Arabistan, Umman, Türkmenistan ve İspanya’ya ihraç ediyoruz. Hemen hemen her şeyin otomatını üretiyoruz. İş yerlerinde eldiven, gözlük gibi çalışanların kişisel güvenlik ürünlerin otomatından, reçetesiz ilaçların satıldığı ecza otomatına, hazır yemek, tatlı, gevrek, poğaça, ekmek, gazete, sıcak-soğuk içecek otomatları ve yaklaşık 70 çeşit ürün bulundurularak neredeyse bir bakkal gibi çalışan büyük otomatlara kadar her türlü otomat üretiyoruz. Bu cihazlar teknolojik ve dizayn açısından Avrupa’da üretilen ürünlerle yarışıyor."
İş güvenliği yasası otomatlara yaradı
Yeni yasa ile iş güvenliği önemli hale gedi. İstanbul’da büyük firmaların, çalışanlar iş güvenliği için bulundurulması zorunlu olan cihazları otomattan alsınlar diye iş güvenliği otomatı aldıklarını kaydeden Dinçsoy, "Çalışan, işyeri giriş kartı ile otomatı kullandığı için şirket yöneticisi hangi çalışanın iş güvenliği ürününü alıp almadığını takip edebiliyor" dedi.
Kaynak:Dünya
15.07.2015
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı