8.885,00 TRY BIST 100 BIST 100
4,84 CNY CNY CNY
34,29 USD USD USD
37,25 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,67 TRY Faiz Faiz
74,45 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
32,79 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,44 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
102,49 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
374,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
3.023,12 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Baltık ülkelerin Türk çeliğine talebi artıyor!

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, "Özellikle Rusya-Ukrayna krizi sonrasında Baltık ülkelerinden Türk çelik sektörüne olan talebin arttığını görüyoruz." dedi...

Baltık ülkelerin Türk çeliğine talebi artıyor!

Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, özellikle Rusya-Ukrayna krizi sonrasında Baltık ülkelerinden Türk çelik sektörüne olan talebin arttığını gördüklerini belirterek, "Geçen yılın sonu itibarıyla çelik ihracatı yaptığımız ülkeler arasında Letonya 106'ncı, Estonya ise 108'inci sıradaydı. Gelinen nokta itibarıyla Estonya ihracat sıralamamızda 48'inciliğe, Letonya ise 85'inciliğe yükseldi." ifadelerini kullandı.

Birlikten yapılan açıklamaya göre, ÇİB, Baltık bölgesindeki varlığını güçlendirmek ve yeni iş birlikleri kurmak amacıyla Estonya ve Letonya'ya ticaret heyetiyle ziyaret gerçekleştirdi. Heyete 17 firmadan 31 temsilci katılırken, çok sayıda ikili iş görüşmesi yapıldı. Ziyaret kapsamında resmi kurumlarla da temasa geçilirken, Estonya'da Baltık bölgesinin en önemli çelik firmasına tesis ziyareti yapıldı.

Estonya'nın başkenti Tallin'deki ikili iş görüşmelerine katılan Türkiye'nin Estonya Büyükelçisi Başak Türkoğlu, Türk firmalarına Estonya'da yoğun ilgi olduğunu belirterek, "Türkiye'den bölgeye ihracat gerçekleştirmek isteyen firmalara Büyükelçilik olarak her zaman destek vermeye hazırız." ifadesini kullandı.

Baltık Ülkelerinden Sorumlu Ticaret Müşaviri Ümit Ateşağaoğlu da hem Estonya'da hem de Letonya'da gerçekleştirdiği sunumda, Baltık ülkelerinin Türk çelik sektörü için potansiyel bir pazar olduğunu vurguladı.

"Her iki ülkenin Rusya'dan ithalatı düşerken, Türkiye'den yaptıkları ithalat ciddi oranda artışa geçti"

Açıklamada görüşlerine yer verilen ÇİB Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, Estonya ve Letonya'nın, Türkiye'nin çelik ihracatı gerçekleştirdiği ülkeler arasında ön sıralarda olmamasına karşın Ukrayna ile Rusya arasındaki krizin yeni fırsatlar doğurduğunu, Avrupa'nın Rusya'ya ambargosunun bu iki ülkenin çelik ithalatındaki dengeleri de değiştirdiğini belirtti.

Normalde her iki ülkenin de çelik ithalatı yaptığı en büyük tedarikçinin Rusya olduğunu aktaran Aslan, "Estonya pazarında Rusya'dan ithalatta 2022 yılının ilk 7 ayı itibarıyla önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 50 düşüş var. Rusya, en büyük ithalatçı konumundan Polonya ve Finlandiya'nın ardından üçüncü sıraya geriledi. Rusya halen Letonya'nın en büyük ithalatçısı olmasına karşın ithalatında yüzde 70 düşüş var. Avrupa'nın Rusya'ya ambargosu devam ettiği sürece bu rakamlar daha da düşebilir." ifadelerini kullandı.

Her iki ülkenin Rusya'dan ithalatı düşerken Türkiye'den yaptıkları ithalatın ciddi oranda artışa geçtiğini belirten Aslan, şunları kaydetti:

"Özellikle Rusya-Ukrayna krizi sonrasında Baltık ülkelerinden Türk çelik sektörüne olan talebin arttığını görüyoruz. Geçen yılın sonu itibarıyla çelik ihracatı yaptığımız ülkeler arasında Letonya 106'ncı, Estonya ise 108'inci sıradaydı. Ancak 2022 yılının ilk 9 ayına baktığımızda Estonya'ya ihracatımız yüzde 392 artışla 70 bin tona dayanırken, Letonya'ya olan ihracatımız da yüzde 30 artışla 21 bin tona yükseldi. Gelinen nokta itibarıyla Estonya ihracat sıralamamızda 48'inciliğe, Letonya ise 85'inciliğe yükseldi. Letonya pazarı içerisinde Türkiye'nin payı yüzde 1,8'den yüzde 4,1'e çıkarken, Estonya'daki payı ise yüzde 2,1'den yüzde 9'a çıktı. Türkiye, son verilerle birlikte Estonya'da en büyük 5 ithalatçı ülke arasına da girmeyi başardı. Bu rakamların önümüzdeki dönemde daha da yükseleceğini öngörüyoruz."

Türk çelik ihracatçıları için önemli fırsat

Adnan Aslan, şu anda resesyonla bağlantılı olarak Avrupa'nın çelik talebinde yavaşlama olmasına karşın bölgede Rusya ve Ukrayna'nın etkinliğinin azalması ile Kuzey Afrika ve Orta Doğu pazarları ile Kuzey Amerika pazarlarındaki canlı talebin Türk çelik ihracatçıları için önemli bir fırsat yarattığını vurguladı.

Aslan, sektörde faaliyet gösteren firmaların ihracatlarının artırılması, yeni iş bağlantıları kurulması ve Türk firmalarının bilinirliklerinin artırılması adına gelecek dönemde temaslarını sıklaştıracaklarını ve yeni ticaret heyeti organizasyonları düzenleyeceklerini bildirdi.

Türkiye'nin çelik ihracatı ile ilgili olarak da bilgi veren Aslan, 2022 yılının 9 ayında miktarda yüzde 11 düşüşle 15,8 milyon ton, değerde ise yüzde 9 artış ile 17,1 milyar dolarlık çelik ihracatı gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Aslan, 2022 yılını miktarda yüzde 11,6 düşüşle 21,1 milyon tonluk, değerde ise yüzde 2,3 yükselişle 22,8 milyar dolarlık ihracatla kapatmayı öngördüklerini bildirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

AM/NS India, Hindistan'ın en önemli çelik projelerinden birini geliştirmeye hazırlanıyor

4 Kasım 2024 Pazartesi

Türkiye’nin demir çelik ithalat değeri Ocak-Eylül döneminde 17,38 milyar USD oldu 

4 Kasım 2024 Pazartesi

Cleveland-Cliffs, Stelco satın alımını tamamladı

4 Kasım 2024 Pazartesi

Jordan Steel inşaat demiri fiyatlarını kasım ayı için sabit tuttu

4 Kasım 2024 Pazartesi

Endonezya'nın nikel rezervleri tehdit altında: 5 yıla tükenebilir

4 Kasım 2024 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun