Gürcistan’ın yol bakım çalışmaları talebi üzerine 2023 Mayıs tarihinde kapatılan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolunun (BTK) Gürcistan geçişindeki bazı bölümlerinde modernizasyon ve genişletme çalışmalarının tamamlanması ile yük taşımacılığı yeniden başladı. Azerbaycan’dan hareket eden tren Türkiye’ye ulaştı. Tren, Kars Garı’nda gümrük muhafaza ekiplerince yapılan incelemenin ardından Kars Lojistik Merkezi’ne alındı.
Çin, 6 Şubat depremleri sonrasında Türkiye’ye 200 adet konteyner ile 50 bin adet yaşam çadırı ulaştırdı
Bakan Uraloğlu, Çin’in Xi’an kentinden 42 adet konteyner yüklü vagonun oluşturduğu blok konteyner yük treninin, 6 Kasım 2019’da Ankara’dan Çekya’nın Prag kentine gönderildiğini, ayrıca 6 Şubat depremleri sonrasında Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı ile Çin’den Türkiye’ye 200 konteyner içinde 50 bin adet yaşam çadırının taşındığını hatırlattı. “Bu tren, Çin-Türkiye güzergahını 12 günde tamamlarken, Çin-Prag arasındaki toplam parkurunu ise 18 günde geçmiş ve Demir İpek Yolu üzerinden Çin’den Avrupa’ya giden ve Marmaray’ı kullanarak Avrupa’ya ulaşan ilk yük treni olarak tarihe geçmişti” şeklinde konuşan Uraloğlu, Türkiye’den Çin’e ilk ihracat blok treninin 4 Aralık 2020’de Çerkezköy’den hareket ederek Xian eyaletindeki Xinzhu kentine ulaştığını ekledi.
“Toplam 1 milyon 470 bin ton yük taşındı”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’nın 30 Ekim 2017’de Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan işbirliği ile faaliyete geçtiğini ve o günden bu yana konvansiyonel taşımalar da dahil olmak üzere toplam 1 milyon 470 bin ton yükün taşıdığını belirtti. Uraloğlu, bu verilerin hattın bölge için ne kadar önemli bir demiryolu olduğunu gösterdiğini vurguladı. Toplamda 757 kilometre uzunluğunda olan hattın 429 kilometresi Azerbaycan, 220 kilometresi Gürcistan ve 79 kilometresi Türkiye sınırları içinde bulunuyor. İlk ticari taşımanın 30 Ekim 2017’de Kazakistan ile Türkiye arasında 4 bin 700 kilometrelik mesafede başladığını ifade eden Uraloğlu, ayrıca bu hat üzerinden Rusya, Gürcistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Çin’e yük taşındığını dile getirdi.
“Türkiye ile Çin arasındaki seyahat süresi azalacak”
Bakü-Tiflis-Kars ve Orta Koridor üzerinden gerçekleştirilen taşımalarda önemli bir lojistik merkez oluşturacak Kars Lojistik Merkezi’nin 2021 yılı Mayıs ayında hizmete açıldığını dile getiren Abdülkadir Uraloğlu, Türkiye ile Çin arasında Orta Koridor ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı üzerinden orta vadede yıllık 200 blok tren işletmeyi hedeflediklerini vurguladı. Uraloğlu, “Uzun vadede ise, Orta Koridor ve Bakü-Tiflis-Kars güzergâhından yılda bin 500 blok tren işletmeyi ve 6,5 ton yük taşıması yapılmasını planlıyoruz. Ayrıca Türkiye ile Çin arasındaki toplam seyahat süresini 10 güne indirmeyi hedefliyoruz” şeklinde sözlerini ifade etti.
“Zengezur Koridoru Doğu-Batı ticaretini geliştirecek”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Orta Koridor ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’nın etkinliğini artırması beklenen Zengezur Koridoru’nun önemine dikkat çekerek şunları ekledi:
“Zengezur Koridoru, Azerbaycan’ın batı bölgeleri ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasında, Ermenistan üzerinden Zengezur Bölgesi’nden geçecek kara ve demiryolu hatlarını birleştirecek. Zengezur Koridoru’nun hayata geçmesiyle birlikte, Orta Koridor’un demiryolu ve karayolu yük taşıma kapasitesi artacak. Bu durum, Pekin’den Londra’ya uzanan Doğu-Batı ticaretinin gelişimine olumlu katkı sağlayacak. Ayrıca, Orta Koridor’un etkinliğinin artmasıyla birlikte, Azerbaycan ile Hazar Denizi üzerinde gerçekleştirilebilecek projelerin yanı sıra Nahçıvan ve Rusya ile ulaşım
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı