Bakır sektörü özellikle Özbekistan gibi ülkelerden sübvanse edilen ürünlerin iç pazara girişinin engellenmesi konusunda da destek talep ediyor. Bu desteklerin sağlanmasıyla sektörün 2024’te fırsatları değerlendirilebileceği belirtiliyor. Bakırın kullanım alanlarının artmasıyla birlikte sektörün gelecekte büyüme potansiyeli olduğu ifade ediliyor. Sektörün desteklenmesi ve yatırımların teşvik edilmesi önem arz ediyor.
İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkan Yardımcısı ve Bakır Komitesi Başkanı Sevgür Arslanpay, bakırın yüksek iletkenliği sayesinde, kablo, jeneratör, trafo gibi alanlarda kullanıldığını ve yenilebilir enerji ve elektrikli araç yatırımlarının bir fırsat olduğunu belirtiyor.
Bakırın, elektrik ve elektronik, enerji, ulaşım, otomotiv, inşaat, kuyumculuk, süs eşyaları, kimya sektörlerinde yaygın olarak kullanıldığını ve bu sektörlerdeki ihtiyacın giderek arttığını ifade ediyor.
Arslanpay, bakır sektörünün önündeki en önemli fırsatların yenilebilir enerji ve elektrikli araçlar olduğunu vurguluyor.
Hem iç hem dış piyasada tedarik sağlayacak yapıya sahip olduklarını belirten Arslanpay, Türkiye için bu fırsatın önemli olduğunu belirtiyor. Bu fırsatları değerlendirebilmeleri için finansal desteğe ihtiyaç duyduklarını ve iç pazara giren sübvanse edilmiş ürünlere karşı önlemler alınmasını beklediklerini dile getiriyor.
Arslanpay, bakır sektörünün 2023 yılı ihracatında 13,53’lük bir azalma yaşandığını ancak dolaylı ihracatla rakamın 4 milyar dolara çıktığını belirtiyor. Bakır fiyatlarındaki düşüşe rağmen, ihracat birim fiyatlarının artış eğilimi gösterdiğini, 2024’ün biraz zorlu geçeceğini ancak ikinci yarıdan itibaren olumlu bir hava beklediklerini ve 2022 rakamlarını yakalayabileceklerini söylüyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı