Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, İzmir programı kapsamında Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda (EBSO) Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Ege Bölge toplantısına katılarak bir konuşma yaptı.
Bilim ve teknoloji odaklı bir sanayi anlayışını merkeze aldıklarını, büyük ve güçlü Türkiye hedefine ilerlemenin şartının akıl ve bilimden geçtiğini dile getiren Bakan Özlü, 16 yılda bilim ve teknoloji alanında önemli yol katettiklerini ifade etti.
Özlü, 1962-2002 yılları arasında yıllık ortalama 2 OSB projesi biterken, 2003-2017 arasında yıllık ortalama 8 OSB projesinin tamamlandığını, Ar-Ge merkezi sayısının 16’dan 800’e, tasarım merkezi sayısının 7’den 157’ye çıktığını, bu merkezlerde çalışan insan sayısının 45 bine yükseldiğini bildirdi.
Yerli ve milli üretim
Teknoloji geliştirme bölgelerinde de 56’sı faal, 15’i yapım aşamasında toplam 71 bölgeye ulaştıklarını, bunun yakın zamanda 77'ye çıkacağını kaydeden Bakan Özlü, ekonomide 2016 yılındaki yavaşlamanın ardından 2017 yılında hızlı bir toparlanmayı ve büyümeyi gerçekleştirdiklerine dikkati çekti.
"İzmir'i teknoloji üssü yapacağız"
Türkiye için cari açık, dış ticaret açığı gibi kavramların bir risk oluşturmadığını, en önemli sorunun teknoloji açığı olduğunu, bunu kapatarak takip edilen ülke olmak için çalıştıklarını aktaran Özlü, Türkiye'nin artık teknoloji transferi sürecini tamamladığını, ithal eden değil, üreten bir ülke olması gerektiğini dile getirdi.
Bakan Özlü, sözlerini şöyle sürdürdü:
"4'. Sanayi Devrimi, büyük önem arzediyor. 1 yıldır büyük bir çalışma yürütüyoruz. 4. Sanayi Devrimi, Türkiye için tehdit değil fırsattır. Dünyadaki bu trendi, eğilimi fırsat olarak görüyoruz, bunu çok iyi değerlendireceğiz, öncü ülkelerden birisi olacağız, azimliyiz, kararlıyız. Çalışmanın ilk sonuçları bir taslak rapor olarak çıktı. 4. Sanayi Devrim'inin yol haritasını hazırlıyoruz, yakında bunu paylaşacağız. Bu yol haritasının en önemli kısmı eğitim. Teknik kolejlere büyük önem veriyoruz; üniversitelerin bilimsel kapasitelerini artırmasına, bilgi üretmesine, bunun teknolojiye dönüşmesi ve sanayiciye girdi olmasına önem veriyoruz. İzmir'i inşallah bir teknoloji üssü yapacağız. Önemli projelerimizden biri de Teknoloji Üssü İzmir projesidir."
"Birinci sınıf tarım arazilerinde OSB'lere müsaade edilmeyecek"
Birinci sınıf tarım arazilerine OSB yapılmasına karşı olduklarını, buna müsaade etmeyeceklerini aktaran Bakan Özlü, çevre ve tarımı teknolojiyle koruyacaklarını, bu konuda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ortak bir proje yürüteceklerini ifade etti.
Ege'deki 49 OSB'de bulunan 3 bin 217 sanayi parselinde yaklaşık 210 bin kişinin istihdam edildiğini, tüm parsellerde üretimin başlamasıyla rakamın yaklaşık 300 bin kişiye ulaşacağını belirten Özlü, "Bakanlığımızca bugüne kadar, Ege Bölgesi'nde tamamlanarak sanayicilerimizin hizmetine sunulan OSB projelerine 2018 yılı fiyatları ile yaklaşık 580 milyon lira kredi desteği verilmiştir. Bakanlığımız yatırım programında, Ege Bölgesi'nde devam eden 14 OSB projesi yer almaktadır. Bu projelere yönelik istikrarlı devlet desteğinin sağlanmasına devam edilecektir." diye konuştu.
Bakan Özlü, OSB'lerin enerji maliyetlerine ilişkin talepleri üzerinde de çalışma yapacaklarını bildirdi.
Enerji ve doğalgaz maliyetleri
OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü de elektrikle ilgili 1 Nisan'da yürürlüğe girmesi planlanan Son Kaynak Tedarik Tarifesi Tebliği'nin, yüksek tüketici grubunda yer alan OSB'lerin enerji maliyetini artıracağını, bu uygulamadan vazgeçilmesi ve ulusal tarife uygulamasına devam edilmesini talep ettiklerini belirtti.
Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) maliyetlerinin de sanayicinin taşıyamayacağı bir yük haline geldiğini, bunun tabana yayılmasını istediklerini dile getiren Kütükcü, "Yine doğalgaz konusunda da ikili bir tarife söz konusu. Yıllık 300 bin metreküpün üzerinde tüketiciler, yüksek tüketici kategorisinde değerlendiriliyor. Biz hem elektrikte hem doğalgazda bu ikili tarife uygulamasını doğru bulmuyoruz. Enerjide artan her maliyet, sanayimizin rekabet gücünü zorluyor. OSBÜK olarak, Enerji Bakanlığı Müsteşarımız ve BOTAŞ Genel Müdürümüzü ziyaret ederek endişelerimizi ifade ettik. Bu konuda OSB camiamızın huzurunda desteklerinizi rica ediyorum." dedi.
Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar da yeni düzenlemeyle sanayicinin kullanacağı elektriğin kilovatsaat fiyatının 45 kuruşlara geleceğini, bunun yüzde 35 zam anlamına geldiğini, konuyla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile ortak bir toplantı düzenlenmesini istediklerini aktardı.
"İnciraltı, OSB statüsünde olmalı"
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu ise OSB'ler için yer seçerken tarım açısından verimsiz bölgelerin belirlenmesi gerektiğini belirterek, yerli otomobil için Aliağa OSB ve Şakran arasında bazalt taş ocaklarının bulunduğu bölgeyi önerdiklerini kaydetti.
Kocaoğlu, İnciraltı için öngördükleri sağlık kampüsü projesinin de bir sağlık üretim bölgesi olarak OSB'ye benzeyen bir statüde ele alınmasını istediklerini, bu şekilde yapılacak planlamanın İzmir'i yakın coğrafyaya şifa dağıtan bir sağlık üssü haline getireceğini dile getirdi.
İzmir Valisi Erol Ayyıldız'ın teşekkür konuşması yaptığı toplantıya Aydın Valisi Selim Köşger ile Ege'de bulunan OSB'lerin başkan ve yöneticileri katıldı.
Toplantı, açılış konuşmalarının ardından basına kapalı devam etti.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı