Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, üretim, ihracatı önceleyen, cari işlemler fazlası vermeye yönelik Türkiye Ekonomi Modelini uygulayacaklarını belirterek, ortodoks ekonomi politikasının temel araçlarını kullanmak zorunda olmadıklarını, farklı politikalarla ekonomiyi yöneteceklerini söyledi.
MÜSİAD’ın Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısına katılan Nebati, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 20 Aralık günü yaptığı ekonomiye yönelik değerlendirme ve önlemleri “önemli bir milat” olarak niteledi. Bu politikalarla kurdaki aşırı yükselişin önlendiğini, kurun tartışılır olmaktan çıktığını belirten Nebati, gelinen aşamada enflasyonla mücadeleye ağırlık vereceklerini söyledi.
Ortodoks politikaları terk ettik
Türkiye’nin 2021’i yüksek bir büyüme oranıyla kapatacağını söyleyen Nureddin Nebati, 2022’nin de 250 milyar dolar ihracat hedefine ulaşılan, turizm gelirlerinin yüksek olacağı bir yıl olacağını vurgulayarak, “2022 İnşallah tarihi rekorların kırıldığı, yeni ekonomik programın uygulanabilir olduğunun görüldüğü, daha öngörülebilir, istikrarlı Türkiye’nin kazanımlarının ortaya çıktığı bir yıl olacak. Biz, ortodoks politikaları bir tarafa koyduk. Artık heterodoks politikalar var. Bunu yaparken de eklektik olmayı, ülkenin gerçeklerine, iç dinamiklerine uygun bir şekilde maliye ve para politikalarını da birlikte yürüterek, bütçe disiplininden taviz vermemek koşuluyla yolumuza devam edeceğiz. Özellikle reel sektörün bizi anladığı, MÜSİAD gibi kazancını bereketli ve helal yollardan, üretimden geçirenlerin bizim dilimizi çok iyi anlayabileceği bir dönemdeyiz. Bu dönem herkesin kazandığı, ülke paylaşımlarının en müreffeh toplum seviyesinde olacak şekilde gerçekleştirildiği ve önünü gören, hesabını kitabını yapabilen bir dönem olacak, rahat olun” dedi.
Türkiye Ekonomi Modelinin, kalıcı olarak istikrarlı, yüksek katma değerli üretimi önceleyen, ihracatın artırılması ve cari açığın düşürülmesini öncelikli olarak ele aldığını belirten Nureddin Nebati, gelinen aşamada, istikrara yönelik adımların önde olduğunu vurguladı. Nebati, “İlk aşamada istikrara yönelik çalışmalarla adımları atıyoruz. Kur artık tartışılır olmaktan çıktı. TL Korumalı Mevduat, mevduatlar ikinci sıraya oturdu. Döviz kurları dengeye kavuştu. Artık bir gündem maddemizi gündemden çıkarıyoruz. Kur korumalı TL mevduat hesabı her gün güncelleniyor. Vatandaşımız çok iyi bir destek veriyor. Kendisini koruyor, kazancını artırıyor ve dün itibarıyla son rakamları söyleyeyim 91.5 milyar liraya ulaşan bir hacme geldi. Sadece bir enstrümandaki bir adımımız bile Türkiye'nin köpüklerle algı operasyonlarıyla nasıl karşı karşıya kaldığını göstermesi açısından önemli bir göstergedir. Bitti köpükler, algılar da bitti." dedi.
Enflasyonla mücadele zamanı
Sadece Türkiye’de değil, taşımacılık, emtia ve enerji fiyatlarından kaynaklı olarak bütün dünyada enflasyonun yükseldiğini, uzun süredir enflasyon yaşamaması nedeniyle “enflasyonu unutmuş” bazı ülkelerin zorlandığını söyleyen Nureddin Nebati, Türkiye’nin kararlılıkla bu sorunla mücadele edeceğini söyledi. Nebati, “Artık önümüzde enflasyonla mücadele var. Enflasyonla mücadeleyi açık yüreklilikle yapmak lazım. Bir şeyleri de söylemek lazım. Dünyadaki enflasyon bir gerçek. Türkiye de enflasyon varmış gibi davranıp ona göre planlama yapmak mümkün değil. ..Açık şekilde enerji fiyatlarıyla, emtia, taşıma fiyatlarıyla mücadele edeceğiz. Kur baskısı ve ataklardan kaynaklı yüksek fiyatlarla mücadele edeceğiz. Hesap kitabımızı daha anlaşılır seviyeye getirip bunun üzerine yürüyeceğiz. Türkiye’de bütçe disiplininden asla taviz vermeden, enflasyonla mücadelemizi en sert ve kararlı şekilde devam ettireceğiz. Bunu yaparken firmaların desteklerle önünü açacağız, enflasyonla ilgili atılacak adımların en ayrıntılı şekilde uygulanmasını kararlılıkla yerine getireceğiz” diye konuştu.
Üretim yapanı sırtımızda taşırız
MÜSİAD üyelerine, “işinize devam eden, Türkiye’ye güvenin” diyen Nureddin Nebati, salgın sonrası ortamda Türkiye'nin üretim gücü ve sanayisiyle avantajlı durumda olduğunu kaydetti. “Yüksek katma değerli ürünlere geçişin zamanı geldi de geçiyor” diyen Nebati, “Türkiye yüksek katma değerli ürünler üretmek zorunda. Bu nedenle AR-GE ye destekler verildi. Yeni enstrümanlarla üretim, imalat ve ihracata yönelik firmaları destekleyecek önemli çalışmamız var. İhracatını geliştirmek isteyen, üretmek isteyen bize gelir. Biz de net olarak şunu söylüyoruz. Yeter ki üret, ihracat ve istihdam kapasiteni artır. Biz seni sırtımızda taşırız, taşımaya da devam edeceğiz” dedi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı