2024'ün ilk çeyreğinde BAE'de inşaat demiri fiyatlarındaki %8'lik artış, inşaat malzemeleri piyasasındaki önemli bir değişimi yansıttı ve bu artış, sektördeki arz ve talep dinamiklerini etkileyen çeşitli faktörlere bağlandı.
2024'ün ilk çeyreği boyunca ortalama inşaat demiri fiyatı ton başına yaklaşık 2.745 dirhem olarak kaydedildi. Bu rakam, 2023'ün aynı dönemindeki ton başına ortalama 2.538 dirhemlik fiyatına göre rekabetçi bir durumu ortaya koydu. Ocak 2024'te fiyatlar ton başına 2.680 dirheme ulaşırken, Şubat ayında ton başına 2.734 dirhem civarında bir aralık izledi ve son olarak Mart ayında ton başına 2.745 dirhemde sabit kaldı.
BAE'de inşaat demiri fiyatları 2023 yılı boyunca dalgalanmalar yaşadı, Aralık ve Kasım aylarında %1,6'lık bir artışla ton başına 2.260 dirheme ulaşarak yılı kapattı. Eylül 2023'te ise fiyatlar Ağustos ve Temmuz aylarına kıyasla %6,5'lik bir düşüş kaydetti. Ancak sonraki aylarda yeniden toparlandığı gözlemlendi.
Özellikle Nisan 2023'te fiyatlar Ukrayna'daki krizin etkisiyle %21 artarak ton başına 3.120 dirheme yükseldi. Mart 2023'te de Şubat ve Ocak aylarına kıyasla %4'lük bir artış görüldü.
İnşaat demiri fiyatlarındaki artış, tedarik ve nakliye hatlarıyla ilgili faktörlere bağlanarak yüksek nakliye maliyeti ve lojistik zorlukların genel fiyatları etkilediği belirtildi. İnşaat ve yapı malzemeleri sektöründe kullanılan temel hammaddelerin bulunabilirliğine yönelik fırsatlar da bu durumda etkili olduğu aktarıldı.
Ukrayna'da Şubat ayı sonunda başlayan kriz de piyasa dinamiklerini etkileyerek fiyat dalgalanmalarına yol açtı.
Fiyat artışına sebep olan temel faktörlerden biri, BAE genelinde inşaat faaliyetlerindeki sürekli büyüme olarak belirtildi. Ülke altyapı projelerine, gayrimenkul geliştirmelerine ve Expo 2020 gibi mega projelere büyük yatırımlar yapmaya devam ederken bu durum inşaat demiri de dahil olmak üzere inşaat malzemelerine olan talebi artırıyor. İnşaat faaliyetleri yoğunlaştıkça, tedarikçiler artan talebe yetişmekte zorlanarak fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskıya yol açması bekleniyor.
Dünya genelinde çelik fiyatlarındaki dalgalanmalar, ticaret politikaları ve tedarik zincirindeki aksaklıklar inşaat demiri de dahil olmak üzere inşaat malzemeleri maliyetlerinin artmasında etkili faktörler olarak öne çıkıyor. Çin ve Amerika Birleşik Devletleri gibi büyük pazarlardaki ekonomik iyileşme sonrası, uluslararası piyasada çelik kaynakları için rekabeti artırarak fiyat artışlarına daha fazla katkı sağlaması bekleniyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı