Son günlerde kanserojen madde içeren ürünlerin piyasaya sürüldüğünün tespit edilmesiyle gündeme gelen ithal ayakkabıların yarısından fazlası Çin'den temin ediliyor.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli'nin "zararlı olduğu gerekçesiyle imhasına karar verilen ama sonraki denetimlerde kullanılmış ayakkabılarla değiştirilerek piyasa sürüldüğü anlaşılan 33 bin civarında ayakkabı olduğuna ilişkin açıklamaları" ithal ayakkabı konusunu yeniden gündeme getirdi.
AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye, bu yılın 9 ayında 800,2 milyon dolar tutarında ayakkabı ithal etti. İthalatta ilk sırayı 418,3 milyon dolarla Çin alırken, Çin'den yapılan ithalatın toplam ayakkabı ithalatı içindeki payı yüzde 52 olarak hesaplandı. Vietnam 132 milyon dolar, Endonezya da 68 milyon dolar ile ithalatta ön plana çıkan diğer Asya ülkeleri oldu.
İthalat 5 yılda yüzde 84 arttı
Türkiye'nin ayakkabı ithalatının yıllar içindeki seyrine bakıldığında 2009-2013 dönemini kapsayan 5 yılda toplam ayakkabı ithalatı yüzde 84 artış göstererek, 539,5 milyon dolardan 993 milyon dolara yükseldi.
Söz konusu dönemde Çin'den yapılan ithalat yüzde 86, Vietnam'dan ithalat yüzde 106, Endonezya'dan ithalat da yüzde 65 artış kaydetti.
"İhtisas gümrüklerinin kaldırılması suistimalleri artırdı"
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin, son yaşanan olayın, ithal ayakkabılarla ilgili sorunu bir kez daha gözler önüne serdiğini, Asya ve Uzakdoğu'dan ithal edilen ayakkabıların büyük çoğunluğunun Çin, Vietnam ve Endonezya'da üretildiğini söyledi.
Çetin, "ihtisas gümrüklerinin 2012 yılında kaldırılmasının suistimallerin önünü açtığını", bu gümrüklerinin yeniden kurulması gerektiğini belirtti.
Türkiye'nin ayakkabı konusunda kendi kendine yetebilen bir ülke olduğunu ve Avrupa'nın üretim üssü konumunda bulunduğunu dile getiren Çetin, "Geçen yıl 57 milyon çift ayakkabı ithal edildi. Özellikle Çin'den ithal edilen ayakkabılar Türk ayak yapısına kesinlikle uygun değil. Halkımızın mağazalardan ayakkabı alırken altının, üstünün ne olduğunu ve hangi ülkede üretildiğini gösteren etiketleri mutlaka araması lazım" ifadesini kullandı.
Çetin, 10 Ağustosta yürürlüğe giren ve ayakkabı ithalatında ilave gümrük vergisi uygulanmasını öngören "İthalat Rejimi Kararına Ek Kararın" ithalat sorununun önüne geçeceğini düşündüğünü sözlerine ekledi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı