10.680,91 TRY BIST 100 BIST 100
4,52 CNY CNY CNY
32,69 USD USD USD
35,04 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
41,84 TRY Faiz Faiz
86,87 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
29,18 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,37 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
108,00 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
382,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.465,38 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Avrupa’dan ve ABD’den gelen talepler Türkiye’nin demir-çelik ihracatını arttırdı

Mayıs ayında Türkiye’nin demir-çelik ihracatı yüzde 12 artış göstererek 2,7 milyar dolar seviyesine ulaştı. İhracat, Yunanistan, İspanya ve ABD pazarlarındaki büyüme oranları ile dikkat çekti. 

Avrupa’dan ve ABD’den gelen talepler Türkiye’nin demir-çelik ihracatını arttırdı

Türkiye’nin demir-çelik ihracatı Avrupa’daki ana pazarlarda kaydedilen önemli artışlarla birlikte, İtalya ve Romanya bu büyümeye öncülük etti. Bu iki ülkeyi Yunanistan, İspanya ve ABD pazarları takip etti.

ADMİB Başkanı Fuat Tosyalı, miktar bazındaki artışa dikkat çekerek, siparişlerdeki artışlardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ülkemize olan talebin devam edeceğini belirten Tosyalı, yılın ikinci yarısında daha güçlü ihracat rakamları ile ülke ekonomisine önemli katkılar sağlanacağını söyledi. 

Mayıs ayında, Türkiye’nin demir ve demir dışı metaller ihracatı yüzde 5,8 artarak 1,2 milyar dolara, çelik ihracatı ise yüzde 17,3 artışla 1,5 milyar dolara çıktı. Mayıs ayında Türkiye’nin toplam ihracatı yüzde 11,4 artışla 24,1 milyar dolara ulaştı. Bu iki sektörün toplam ihracatı yüzde 12 oranında artış sağladı.

2024 Ocak-Mayıs döneminde, Türkiye genelinde demir ve demir dışı metaller ihracatı yüzde 5,2 azalarak 5,1 milyar dolara gerilerken, çelik sektörü ihracatı yüzde 13 artışla 6,6 milyar dolara ulaştı. İki sektörün toplam ihracatı yüzde 4 artarak 11,7 milyar doların üstünde kaydedildi.

Akdeniz'den yapılan demir-çelik ihracatı 1 milyar doların üstünde gerçekleşti

Mayıs ayında demir ve demir dışı metaller ihracatı yüzde 2,2 artışla 71 milyon dolar, çelik ihracatı ise yüzde 59,4’lük rekor bir artışla 198 milyon dolar olarak gerçekleşti. Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin (AKİB) açıkladığı ihracat verilerine göre, ADMİB’in her iki sektördeki toplam ihracatı ortalama olarak yüzde 39 oranında artış gösterdi.

İlk beş aylık periyotta, demir ve demir dışı metaller sektöründen yapılan ihracat yüzde 6,9 düşüşle 312 milyon dolar olurken, çelik sektöründen yapılan ihracat yüzde 46,9 oranında artışla 782 milyon dolara ulaştı. Bu dönemde Akdeniz Bölgesi’nden gerçekleştirilen demir-çelik sektörü ihracatı toplamda yüzde 26 artarak yaklaşık 1,1 milyar dolar seviyesine yükseldi.

 

Avrupa’da büyük  artışlara imza atıldı

Mayıs ayında Türkiye’nin, en fazla demir-çelik ihraç ettiği ülke 211 milyon dolar ile Almanya olurken, ikinci sırada 202 milyon dolarlık ihracat ile İtalya, üçüncü sırada ise 164 milyon dolarlık ihracat ile Romanya yer aldı. İhracatçılar Birliği tarafından yayınlanan verilere göre, Yunanistan’a yapılan ihracatta yüzde 81’lik dikkat çekici bir artış ve ilk 10 pazardan dokuzunda büyüme kaydedildi.

Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin raporuna göre. Türkiye’nin demir ve demir dışı metaller ihracatında ön plana çıkan ülke İtalya oldu. İtalya’ya 32 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilirken, Mısır ve Romanya sırasıyla 28 milyon dolar ve 26 milyon dolarlık ihracatla İtalya’yı takip etti. İlk 10 pazarda genel olarak büyüme gözlemlenirken, dört ülkeye yapılan ihracatta üç haneli büyüme oranları elde edildi. İtalya’ya yapılan ihracatta yüzde 395’lik, ABD’ye yüzde 324’lük, Romanya’ya yüzde 321’lik ve İspanya’ya yüzde 163’lük artışlar dikkat çekti.

 

“İhracata olan talep sürecek”

ADMİB Başkanı Fuat Tosyalı, Mayıs ayına ilişkin ihracat verilerini değerlendirerek şu şekilde konuştu: “Mayıs ayında Türkiye geneli sektör ihracatımız miktar bazında yüzde 39, ADMİB’in ihracatı ise yüzde 84 arttı. Siparişlerdeki artışlardan dolayı memnunuz. Ülkemize yönelen talebin aynı ivmeyle devam edeceğini düşünüyoruz. Çelik ihracatımızda yıl başından bu yana ortaya koyduğumuz başarılı performansı aynı istikrarla yıl sonuna kadar taşıyacağımızı ön görüyoruz. Demir ve demir dışı metallerde ise Türkiye genelinde mayıs ayı ihracatımızın büyüme kaydetmesi sektörümüz için yılın geri kalanı adına umut verici oldu. Türkiye ihracatının önemli sacayaklarından olan iki sektörümüz de yılın ikinci yarısından itibaren daha güçlü ihracat rakamlarıyla ülke ihracatımıza önemli bir destek sağlayacaktır.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın
SteelRadar Insight - Sayı 1 (Haziran 2024)

En çok okunan haberler

Tebriz Metafo fuarı kapıların açtı

2 Temmuz 2024 Salı

Hoa Phat Group, Kamboçyalı Chip Mong Group'a inşaat demiri tedarik edecek

2 Temmuz 2024 Salı

Voestalpine, yeşil çelik için 300 milyon € kredi aldı

2 Temmuz 2024 Salı

Tayland çelik sektörü mayıs 2024'te büyüme gösterdi

2 Temmuz 2024 Salı

İnşaat demiri piyasasında durgunluk sürüyor

2 Temmuz 2024 Salı
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun