“2015 Nisan ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE’de % 1,63, Yurtiçi ÜFE’de % 1,43 olarak açıklanmıştır. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında % 7,91, yurt içi üretici fiyatlarında % 4,80 olarak gerçekleşmiştir.
Enflasyon, tahminleri aştı
Döviz kurundaki artış hem maliyetleri yükselterek hem de enflasyon beklentilerini bozarak ekonomi üzerindeki etkisini sürdürmektedir. Gerçekleşen enflasyon piyasanın ve Merkez Bankasının tahminlerini aşmıştır. Merkez Bankası geçen hafta yayımladığı Enflasyon Raporu'nda 2015 yılı sonu tahmin üst sınırını %8'e, 2016 yıl sonu tahminini de %5.5'a yükseltmiştir. Gelişmeler bu sınırların da geçilebileceğine işaret etmektedir.
Giyim ve ayakkabıda fiyatlar arttı
Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış % 12,3 ile “giyim ve ayakkabı” grubunda görülmüştür. Aylık olarak en yüksek artış gösteren seçilmiş maddeleri %32,91 ile ceket (kadın için), % 28,51 ile patates, % 24,03 ile portakal; en fazla düşüş gösteren seçilmiş maddeleri ise % 37,46 ile patlıcan, % 24,40 ile kabak ve % 23,37 ile sivri biber gibi ürünler oluşturmuştur.
Yıllık bazda enflasyondaki en fazla artış % 14,36 ile “gıda ve alkolsüz içecekler”, % 13,34 ile “lokanta ve oteller” ve % 9,9 ile “çeşitli mal ve hizmetler” grubunda görülürken; en yüksek düşüş ise % 0,52 ile ulaştırma grubunda gerçekleşmiştir.
Akaryakıt fiyatındaki artış meyve sebze fiyatlarına da yansıdı
Giyim ve tekstilde üretici fiyatlarında yıllık artış ortalama artış bile alınsa %5-7 aralığındadır. Gıda enflasyonu ise bir Türkiye klasiği olarak artmaya devam etmektedir. Avrupa'da genelde sıfır, gıdada negatif enflasyon yaşanmaktadır. OECD ülkelerinde enflasyon ortalaması %0.6'dır ve Türkiye'yi %4.2 enflasyonla Şili izlemektedir. AB'de gıda, meyve ve sebze enflasyonu -0.4 ve 0.2 arasındadır. En yüksek gıda enflasyonu %2.8 ile Malta ve Güney Kıbrıs'ta gerçekleşmiştir.
Türkiye'de ise gıda enflasyonu %14, meyve enflasyonu %20, sebze enflasyonu %25 oranındadır. Bu farklılıkta Türkiye'nin yapısal sorunları kadar, girdi maliyetleri artışı da rol oynamaktadır. Merkez Bankası raporu, akaryakıt fiyatlarındaki artışın nakliye maliyeti nedeniyle aynı oranda meyve ve sebze fiyatlarına eklendiğini ortaya koymuştur. AB'de akaryakıt fiyatları son bir yılda %20 civarında düşerken Türkiye'de Ocak ayından bu yana mazot ve benzin fiyatı %6 ve%9 oranlarında artmıştır.
Yİ-ÜFE’de, sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe % 0,90 artış, imalat sanayi sektöründe % 1,47 artış, elektrik ve gaz sektöründe % 1,25 artış ve su sektöründe % 0,78 artış olarak gerçekleşmiştir. Üretici fiyatları dövize bağlı girdi maliyetlerindeki artışla uzun süre sonra yeniden tırmanmaya başlamıştır.
Bu durum önümüzdeki aylarda gıda enflasyonunda gerileme olsa dahi döviz kuru geçiş etkisiyle enflasyonun yüksek bantta kalacağını ve Merkez Bankası'nın bağımsız karar alma kapasitesinin mutlaka yükselmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Batı Akdeniz en yüksek aylık enflasyonda ikinci
Bölgemizdeki TÜFE oranı, aylık %1,99, dört aylık % 4,94 ve yıllık bazda % 7,67 olarak gerçekleşmiştir. TR61 Bölgesi (Antalya-Isparta-Burdur), 26 bölge arasında aylık enflasyonda 2., dört aylık enflasyonda 11., yıllık enflasyonda ise 15. sırada yer almıştır. Bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi’nin, aylık ve dört aylık bazda Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu, yıllık değerlendirmede ise ortalamanın altında kaldığı görülmüştür.
Bölgede ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış % 16,06 ile “giyim ve ayakkabı” grubunda görülürken en fazla düşüş ise % 0,32 ile haberleşme grubunda görülmüştür. Yıllık enflasyonda ise en fazla artış % 18,76 ile “lokanta ve oteller”, en fazla düşüş ise % 1,41 ile “ulaştırma” gruplarında görülmüştür.”
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı