Geçtiğimiz hafta sonu Berlin’de yapılan liderlik zirvesinde, EPP liderleri, AB’nin ekonomik düzenlemelerini yeniden şekillendirmeyi hedeflediklerini belirtirken 2019 öncesi yeşil enerji politikalarına geri dönülmesini önererek, AB’nin kurumlarına dair mevcut düzenlemelerin basitleştirilmesini talep etti. Bu değişiklikler, özellikle şirketlerin tedarik zincirlerinde çocuk işçiliği gibi sorunları izlemelerini ve raporlamalarını zorunlu kılan AB’nin kurumsal sürdürülebilirlik raporlama kurallarının en az iki yıl süreyle askıya alınmasını kapsıyor.
EPP liderleri, AB'nin CO2 ithalat vergisi olarak bilinen CBAM’ın, kirli çelik ve çimento ithalatçılarına yönelik tarifeler getirmeyi hedeflese de aşırı bürokratik olduğu gerekçesiyle eleştirilirken bu tarifelerin 2026’dan itibaren uygulanması planlanıyor, ancak EPP büyük şirketler için raporlama yükümlülüklerinin azaltılması ve küçük ile orta ölçekli şirketlere olan dolaylı etkilerin ortadan kaldırılması gerektiğini vurguluyor. EPP, AB’nin iklim hedeflerine ulaşmayı ve karbon fiyatlandırma mekanizması olan ETS’yi sürdürmeyi savunsa da yenilenebilir enerji hedeflerini ortadan kaldırmayı planlıyor. EPP liderleri, üye ülkelerin, iklim hedeflerine ulaşmak için hangi teknolojileri kullanacaklarına karar verme hakkına sahip olması gerektiğini vurguluyor.
EPP yetkilileri, AB'nin yeni büyüme ve istihdam yaratabilmesi için Avrupa Komisyonu’nun yanı sıra Avrupa Parlamentosu, Konsey, ulusal ve yerel makamların da yeni düzenlemeler konusunda daha fazla özerklik sahibi olmaları gerektiğini belirtti. Yetkililer, bu değişimin yeni bir zihniyet gerektirdiğine dikkat çekerek, "Her iyi fikrin yasaya dönüşmesi gerekmez. AB, insanların hayatlarının her alanını düzenlemek yerine büyük meselelere odaklanmalıdır. AB'nin son on yıldaki başarılarının gelecekte de devam etmesini sağlamak için bu yaklaşım benimsenmelidir" ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı