Avrupa ekonomisi, birbirine bağlı faktörlerin etkisiyle derin bir kriz yaşıyor. Avrupa'daki mevcut durumun adeta bir hayatta kalma mücadelesi olduğu, şirketlerin, yüksek stok seviyelerini azaltmak için yoğun çaba sarf ettiği, ancak orta ve uzun vadeli planlamaların neredeyse imkansız hale geldiği vurgulanırken, işletmelerin, maliyetlerini kontrol altında tutmaya ve günü kurtarmaya odaklandıkları, bu durumun da çelik fabrikalarından dağıtımcılara, servis merkezlerinden nihai tüketicilere kadar tüm değer zincirini olumsuz etkilediği aktarıldı.
Bunun yanında, Avrupa ekonomisi genel olarak birbirine bağlı faktörlerin etkisiyle derin bir kriz yaşıyor. Almanya ve Fransa'nın ekonomik performansları, siyasi istikrarsızlık, uzun süreli sanayi üretimi düşüşü ve otomotiv sektöründeki zayıflık gibi etkilerle giderek kötüleşiyor. Almanya’da siyasi istikrarsızlığın, ülkenin ekonomik görünümünü olumsuz etkilediği, Fransa'daki siyasi tıkanıklığın ise ekonomiye ek sorunlar getirdiği kaydedildi.
ABD’ye olan bağımlılık Alman ekonomisini sıkıntıya sokuyor
Trump dönemiyle bağlantılı korumacı ticaret politikalarının olası sonuçları, beklenen 2020'ler verimlilik artışının gerçekleşmemesi ve enerji sektöründeki duraklama, Avrupa'nın karşılaştığı zorlukları daha da belirgin hale getirdi. Almanya’nın uzun süreli ekonomik gerilemesinin, jeopolitik faktörlerden etkilendiği ve ABD’ye artan güvenlik ile ticaret bağımlılığının Almanya'nın jeopolitik manevra alanını daralttı. ABD'nin Çin politikasının, Almanya'nın stratejilerini belirlemesi ve Alman ekonomisinin Çin’e olan yüksek maruziyetinin, büyük tehditler oluşturması, Çin'in agresif sübvansiyonları ve Almanya'nın geleneksel olarak hakim olduğu sektörlere müdahalelerin, Alman ekonomisine ciddi darbeler indirdiği aktarıldı.
Elektrik fiyatları engelleri büyüttü
Avrupa genelinde elektrik fiyatları bir yıldan uzun süredir tarihi zirvelerde seyrediyor. Zayıf talep ve kırılgan tüketici güveniyle mücadele eden işletmelerin, artan enerji maliyetleri nedeniyle daha da zor bir durumda. Almanya, Fransa, Hollanda, İspanya ve Polonya'da toptan elektrik fiyatlarının son 20 aydır en yüksek seviyelerine ulaştığı, İtalya'daki fiyatların da dört aylık zirvelere çıktı. Bu yüksek fiyatların, Avrupa genelinde ortalama elektrik maliyetlerini Şubat 2023'ten bu yana en yüksek seviyeye taşıdığı ve Avrupa ekonomisinin önündeki engelleri daha da büyüttüğü ifade ediliyor.
2025 yılı, sektör oyuncuları tarafından zorlu bir yıl olarak öngörülüyor. Yeni ABD yönetiminin politikalarının, Avrupa çelik sektörü açısından potansiyel jeopolitik etkileri nedeniyle dikkatle takip edilmekte olduğu belirtiliyor. Yeni yönetimden gelecek sinyallerin, gelecekteki talep ve fiyatlar üzerinde belirleyici bir rol oynaması bekleniyor. Fiyatlarda olası artışların beklenmesine rağmen, bu artışların esasen stokların hafifçe artırılmasına dayanan küçük çaplı hareketlerden öteye gitmeyeceği tahmin ediliyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı