Gürcistan parlamentosunda kabul edilen ve protestolara yol açan yasa tasarısı hakkında AB'nin Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell tarafından bir açıklama yapıldı.
Tasarının geçmesini "Gürcistan ve Gürcü halkı için çok kötü bir gelişme" olarak nitelendiren Borrell'e göre, yasanın şu anki tekrarı birçok Gürcü'nün yanı sıra sivil toplum ve medya kuruluşlarını da olumsuz etkileyecek.
Borrell, "Bu yasa AB'nin standart ve değerlerine uyumlu değil. Gürcülerin çoğunluğu, Gürcistan'ın yasayla bağdaşmayan AB'ye katılma isteğini destekliyor. Yasanın nihai onayı ilişkilerimizi önemli ölçüde etkileyebilir. "ifadesini kullandı.
Josep Borrell'e göre, Gürcistan'ı demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını desteklemeye çağırıyorlar ve halkın şiddet içermeyen protestolar düzenleme hakkına sahip olduğunu iddia ediyorlar.
Daha önce iktidardaki Gürcü Hayali Partisi'nden ayrılan bazı milletvekillerinin de yer aldığı muhalefetteki Halkın Gücü Partisi, yasama meclisine bir yasa tasarısı sundu ve onaylandı.
Hükümetin desteklediği ve diğer muhalefet partilerinin karşı çıktığı yasa tasarısının meclis görüşmeleri sırasında milletvekilleri arasında tartışma çıktı. Bazı muhalefet partilerinin temsilcilerine göre yasa tasarısına, Rusya'daki Yabancı Ajanlar Hakkında Kanun’na benzeyerek Avrupa bütünleşmesine zarar vereceği gerekçesiyle karşı çıkıldı.
Tasarının 7 Mart'ta onaylanmasının ardından parlamento önünde protestolar ve diğer etkinlikler düzenlendi.
Tasarıda, mali kaynaklarının yüzde 20'den fazlasını yurt dışından sağlayan kuruluşların "yabancı temsilci" olarak kayıt yaptırmaları gerektiği, bunu yapmayan kuruluşların cezalandırılacağı öngörülüyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı