Geçtiğimiz yıl AB, enerji krizine yanıt olarak gaz talebinde %15, elektrik talebinde ise %5 azalma hedeflemişti. Ancak gaz tüketimi bir önceki yıla göre sadece %13 azalarak 430 milyar metreküpe geriledi.
AB, enerji fiyatlarındaki yükselişe karşı bir dizi önlem aldı. AB ülkeleri arasında enerji arzının ve dağıtımının daha iyi bir şekilde koordine edilmesi için çalışmalar yapılıyor. AB ayrıca, yenilenebilir enerji kaynaklarına daha fazla yatırım yaparak enerji arzının çeşitlendirilmesini ve enerji verimliliğinin artırılmasını teşvik ediyor. Ayrıca, AB Komisyonu, enerji piyasalarında fiyat dalgalanmalarına karşı daha sıkı düzenlemeler getirmeye hazırlanıyor. Bununla birlikte, her AB ülkesinin kendi enerji politikaları ve piyasaları olduğu için, enerji fiyatlarındaki yükselişin önlenmesi tamamen AB'nin kontrolü altında değil ve bu konuda çalışmalar devam ediyor.
Bu yıl Avrupa Komisyonu'nun Enerjiden Sorumlu Üyesi, doğal gaz fiyatlarındaki artış nedeniyle işletmelerin ve hanelerin enerji harcamalarındaki keskin artışı önleyebilecek TTF doğal gaz fiyat tetikleme mekanizmasını uygulamaya koyacak. Bu mekanizma aynı zamanda küresel LNG fiyatlarındaki dalgalanmayı takip ederek AB ülkelerinin küresel piyasadan rekabetçi bir fiyatla doğal gaz satın alabilmesini sağlayabilir. Buna ek olarak, ortak doğal gaz alımı, Rusya-Ukrayna çatışmasının ardından Rus boru hattı gaz tedarikinin kesintiye uğramasının neden olduğu artan enerji maliyetlerini sınırlamak için Avrupa Birliği tarafından kullanılan yeni bir araçtır.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı