2050 yılına kadar dünya nüfusunun %70'e yakın bir kısmının şehirlerde yaşayacağı öngörülüyor. Ekonomik gelişmeler kadar devlet politikaları da bunu zorunlu kılabiliyor. Örneğin Çin’de merkezi hükümetin gelecek 20 yılda, tüm ülke genelinde 250 milyon çiftçiyi şehirlere yerleştirme planı bulunuyor. Böylesi bir değişim sürecinde özellikle gelişmekte olan ülkelerde yeterli altyapı sistemlerinin kurulması, verimli ve sürdürülebilir bir atık su yönetiminin yapılması büyük önem taşıyor.
GF Hakan Plastik, altyapı ve üst yapı boru sistemleri ile sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde kurduğu sistemlerle suyun sağlıklı ve güvenli şekilde taşınması yönünde çalışmalar sürdürüyor. 2016 yılında alt yapı ve üst yapı atık su boru ve ek parçaları ihracatının, toplam yurtdışı satış tonajının %43’ünü oluşturduğunu belirten Türkiye ve Ortadoğu Bölge Başkanı Batuhan Besler suyun geri dönüşümünü önemli oranda artırmanın ve güvenli yollarla yeniden kullanımını sağlamanın yanında atık suların taşınmasına da dikkat edilmesi gerekliliği üzerinde durdu:
“Atık su, günlük kullanımdan sanayiye, tarıma kadar farklı alanlarda kullanılabilir. İyi planlanmış bir geri dönüşüm sisteminde kullanılan ekipmanların da iyi düşünülerek seçilmesi gerekir. Çünkü konutlardan gelen atık sula ile sanayiden gelen atık sular bir birinden farklıdır. Her birine uygun çözümler yaratmamız lazım. Örneğin sanayiden gelen, kimyasal atıklar ve maddeler taşıyan suları taşıyan malzemelerin dayanıklılık, korozyona uğramama, sızdırmazlık ve bakım kolaylığı gibi özelliklere sahip ürünler olması önemlidir. Çatlaklardan ya da birleşmelerden sızabilecek bu suların yer altı sularına karışması göz ardı edilemeyecek bir tehlikedir“.
Batuhan Besler bugün 2015 WHO ve UNICEF verilerine göre dünyada 663 milyar insanın temiz su kaynaklarına ulaşamadığını belirterek, “Parçası olduğumuz Georg Fischer, kurduğu Temiz Su Vakfı (Clean Water Foundation) ile 2002 yılından bu yana gelişmekte olan ülkelerde ve felaket bölgelerindeki su kaynaklarının iyileştirilmesi projelerine destek veriyor. Uluslararası temiz su projeleri, özenle seçilmiş ortaklarla ve yerel işbirlikçilerle gerçekleştiriliyor. GF bu projelerde, farklı ihtiyaçları, zor koşulları ve olası önlemlerin çeşitliliğini göz önüne alarak suyu çıkarma, suyu taşıma, suyu depolama, suyu dağıtma ve yeniden yapılandırma çalışmaları yürütüyor” dedi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı