Arcelormittal Avrupa yaşanan sıkıntılardan dolayı şirketin karbonsuzlaştırılmasına yönelik projelerini erteleyeceğini açıkladı. Bu projelerden öne çıkanı ise gelecek yıl kurulması planlanan yeşil hidrojene hazır doğrudan indirgenmiş demir (DRI) tesisleri de oldu. ArcelorMittal İcra Kurulu Başkanı Aditya Mittal; "Daha hızlı hareket etmek isterdik, ancak gerçek şu ki yatırımlar ve iş durumunu desteklemek için gereken düzenleyici ortam henüz mevcut değil," dedi.
Arcelormittal tarafından bugün konuya dair basın açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamada; “Avrupa politikası, enerji ve piyasa ortamları olumlu bir yönde hareket etmedi. Yeşil hidrojen, uygulanabilir bir yakıt kaynağı olma yolunda çok yavaş bir şekilde evriliyor ve Avrupa'da doğal gaz bazlı DRI üretimi henüz geçici bir çözüm olarak rekabetçi değil. Dahası, sınırda karbon düzenleme mekanızmasında (CBAM) önemli zayıflıklar var, Çin'in aşırı kapasitesi nedeniyle artan ithalata yanıt olarak ticaret koruma önlemlerinin güçlendirilmesi gerekiyor ve müşteriler arasında düşük karbon emisyonlu çelik için prim ödeme isteği sınırlı.” Denildi.
Şirket, nihai yatırım kararları öncesinde, Avrupa'daki yüksek maliyetli çelik üretiminin rekabetçiliğini sağlayacak politika ortamının netleşmesi gerektiğini vurguladı. 2025'te CBAM incelemesi, çelik koruma önlemleri ve Çelik ve Metaller Eylem Planı'nın sonuçlarının bu süreçte belirleyici olacağı ifade edildi.
ArcelorMittal, 2018'den bu yana Avrupa operasyonlarında düşük üretim ve zayıf talep nedeniyle emisyonlarını %28,2 oranında azalttığını, ancak uzun vadede karbonsuzlaşma hedeflerine bağlılığını sürdürdüğünü açıkladı. Şirket, 2030 yoğunluk hedeflerindeki olası değişikliklerin ise İklim Eylem Raporu 3’te duyurulacağını belirtti.
“Gereken düzenleyici ortam henüz mevcut değil”
ArcelorMittal İcra Kurulu Başkanı Aditya Mittal yapılan açıklamada; “ArcelorMittal karbonsuzlaştırmaya kesinlikle bağlı kalmaya devam ediyor. Hem şirket hem de gezegen için doğru olan şey bu. 2050 yılına kadar net sıfır hedefimize hala ulaşabileceğimizden eminim, ancak bunu nasıl başaracağımızın şekli daha önce duyurulandan farklı olabilir. Bu süreci hızlandırmak için bugüne kadar farklı hükümetler tarafından sunulan destek için çok minnettarız. Ancak zorluğun ölçeği, artan yatırımı açığa çıkarmak için daha fazla politika girişimi gerektiriyor. Daha hızlı hareket etmek isterdik, ancak gerçek şu ki yatırımlar için iş durumunu desteklemek için gereken düzenleyici ortam henüz mevcut değil” diyerek sözlerine devam etti.
Hızlandırılmış bir geçişi destekleyecek yeni politikaların devreye girmesini umduğunun altını çizen Mittal; “Yeşil Mutabakat Endüstriyel Planı ve Çelik ve Metaller Eylem Planı ve bunlardan kaynaklanan mevzuat, talep sinyalini canlandırmak için düzenlemeler kadar önemli olacak. Düşük karbonlu çelik isteyen müşterilerimiz olsa da, bunu isteyen ve prim ödemeye istekli olanlar hâlâ azınlıkta.” Dedi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı