ArcelorMittal, 2024 yılı üçüncü çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı. Buna göre şirket artan ithalat sebebiyle üçüncü çeyrekte zarar açıkladı.
Şirketin, bu yılın üçüncü çeyreğinde konsolide çelik sevkiyatları yıllık bazda %2 düşerek 13,4 milyon tona inerken ham çelik üretimi ise %3 düşerek 14,8 milyon tona indi. Satışlar ise %9 düşüş ile 15,2 dolara düştü. Ana hissedarların net geliri %69 düşerek 287 milyon dolara inerken, değer düşüklükleri ve istisnai kalemler hariç tutulduğunda gelir %47 düşüşle 488 milyon dolara indi. FAVÖK %26 düşerek 1,58 milyar dolara indi.
ArcelorMittal, üçüncü çeyrek performansında Krakow'daki kok fırını bataryasının kapatılması nedeniyle 36 milyon dolarlık zarar ettiğini belirtti. Aynı zamanda bu tesisteki tadilat faaliyetlerinden kaynaklanan 74 milyon dolarlık bir ek maliyetle de karşı karşıya kaldı. Şirketin FAVÖK’ü, Kuzey Amerika ve Avrupa'daki zayıf finansal sonuçlar nedeniyle baskı altında kalırken, bu durum Brezilya segmentinde artan hacimler ve düşen maliyetlerle kısmen dengelendi.
Şirket, Çin'in talep fazlası üretiminin, çoğu üreticinin zarar etmesine yol açan çok düşük yerli çelik oranı ve agresif ihracatlara neden olduğunu bir kez daha belirtirken, müşterilerin temkinli bir yaklaşım sergilemesi nedeniyle küresel talebin hâlâ zayıf olduğunu ve yeniden stoklama aktivitelerinin başlamadığına dikkat çekti.
ArcelorMittal CEO'su Aditya Mittal; Ekonomik duyarlılığın zayıf kalmaya devam ettiğini, ancak Grubun yapısal gücünü pekiştiren dirençli bir finansal performans sergilediğini belirtti.
Aditya Mittal, görünür talebin bu yılın ikinci yarısında 2023'e kıyasla daha güçlü olmasının beklendiğini ve stok seviyelerinin düşük olduğunu vurguladı. "Avrupa'ya yapılan ithalatın artması endişe vericidir ve bunun üstesinden gelmek için acilen daha güçlü ticari tedbirler alınması gerekmektedir. Keza, Avrupa çelik üreticilerinin yüksek emisyonlu ithalat karşısında rekabetçi kalabilmelerini sağlama amacını yerine getirebilmesi için CBAM'ın daha da güçlendirilmesi gereklidir." sözleriyle ise düşüncelerini ifade etti.
Eylül ayına kadar olan dönemde, çelik sevkiyatları yıllık bazda %4 azalarak 40,7 milyon tona inerken, ham çelik üretimi %1 oranlık bir düşüşle 43,9 milyon tona indi. Satışlar %11 azalarak 47,7 milyar dolara düşerken, net gelir ise %55 düşüşle 1,7 milyar dolara inerken, düzeltilmiş bazda ise %51 azalarak 1,9 milyar dolara indi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı