Dünyanın en büyük entegre çelik ve madencilik şirketlerinden ArcelorMittal, 2025 yılı ilk çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı. Şirket, bu dönemde 1,6 milyar dolar FAVÖK ve 805 milyon dolar net gelir elde etti. Ton başına FAVÖK 116 dolar olarak kaydedilirken, şirketin faaliyet kârı ise 825 milyon dolar oldu.
ArcelorMittal CEO’su Aditya Mittal, yaptığı açıklamada, küresel jeopolitik belirsizliklere rağmen şirketin dirençli performans gösterdiğini ve özellikle Liberya’daki demir cevheri operasyonlarında rekor üretim ve sevkiyatlar gerçekleştirdiklerini belirtti.
Kârlı performans ve güçlü operasyonlar
2025’in ilk çeyreğinde ArcelorMittal’in konsolide satışları 14,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Şirketin ana ortaklık payına düşen net kârı 805 milyon dolar olurken, bu rakam bir önceki çeyrekte 390 milyon dolar zarar olarak açıklanmıştı.
Şirket, Avrupa’daki tesislerinde maliyet verimliliğini korurken, Kuzey Amerika operasyonlarının normal seviyelere dönmesi olumlu katkı sağladı. Liberya’da ise 10 milyon tonluk sevkiyat hedefiyle ilerleyen şirket, yıl sonunda tam kapasiteye ulaşmayı ve bu segmentten 450 milyon dolarlık FAVÖK katkısı elde etmeyi bekliyor.
Yatırımlar ve büyüme projeleri sürüyor
Şirket, 2025 yılında büyüme yatırımlarını hız kesmeden sürdürdü. Hazira tesisinin 2026 sonuna kadar 15 milyon ton/yıl kapasiteye ulaştırılması hedeflenirken, Hindistan’daki yeni yüksek katma değerli üretim hatlarının bu yıl devreye alınması planlanıyor. Ayrıca Andhra Pradeş’te 7,3 milyon ton kapasiteli entegre bir yeşil çelik tesisi için arazi alım süreci başlatıldı.
ABD’deki AMNS Calvert tesisinde ise 1,5 milyon tonluk yeni elektrikli ark ocağı (EAF) devreye alınıyor. Bu tesis, Kuzey Amerika'da otomotiv sanayisine yönelik yüksek kalite çeliği yerel üretimle tedarik edebilecek ilk EAF olacak.
Karbonsuz çelik üretimi ve Avrupa’ya çağrı
ArcelorMittal, Avrupa Komisyonu’nun çelik sektörünü destekleyen Çelik ve Metal Eylem Planı’nı memnuniyetle karşılarken, planın hızlı ve etkili şekilde uygulanması gerektiğinin altını çizdi. Şirket, düşük karbonlu çelik üretimi için yatırımlarını yıllık 4,5 – 5 milyar dolar bandında tutarak sürdürülebilir büyüme hedeflerine bağlı kalacağını vurguladı.
CEO Mittal, kısa vadede ticaret politikalarındaki belirsizliklere karşı temkinli olunması gerektiğini ifade ederken, ABD’deki 232. Madde tarifeleri ve Avrupa’daki yeni anti-damping önlemlerinin, yerli üreticiler için olumlu sinyaller verdiğini kaydetti.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı