Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri kurma teşviklerini İzmirli sanayicilere Sistem Global Danışmanlık’ın Kurucu Ortağı Hüseyin Karslıoğlu anlattı. Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOSBİ) faaliyet gösteren firmaların temsilcilerine KOSBİ’nin ev sahipliğinde yapılan toplantıda teşvikler konusundaki bilgilendirmeyi Karslıoğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Genel Müdürü İlker Murat Ar ile birlikte yaptı.
Toplamda yüzde 43’e varan avantaj
Ortalama 20 kişilik bir Ar-Ge ekibine sahip bir firmanın yıllık 3 milyon liralık Ar-Ge harcaması yapması durumunda kullanacağı teşvikle yüzde 43 oranında yani 1 milyon 300 bin liralık bir avantaj sağlayacağını dile getiren Karslıoğlu, “Ar-Ge Merkezi bünyesinde yürüttüğü faaliyetlerinden 2016 yılında 1 milyon 300 bin lira mali avantaj elde etti. Kurumlar Vergisi sonrası firmaların yüzde 15 karlılık oranı ile çalıştığını düşündüğümüzde, elde ettiği bu avantajı net kar olarak elde edebilmesi için 8 milyon 700 bin liralık ciro üretmesi gerekirdi. Teşvik girişimcilerimize bunu sunuyor” dedi.
Ar-Ge ve Tasarım Merkezi teşviklerinin Ar-Ge çalışmalarını büyük oranda artıracağını ifade eden Karslıoğlu, “Hazırlıklı ve hızlı bir modelleme ile yeni AR-GE ve tasarım merkezlerinin sayısı artırılmak isteniyor. Zaten bu program WEB sitesi üzerinden de paylaşıldı. Üstelik bunlar sadece bilgilendirme toplantısı değil. Bakanlık, firma bazlı uygunluk analizleri ve yol haritası bilgilendirme planları da yapacak. Bu model ve oyun planı ile sanayicilerimizin sonuna kadar faydalanabileceğin düşünüyoruz” diye konuştu.
“Dünyanın en iyi buluşunu aramıyoruz”
Ar-Ge ve Tasarım Merkezi teşvikinden Türkiye’deki tüm girişimcilerin faydalanabileceğinin altını çizen Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. İlker Murat Ar, “Dünyanın en büyük buluşunu yapmanıza tabii ki gerek yok. Tasarım artık ciddi olarak desteklenecek. Ar-Ge’de destek için gerekli olan 30 personel sayısı tasarımda 10 kişiye düşürülecek. Personelin tümünün araştırmacı olması gerekiyor. Araştırmacı kim? Lisans mezunu, mühendisler ya da meslek yüksek okullarının her hangi birinden mezun teknisyenler. Bunların hepsi tasarımcı ve araştırmacı kapsamına giriyor. Firmanın bu şekilde 10 kişi ile kuracağı tasarım merkezinde ki harcamalarının tamamı vergiden düşürülüyor. Yani matrahtan düşüyor” dedi.
Ar-Ge desteği sürdürülecek
Ar-Ge Reform Paketi’nin 1 Mart’tan itibaren uygulamaya girdiğini ifade eden Genel Müdür İlker Murat Ar, son yılda Ar-Ge ekosisteminde ciddi değişimler olduğunu, önemli mesafe alındığını bildirdi. Gayrisafi hasıla içindeki Ar-Ge harcamalarının payının 2023 yılında yüzde 3’e çıkarılmasının hedeflendiğini hatırlatan Genel Müdür Ar, bu hedefe ulaşılması ve Ar-Ge ekosisteminin yeniden harekete geçirilerek ivme kazandırılması için reform zorunluluğunun ortaya çıktığını belirterek “Ar-Ge yatırımlarının özendirilmesi, tasarım faaliyetlerinin desteklenmesi, nitelikli üretim yapısına geçilmesi, Ar-Ge personeli niteliğinin ve istihdamının artırılması, faaliyetlerin ticarileştirilmesi, üniversite- sanayi işbirliğinin geliştirilmesi, Ar-Ge ve yenilik destek programlarına ile ilgili koordinasyonun sağlanması hedeflenmektedir” diye konuştu.
KOSBİ bünyesinde faaliyet gösteren Kanat Boya’nın Ar-Ge Müdürü Alper Kadeş ise sanayicilere 2015 yılında fabrika içinde oluşturdukları Ar-Ge birimiyle ilgili tecrübelerini aktardı.
Katılacak firmalar form dolduracak
Öte yandan 15 ayrı ilde daha yapılacak toplantılarda AR-GE ve Tasarım Merkezi olma potansiyeline sahip firmalarla birebir görüşmeler yapılacak. Davet usulü ile olacak bu birebir görüşmeler için ön kayıt; http://biltekeğitim.sanayi.gov.tr adresindeki AR-GE ve Tasarım Merkezi Yeterlilik Bilgi Formu’nun doldurulması ile alınacak. Toplantıya kesin katılım durumu ve görüşme programı ise firmalara gönderilecek e-posta aracılığıyla bildirilecek.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı