GYODER ve Akademetre iş birliği ile hazırlanan ‘Konutun Geleceği, Geleceğin Konutu’lansman toplantısı, Grand Pera Emek Salonu’nda yapıldı. Gayrimenkul sektöründe yaşanılan gelişmelerin ilk kez çok kapsamlı bir şekilde ele alındığı raporda, konut yatırımcılarının değişen algısı,evrilen tutumu,tercihlerde ve kullanımda değişen unsurlar değerlendirildi.
ÇEKİCİ: EZBER BOZAN YAKLAŞIMLAR ÇIKARDIK
Konut alıcısını büyüteç altına alan araştırma ile gayrimenkul sektörünün gelişen ve değişen ihtiyaçlarını tespit ettiklerini ve ezber bozan yaklaşımları ortaya çıkardıklarını belirten GYODER Başkan Yardımcısı ve Eğitim, Yayınlar ve Bilgi Üretimi Komitesi Başkanı Neşecan Çekici, “Potansiyel konut alıcısını mercek altına alan bu rapor; konsept geliştirme aşamasından, projenin doğru çizilmesi, doğru malzemelerle donatılması, projelere heyecan verici unsurların eklenmesi, satış ofisinin başarılı olması, satış ve satış sonrası için başarı sağlanabilmesi için hatasız hareket etme fikrine hizmet ediyor”dedi. İlk olma özelliğine sahip olan raporun İstanbul için yapıldığını hatırlatan Çekici, diğer şehirler içinde çalışmaların gerçekleştirileceğini söyledi. Çekici, raporla birlikte sektörde sınırlı olan tüm kaynakların doğru kullanılmasını sağlayacaklarını düşündüklerini de sözlerine ekledi.
ZEYTİN: MÜŞTERİYİ TANIMAK BAŞARININ ANAHTARI
Gayrimenkul sektörünün Türkiye’nin büyüyen ve gelişen yüzü olduğunu ifade eden Akademetre Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Halil İbrahim Zeytin de sektörde rekabet ortamı artarken müşteri odaklı gelişmelerin gündeme geldiğini vurguladı. “Yüksek maliyetler sebebi ile ciddi planlama gerektiren konut projelerinin en önemli paydaşları olan müşterileri yakından tanımak; geliştiriciler için rekabette farklılaşma ve başarının anahtarı haline gelmiştir”diyen Zeytin, iki aşamadan oluşan çalışmanın ilk ayağında müşterilerin içgörüsünü anlamayı hedefleyen 6 fokus grup çalışması gerçekleştirildiğini belirtti. 2017 yılı içinde 5 bin kişi ile gerçekleştirilen araştırmalar sonucu ulaşılan verilerde sektörde doğru bilinen bir çok yargıda “yanılsama” olduğunun ortaya çıktığını söyleyen Zeytin; “Dolayısıyla veriye dayalı bilginin önemi bir kez daha ortaya konulmuştur”dedi.
TÜKETİCİLER İÇİN GÜVEN ÖNCELİKLİ
Araştırma raporundan çıkan sonuçların paylaşıldığı toplantıda tüketicinin “güven” konusunu ön plana çıkardığı belirtildi. Projeye güven, güvenilir geliştirici, işin biteceğine güvenmek gibi güven ve güvenilirlik hâlâ ön planda. Yine konutu oturumdan ziyade bir yatırım aracı olarak gören yatırımcılarda da yaşam alanlarında “güvende olma”, “rahatlık”, “özgürlük”, “komşuluk ilişkileri”, “samimiyet”, “yeşil alanlarda rahatlama” ve “huzur” kavramlarına özlem duyuluyor.
YALITIMI İYİ, FERAH KONUTLAR İSTENİYOR
Raporda konut algısının “konforlu ve elit yaşamı” çağrıştırdığı ve fiziksel ihtiyaçların yanı sıra psikolojik ihtiyaçlara da ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Araştırmada yalıtım konusunun artık sadece ısı bazlı konuşulmadığı ve ses yalıtımının da tüketiciler tarafından tercih edildiğine vurgu yapıldı. Konutlarda metre kare düşük olsa bile evlerin yerlere kadar cam olduğu, ferah ve aydınlık alanların tercih edildiğine de dikkat çekildi.
PROJEDEN KONUT ALMAK İLK TERCİH DEĞİL
Gayrimenkulün hala güvenli liman olarak görüldüğünün ifade edildiği raporda, tüketicilerin projeden konut alma eğilimlerine de atıfta bulunuldu. Buna göre tüketiciler projeden konut almayı ilk tercihleri arasından çıkardı. Eğer projeden konut alınacaksa alınan projenin 1 yıl içerisinde teslim edilmesi de beklentiler arasında…
KONUTTA HEYECAN VERİCİ UNSURLAR ARANIYOR
Rapor, tüketicilerin konut ve oda kullanım tercihlerine yönelik eğilimleri de ortaya koydu. Rapora göre tüketiciler alanlarının küçülmesine razı ancak projelerde standardın dışında heyecan verici unsurar arıyor. Evin kullanımını kolaylaştıracak çamaşır odası,depo,kiler gibi unsurlar tüketicilerin favorisi… Projelerde sıklıkla yer alan fitness salonları ise pek tercih edilmiyor. Yine araştırma depremin önceki yıllara göre ilk akla gelen olma özelliğini artık kaybettiği sonucunu da ortaya çıkardı.
AĞIRLIKLI OLARAK YATIRIM İÇİN KONUT ALINIYOR
Konut satın alma dürtüsüne yönelik verilere göre; oturmak için konut satın almak isteyenlerin yüzde 56,2’si, yatırım için konut satın almak isteyenlerin yüzde 85,5’i konut sahibi.Mevcut durumda yüzde 35’i site içerisinde oturan potansiyel müşterilerin yüzde 70’e yakını site tarzı yaşam alanlarında konut satın almayı planlıyor. Bir başka açıdan; site içerisinde yaşayanların sadece 2/3’ü yine sitede yatırım yapıyor. Satın alınması planlanan konut türüne bakıldığında, tüketicilerin yüzde 83,6’sı apartman dairesi, yüzde 8,6’sı rezidans, yüzde 7,8’i villa/müstakil ev satın almayı planlıyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı