10.025,05 TRY BIST 100 BIST 100
4,92 CNY CNY CNY
35,62 USD USD USD
36,90 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
38,60 TRY Faiz Faiz
79,77 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
30,52 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,28 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
104,31 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
350,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
3.120,62 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Ankara-İstanbul Hattında 650 Bin Yolcu Taşındı

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, "Açılışından bu yana Ankara-İstanbul hattında 650 bin civarında yolcu taşıdık. Elbette bu gelecekte artacaktır" dedi.

Ankara-İstanbul Hattında 650 Bin Yolcu Taşındı

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Süleyman Karaman, Yüksek Hızlı Trenle (YHT) günlük ortalama 15 bin civarında yolcu taşıdıklarını belirterek, "Açılışından bu yana Ankara-İstanbul hattında 650 bin civarında yolcu taşıdık. Elbette bu gelecekte artacaktır. İhalesini yaptığımız ve üretim hattında olan 7 tren daha var, 80 tane daha ihaleye çıkıyoruz" dedi.

Karaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin dünyada sekizinci, Avrupa'da ise altıncı hızlı tren ülkesi olduğunu söyledi.

Türkiye'den sonra bazı ülkelerin yüksek hızlı trene geçtiğini belirten Karaman, Ankara-Eskişehir, Ankara-Konya, Ankara-İstanbul, Konya-Eskişehir'den oluşan 4 hatta hızlı trenle yolcu taşımacılığının sürdüğünü bildirdi.

Ankara-Bursa, Ankara-Sivas, Ankara-Afyon-İzmir hattı için inşaat çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Karaman, bunların dışında mevcut hatların hemen yanına ikinci bir hat inşa ederek, söz konusu trenlerin hızını saatte 200 kilometreye çıkarmayı planladıklarını, Konya-Karaman'dan işe başladıklarını belirtti.

Konya-Karaman hattında inşaatın devam ettiğini anlatan Karaman, Ulukışla, Adana, Mersin, Gaziantep gibi illerde  hızlı tren hatlarının projelerinin tamamlandığını, ihale aşamasında olunduğunu kaydederek, "Hükümet programında yayınlandı bunlar. Daha çokAnkara-Bursa, Ankara-İzmir ve Ankara-Sivas'ın planladığımız şekilde inşaatları sürüyor. Çalışma, 2017, 2018 ve 2019'da bitirilecek şekilde planlandı" diye konuştu.

İstanbul-Ankara hattının Bolu'dan geçmesi

"İstanbul-Ankara hattının Bolu bölümünden geçmesiyle ilgili proje var mı?" sorusunu ise Karaman, "1980'den beri sürat demiryolu hattı adıyla gündemde olan bir bölge ama gerçekten çok dağlık ve tren inşaatı için çok zor bir bölge. Proje çalışmaları sürüyor ancak şu an yatırım programımızda o yok. Ankara'yı İstanbul'a bağlayacak en kısa yol orası ancak çok zor bir bölge. O bölge çok dağlık ya tünel ya da viyadük yapmak gerekiyor ama tüm bunlara rağmen Bakanlığımız onun proje çalışmalarını sürdürüyor fakat daha yatırım programına alınmadı" şeklinde yanıtladı.

"Güvenlik açısından son teknolojiyi kullanıyoruz"

YHT'lerin güvenlik açısından son teknolojinin kullanıldığı taşımacılık hatları olduğunu ifade eden Süleyman Karaman, şöyle devam etti:

"Sadece Gebze ile Köseköy arası konvansiyonel hat. Tren hızı orada 110 kilometreyi geçmiyor. Dolayısıyla da burası yüksek hızlı tren hattı değil. Burada sinyalizasyon çalışmaları sürüyor ama yüksek hızlı tren hatlarında sinyalizasyon çalışmaları bitti. Bir ülkede yüksek hızlı treni devreye almak için yapılan bir sürü iş var. Birincisi müteahhitler 'biz bu işi yaptık, işletmeciliğe uygundur' diyecek. Sonra orayı kontrol eden müşavir de 'uygun' diyecek. Daha sonra TCDD'nin oluşturduğu bir komisyon kararıyla 'burada hızlı tren çalışmasında herhangi bir sorun yoktur' raporu verilecek. Daha sonra dünyada hızlı tren çalışması için sertifika veren kuruluşlardan sertifikamızı alıyoruz ve sertifika aldığımız hatlarda yüksek hızlı tren çalışması yapıyoruz.

Biz ayrıca Türkiye'de bir işlem daha yapıyoruz. Bir rapor da üniversitelerden alıyoruz. Dolayısıyla da emniyeti, güvenliği yüzde 100 emin olduktan sonra yüksek hızlı trenler açılıyor. Şu anda hiçbir sıkıntımız yoktur. Sadece Gebze ile Köseköy arasında sinyal sistemleri yapıldı, testler var. O testleri devam ediyor, o bölge yüksek hızlı tren hattı değil, konvansiyonel hat."

650 bin yolcu taşındı

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, YHT hattında 12 trenin hizmet verdiğini, bunların  Ankara-istanbul veAnkara-Konya hatlarında çalıştıklarını aktararak, Ankara-İstanbul hattında günlük ortalama 15 bin civarında yolcu taşıdıklarını, açılışından bu yana ise 650 bin civarında yolcuya hizmet verdiklerini söyleyerek, "Elbette bu gelecekte artacaktır. İhalesini yaptığımız ve üretim hattında olan 7 tren daha var, 80 tane daha ihaleye çıkıyoruz" diye konuştu.

Müşteri memnuniyeti anketi yaptıklarını, yolcuların yüzde 90'ının çok memnun, yüzde 9'unun memnun ve yüzde 1'inde de bazı ufak tefek memnuniyetsizlikleri olduğunu belirten Karaman, "Memnun olmayanlar daha çok çalışan personelle veya istasyonların yerleriyle ilgili şikayetlerini bildirdi. Onların üzerinde de çalışıyoruz" dedi.

YHT'ler için kendilerine fiyatlarla ilgili bir sıkıntı gelmediğini, talep nedeniyle trenlerde yer olmadığını kaydeden Karaman, "Fiyatları daha da indirmek gibi bir şey yok. Zam da yok indirim de yok, böyle iyi olduğunu düşünüyoruz" ifadesini kullandı.

"Halkalı'dan, Romanya-Bulgaristan'a yılbaşından sonra tren kalkacak"

Yurt dışı hatlarda İran, Bulgaristan ve Romanya hattında çalışan trenlerin olduğunu dile getiren Karaman, "Romanya-Bulgaristan hattındaki treni İstanbul ile Edirne arasında yol çalışmalarımız olduğu için Edirne'ye kadar otobüsle götürüp, oradan trenle götürüyoruz ama çok kısa zamanda Halkalı'dan o seferleri de başlatacağız, yılbaşından sonra" diye konuştu.

Karaman, Organize Sanayi Bölgelerini (OSB) tren hattına bağlamak için, trenin gidebileceği OSB'lerin hepsine tren yolu yapmak için çalışmaların devam ettiğini, 350 civarında sanayi kuruluşuna bağlanan hatların olduğunu ve sanayicilerin istekleri doğrultusunda çalışmaları sürdürdüklerini dile getirdi.

"Haydarpaşa'daki istasyon bölümü yine istasyon olarak kullanılacak"

Süleyman Karaman, Haydarpaşa'daki çalışmalara ilişkin, şunları kaydetti:

"Diğer birimlerle ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ve TCDD'nin ortak yaptığı bir planlama var. Onu şimdi Özelleştirme İdaresi yapıyor. Haydarpaşa deyince halkımız Haydarpaşa binasını anlıyor. Sadece o değil, Harem'den Kadıköy'e kadar olan bölümün bir yenileştirme projesi yapılıyor ama Haydarpaşa binasının istasyon bölümü istasyon olarak kalacak. Diğer bölümlerinde de koruma amaçlı imar planlarını yaptık. Diğer projelerle ilgili de çalışmalar sürüyor.  Vatandaşın Haydarpaşa'dan trene binebilmesi için banliyö hatlarının iyileştirilmesi projesi var, onunla ilgili müteahhitlerimiz çalışıyor, inşallah hedefimiz 2015 ama çalışmalara bağlı, 2015 sonunda belki 2016'da olabilir diye düşünüyoruz."

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Türkiye'yi yasa boğan otel yangını

22 Ocak 2025 Çarşamba

ABD'de sanayi üretimi geçen ay beklentileri aştı

18 Ocak 2025 Cumartesi

İşletmelere yönelik sürdürülebilirlik denetimi ve esasları belirlendi

17 Ocak 2025 Cuma

Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi ile çevreci üretim teşvik edilecek

15 Ocak 2025 Çarşamba

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, BAE’de Yatırım Bakanı ile görüştü

14 Ocak 2025 Salı
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun