Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), Türkiye'nin 2004 yılında çıktığı denetim sürecine geri dönmesini 45'e karşı 113 oyla kabul edildi.
Türkiye böylece denetimden çıkıp, daha sonra yeniden denetime alınan ilk ülke olmuş oldu.
AKPM kararına Türkiye'den ilk tepkiler:
Dışişleri Bakanlığı:
İlişkilerimizi gözden geçireceğiz
"AKPM Genel Kurulu'nda, izlenmesi gereken yerleşik usullerin dışında siyasi saiklerle alınan bu haksız kararı şiddetle kınıyoruz. Avrupa Konseyi'nin kurucu üyesi olarak çağdaş Avrupa ideallerinin ve değerlerinin savunucusu ülkemizin, AKPM'deki maksatlı çevrelerin ayak oyunuyla denetime alınması, demokrasinin beşiği olduğunu iddia eden AKPM'ye yakışmamıştır.
Bu durum, Türkiye'yi AKPM ile ilişkilerini gözden geçirmeye mecbur bırakacaktır. AKPM'nin bu haksız, siyasi ve yanlı kararına rağmen Türkiye, demokratik standartlara, insan haklarına ve bu alandaki uluslararası yükümlülüklerine bağlılığından ödün vermeden vatandaşlarının hak ve özgürlüklerini geliştirme konusundaki kararlığını sürdürecektir."
AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik:
Türkiye gerçekliği ile bir ilgisi yok
"Bu Avrupa Konseyi için de AKPM için de tarihi bir hatadır. Türkiye gibi büyük bir ülke değerlendirilirken bu derece düşük bir katılım ile bu konunun ele alınması son derece yanlış. Adil olmayan haksız, yanlış bir karar. Alınan karar ile Türkiye gerçekliğinin bir ilgisi yok."
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş:
Türkiye karşıtı kampanyanın bir sonucu
"Bu, maalesef adım adım gelişen ırkçı, faşist, Türk karşıtı, İslam karşıtı, Türkiye karşıtı bir kampanyanın sonucu olarak görülüyor. Tamamıyla siyasi bir karardır. Hiçbir realiteye uymayan bir karardır." dedi.
CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal:
Çok üzüntü verici bir olay
"Türkiye'yi Avrupa'ya taşıma iddiası ile iş başına gelen iktidar 14 yılın sonunda Türkiye'yi bu konuda ciddi bir umutsuzlukla karşı karşıya bırakmıştır çok üzüntü verici bir olay"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz:
Umuyoruz Türkiye bu süreci en kısa sürede atlatır
"Demokrasinin ve demokratik kurumların sağlıklı bir şekilde işleyişinin maalesef zedelendiği düşüncesinden dolayı böyle bir karar gündeme geldi. Umuyoruz Türkiye bu süreci en kısa sürede atlatır. Darbe girişimi, akabinde yaşanan OHAL ve daha sonra gelen referandum, demokratik tartışmalar, AGİT raporu, Venedik Komisyonu raporu hep birlikte Türkiye'yi maalesef bugün kötü bir kararla yüzleştirdi.
Denetim süreci, Türkiye'nin demokratik karakterini kaybettiği yönünde bir algının sonucu olarak geliyor. Demokrasinin ve demokratik kurumların sağlıklı bir şekilde işleyişinin maalesef zedelendiği düşüncesinden dolayı böyle bir karar gündeme geldi. Umuyoruz Türkiye bu süreci en kısa sürede atlatır. OHAL bir an önce kaldırılır, Türkiye'de tekrar demokrasiye dönüş başlar."
Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek:
Türkiye'yi denetleyecek uluslararası bir kurum yoktur
"Devlet egemenliği demek, onun üzerinde başka bir otoritenin, kurumun olmaması demektir. Türkiye'yi denetleyecek uluslararası bir kurum yoktur. Hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Eğer hükümet bu denetimleri açarsa, o hükümetle de mücadele edeceğiz."
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş:
Türkiye’nin Gururu Ve Onuru Herşeyin Üzerindedir
“Türkiye’nin tam üye olmasını elbette isteriz. Ama ülkemizin gururu ve onuru her şeyin üzerindedir, Avrupa’nın bize ders vermesine ihtiyacımız yok. Türkiye’nin batılılaşma yönündeki kararlılığının Tanzimat’tan bu yana devam ediyor. Ülkemizin gururu ve onuru her şeyin üzerindedir. Avrupa Birliği’nin bize ders vermesine ihtiyacımız yok. Artık kendi varlığını sorgulayan hale gelmiş olan Avrupa Birliği’nin, ülkemizin iç meselelerine taraf olması kesinlikle kabul edilemez. Bu son alınan kararı da bu açıdan haksız ve yanlış buluyoruz.”
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı