AKİB’in mart ayında gerçekleştirdiği 1 milyar 383 milyon dolarlık ihracatla beraber bölge ihracatı yılın ilk üç ayında 3 milyar 569 milyon dolar değere ulaştı. AKİB Koordinatör Başkanı Fuat Tosyalı deprem felaketi nedeniyle yaşanan olumsuzluklara rağmen üretim ve ihracatın devam etmesi için büyük çaba gösterdiklerini ifade etti. Başkan Fuat Tosyalı deprem bölgesindeki sorunlara odaklanmanın yanında üretimi yeniden ayağa kaldırmaya çalıştıklarını, ihracatçıların sorunlarını ve taleplerini devletin ilgili makamlarına aktararak çözüm sağlamaya gayret ettiklerini söyledi.
İhracatçıların talepleri noktasında devlet desteği önemli
AKİB'in sorumluluk bölgesinde bulunan Hatay ve Adana illerinin depremlerden direkt etkilenmesi sebebiyle üretim, tedarik ve lojistik alanında çok ciddi sıkıntıların yaşandığını belirten Tosyalı, “bölgemizde ihracatımız 2023 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 oranında geriledi. Ortaya çıkan bu tablo, 6 Şubat'ta meydana gelen deprem felaketlerinin üretim ve tedarik zincirinde yarattığı tahribatın yansımasını gösteriyor. Bölgemizde üretim, ihracat, istihdam ve ticari faaliyetlerin devamlılığı için yeni devlet teşviklerinin ve destek mekanizmalarının en etkin şekilde hayata geçirilmesine ihtiyaç var. Lojistik, tedarik, yeni yatırımlar, altyapının tesisi, istihdamın korunması, finansmana erişim ve vergi muafiyeti bölge ihracatçılarının taleplerinde en önemli başlıkları oluşturuyor. Devletimizin afet bölgesine verdiği destekler için şükranlarımızı sunuyoruz, yeni atılacak adımlar sayesinde çok daha hızlı toparlanacağımıza yürekten inanıyoruz.” Şeklinde konuştu.
Demir-çelik en yüksek ihracat değerleri arasında yer aldı
Koordinatör Başkan Fuat Tosyalı, AKİB'e bağlı 8 Birliğin 2023 yılının ilk çeyreğindeki ihracatını değerlendirdi. En yüksek ihracat değerlerine demir-çelik, kimya ile hububat ve bakliyatta ulaştıklarını söyledi. Ocak-mart döneminde en çok ihracatı 925,5 milyon dolar değer ile Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliğinin gerçekleştirdiğini belirten Tosyalı, “761,4 milyon dolar değer ile Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliğimiz ikinci, 521,5 milyon dolar değer ile Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz üçüncü sırada yer aldı.” Dedi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı