Orman Bakanlığı’nın TBMM’ye sunduğu raporda, “Ahşap kullanımının yaygınlaştırılması” projeleri detaylı şekilde anlatıldı. Raporda, projeler; “Ahşap kullanımının yaygınlaştırılması”, “İbreli ağaç türlerinin mukavemet testlerinin yapılması”, “Türkiye’de rekabetçi, enerji verimli ahşap binaların teşvik edilmesi” şeklinde sıralandı. Ahşap yapıların teşviki için hazırlanan projelerin paydaşları ise, “Orman Genel Müdürlüğü, BM Kalkınma Programı, Türkiye Orman Ürünleri İhracatçılar Derneği, Boğaziçi Üniversitesi, Ulusal Ahşap Birliği, TOKİ ve Millî Eğitim Bakanlığı” olarak belirlendi.
Ahşap bina yapımı oranının 2030 sonunda 532 bin metrekare (yüzde 0.4), 2040’da 3 milyon metrekare (yüzde 3) olarak planlandığı belirtilen raporda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji bakanlıkları tarafından ahşap kullanım mevzuatları hazırlanacağı belirtildi.
Ahşabın avantajları
Raporda, ahşap yapı malzemelerinin diğer malzemelere göre avantajları da şöyle ifade edildi:
Ahşap yapıların çelik yapılara oranla daha ekonomik ve daha az çatı yüküne sahip olması mukavemet gücünü arttırır. Birleştirme ile elde edilen GLULAM (yapıştırılmış lamine ahşap) ile 55 metre açıklıklar geçilebilmektedir.
Ahşap eşit kalınlıktaki betondan 15, çelikten 390 kat fazla ısı yalıtımı sağlar. Isınmada yüzde 40’a kadar enerji tasarrufu sağlar.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı