9.866,73 TRY BIST 100 BIST 100
4,87 CNY CNY CNY
35,48 USD USD USD
36,53 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
39,25 TRY Faiz Faiz
81,60 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
30,67 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,46 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
100,74 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
350,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
3.100,05 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Ağustos ayında tüm zamanların en yüksek ikinci aylık ihracatı gerçekleşti

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’nin Ağustos 2021 sonuçlarına göre, temmuz ayında uzun tatiller nedeniyle zayıflayan inşaat malzemeleri dış ticareti ağustos ayında hızlı bir geri dönüş yaptı. İnşaat malzemeleri sanayisinin ihracatta 5,90 milyon ton ve 2,87 milyar dolar seviyesine ulaştığı ağustos ayında, değer ve miktar olarak endeksin ölçülmeye başladığı 2013 Ağustos ayından bu yana en yüksek ikinci aylık ihracatı gerçekleşti.

Ağustos ayında tüm zamanların en yüksek ikinci aylık ihracatı gerçekleşti

Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’ne göre inşaat malzemeleri sanayi ihracatı ağustos ayında rekorlarına kaldığı yerden devam etti. Haziran ayında 2,89 milyar dolar seviyesine çıkarak rekor kıran inşaat malzemeleri ihracatı, temmuz ayında uzun tatiller nedeniyle yaşanan zayıflamadan sonra ağustos ayında yüksek bir performans gösterdi. İnşaat malzemeleri ihracatı 2021 yılı ağustos ayında 2,87 milyar dolara yükseldi. Ağustos ayında ihracat değer olarak endeksin ölçülmeye başladığı 2013 Ağustos ayından bu yana en yüksek ikinci aylık ihracatı oldu. Ağustos ayında 5,90 milyon ton seviyesinde gerçekleşen ihracat, miktar olarak da en yüksek ikinci aylık ihracat oldu. İnşaat malzemeleri sanayi ihracatı küresel tedarik zincirlerindeki değişimden olumlu etkilendi. Ayrıca pazarlardaki iyileşme ve canlanma ağustos ayında da devam etti. Dış pazarlarda talebin yıl sonuna kadar artarak sürmesi bekleniyor.   

İnşaat malzemeleri sanayisinin ortalama yıllık ihracat birim fiyatı, ağustos ayında geçen yılın ağustos ayına göre yüzde 44,1 arttı. 2020 yılı ağustos ayında ortalama ihracat fiyatı 0,34 dolar/kg seviyesindeydi. 2021 yılı ağustos ayında ise ihracat birim fiyatı 0,49 dolar/kg seviyesine çıktı.  

Türkiye’ye yönelik inşaat malzemeleri talebi artıyor

Küresel tedarik zincirlerindeki değişim Türkiye’ye yönelik inşaat malzemeleri talebini artırıyor. Türkiye özellikle Avrupa kaynaklı ilave bir talep görüyor. Yine başta Avrupa olmak üzere pazarlardaki faaliyetler de oldukça canlı gerçekleşiyor. Küresel emtia fiyatları artışı da birçok inşaat malzemesinin ihracat birim fiyatını yükseltiyor. Bu eğilimlerin yıl sonuna kadar devam etmesi bekleniyor.    

Ağustos ayında ithalat birim fiyatı 3,11 dolar/kg ile en yüksek seviyesine çıktı  

2021 yılı ağustos ayında inşaat malzemeleri ithalatı 739 milyon dolar oldu. İthalat önceki temmuz ayına göre önemli ölçüde arttı. 2021 yılı ağustos ayında inşaat malzemeleri ithalatı 237 bin 956 ton oldu. İnşaat malzemeleri sanayi ithalat birim fiyatı ise 2021 yılı ağustos ayında 3,11 dolar/kg seviyesine çıktı. Bu seviye endeksin ölçülmeye başladığı 2013 Ağustos ayından bu yana en yüksek aylık ortalama ithalat birim fiyatı oldu. 

İnşaat malzemeleri ihracatı alt sektörler itibarıyla yüksek gerçekleşti

2021 yılı ağustos ayında inşaat malzemeleri ihracat performansı, alt sektörler itibarıyla oldukça kuvvetli gerçekleşti. Alt sektörlerde ihracatta birbirlerine benzer eğilimler yaşanarak miktar, değer ve birim fiyat olarak artış gerçekleşti. Ağustos ayında hem talep artışı hem de küresel fiyat artışları alt sektörlerin ihracatlarına olumlu yansıdı. 

2021 yılı ağustos ayında 8 alt ürün grubunun 7’sinde ortalama ihracat birim fiyatları 2020 yılı ağustos ayına göre yükseldi. Bu yükselişte küresel emtia ve nihai ürün fiyatlarındaki artış da etkili oldu. Ağustos ayında demir çelik ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 42,4 yükseldi. Mineral ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 21,4 arttı. Elektrik malzemeleri ve teçhizatları ortalama ihracat birim fiyatı yüzde 23,8, ağaç ve ahşap ürünleri ortalama ihracat birim fiyatı yüzde 21,7, kimyasal bazlı ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatı yüzde 18,8 yükseldi. 

2021 yılının ağustos ayında 8 alt ürün grubunun tamamında ihracat miktar olarak geçen yılın ağustos ayının üzerinde gerçekleşti. Miktar olarak çok önemli artışlar yaşandı. 2021 yılı ağustos ayında en yüksek ihracat miktar artışı yüzde 65,2 ile demir çelik ürünlerinde gerçekleşti. Metal bazlı ürünlerde ihracat miktar olarak yüzde 57,1, yalıtım malzemelerinde yüzde 62,5 yükseldi.  

2021 yılının ağustos ayında 8 alt ürün grubunun tamamında ihracat değer olarak yükseldi. Yüksek artışlarda baz etkisi ile fiyat artışları etkili oldu. Ağustos ayında değer olarak en yüksek ihracat artışı yüzde 135,6 ile demir çelik ürünlerinde gerçekleşti. Ağustos ayında değer olarak ihracat artışı metal bazlı ürünlerde yüzde 83, ağaç ve ahşap ürünlerinde yüzde 61,2 ve yalıtım malzemelerinde yüzde 54,4 oldu.       

Türkiye sanayi ihracatı ağustos ayında hızlı bir toparlanma gösterdi   

Temmuz ayında çalışma gün sayısındaki gerilemenin yarattığı düşüşün ardından ağustos ayında sanayi malı ihracatı 14,47 milyar dolara yükseldi. 2021 yılı ağustos ayında sanayi ürünleri ihracatı değer olarak bir önceki temmuz ayına göre yüzde 14,2 arttı. Ağustos ayında küresel pazarlarda talep artışı devam etti, Türkiye ilave talep artışı ile karşılaştı. Türkiye toplam sanayi ürünleri ihracatı miktar olarak ise 2021 yılının ağustos ayında bir önceki temmuz ayına göre yüzde 13,1 yükseldi. Ağustos ayında sanayi ihracatı miktar olarak da ivme kazandı. Ağustos ayında ihracat birim fiyatları sınırlı ölçüde yükseldi. Sanayi malı ihracatında ortalama birim fiyatları 2021 yılı temmuz ayında 1,46 dolar/kg iken, 2021 yılı ağustos ayında 1,47 dolar/kg oldu. Ağustos ayında ortalama ihracat birim fiyatı yılın en yüksek seviyesine ulaştı. İhracat birim fiyatlarının artışında küresel ölçekte emtia ve nihai ürün fiyatlarındaki artış da etkili oldu. 

Sanayi mallarına yönelik pazarlardan yüksek talep devam ediyor. Küresel tedarik zincirlerindeki değişim ile Türk sanayi ürünlerine yönelik kalıcı bir talep artışı yaşanıyor. Sanayi ihracatının yıl sonuna kadar yüksek kalmaya devam edeceği öngörülüyor. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Aralık ayında, limanlarda elleçlenen yük miktarı %0,9 arttı

16 Ocak 2025 Perşembe

İngiltere ve Suudi Arabistan, kritik mineraller için iş birliği anlaşması imzalayacak

16 Ocak 2025 Perşembe

Mustafa Ekinci, Easyapp’in 2024 yılındaki başarılarını açıkladı

14 Ocak 2025 Salı

BMC’den, TSK’ya 100 yerli motorlu zırhlı araç teslimatı

11 Ocak 2025 Cumartesi

EgeYapı Avrupa GYO’nun halka arzı büyük ilgi gördü

10 Ocak 2025 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun