Afrika ülkeleri, kıtada ve dünya genelinde iklim eylemini desteklemek üzere küresel bir karbon vergisi, borçların hafifletilmesi ve uluslararası finans sisteminde reformlar yapılması çağrısında bulundu. Deklarasyon, bu yılki BM Cop 28 iklim konferansı ve sonrasındaki müzakerelerde Afrika'nın ortak tutumunun temelini oluşturacak.
Zirvenin sonuçları, Afrika'nın sanayileşmiş ülkeler tarafından dikte edilmeden yerli petrol ve gaz kaynaklarını kullanmaya devam ederken kendi "adil enerji geçişini" çizeceği yönündeki birçok Afrikalı liderin önceki söyleminden önemli bir sapmaya işaret ediyor. Bunun yerine, bol miktarda temiz enerji minerali ve yenilenebilir enerji kaynaklarına sahip Afrika kıtasını sadece bir kurban değil, iklim değişikliğinin çözümü olarak yeniden çerçevelendiriyor.
Afrikalı liderler, dünya liderlerini fosil yakıt ticareti, deniz taşımacılığı ve havacılıkta karbon vergisi de dahil olmak üzere küresel bir karbon vergilendirme rejimi önerisinin arkasında toplanmaya çağırıyor. Bu, jeopolitik ve ulusal çıkarlardan arındırılmış olması gereken iklim pozitif yatırımlar için özel finansman sağlamak üzere küresel bir finansal işlem vergisi (FTT) ile desteklenebilir.
Afrikalı liderler ayrıca Afrika'nın ihtiyaçlarına cevap veren yeni bir finansman mimarisi ve hem kalkınma hem de iklim eylemi için gerekli sermayeyi harekete geçirmek üzere kolektif küresel eylem çağrısında bulunuyor. Liderler, 2025 yılına kadar BM Genel Kurulu ve Kop süreçleri yoluyla yeni bir Küresel İklim Finansmanı Tüzüğü geliştirilmesini öneriyor.
Afrikalı liderler ayrıca küresel ve bölgesel ticaret mekanizmalarının Afrika ürünlerinin adil ve eşit şartlarda rekabet edebileceği şekilde tasarlanmasını istiyor. Kendi emisyonlarını sınırlandırmayı ve geleneksel endüstriyel kalkınmada sıçrama yaparak ve küresel ölçekte yeşil üretim ve tedarik zincirlerini teşvik ederek küresel karbonsuzlaştırma çabalarına yardımcı olmayı taahhüt ediyorlar.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı