Yeni yılın ilk iki ayında Türkiye, ihracat alanında rekorlarla başladı. Bu büyümeye demir-çelik sektörü de katıldı. Şubat ayında Türkiye'nin demir-çelik ihracatı, önceki yıla göre yüzde 15 artışla 2,4 milyar dolara ulaştı. Aynı dönemde Akdeniz'den yapılan ihracat ise yüzde 72 artarak 201 milyon doları buldu. ADMİB'in çelik ihracatı da yüzde 129,5'lik bir artış kaydetti.
Türkiye’nin şubat ayı ihracatı 21 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Yüzde 13,6 artışa tekabül eden bu artış oldukça önem arz etmekte. Şubat ayında Türkiye demir ve demir dışı metaller ihracatı yüzde 1,6 kayıp yaşasa da 985 milyon dolar kadar büyüme sağlandı. Çelik ihracatı ise yüzde 31,2 oranında gerçekleştirdiği büyük artış ile 1,4 milyar dolar kazanç sağladı. Akdeniz’den yapılan ihracat yüzde 72 artışla 201 milyon dolar oldu. Türkiye’nin demir-çelik ihracatı şubat ayında yüzde 15 artarak yaklaşık 2,4 milyar dolar seviyesine yükselirken ADMİB’in çelik ihracatı ise yüzde 129,5 arttı.
2024 yılının ilk iki ayını baz aldığımızda ise demir ve demir dışı metaller ihracatı yüzde 6,1 oranında gerileyerek 1,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Çelik sektörü ihracatı yüzde 15,8 artarak 2,5 milyar dolara ulaştı. Söz konusu iki sektörün toplam ihracatı yüzde 5’lik büyüme sağlayarak 4,4 milyar dolara ulaştı.
Akdeniz’den gerçekleştirilen demir-çelik ihracatı yüzde 72 arttı
2024 Şubat ayında Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (ADMİB) tarafından paylaşılan verilere göre demir ve demir dışı metaller ihracatı yüzde 7,3 artış göstererek 60 milyon dolar olurken; çelik ihracat gerçekleştirdiği 141 milyon dolar ile 129,5’luk dev artış oranını yakaladı. İki sektörün toplam ihracatı ise yüzde 72 artışla 201 milyon dolar seviyesinde kayıtlara geçti.
Ocak-Şubat döneminde Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nden açıklanan ihracat rakamları incelendiğinde, demir ve demir dışı metaller sektöründen yapılan ihracat yüzde 1,4 azalış ile 123 milyon dolar; çelik sektöründen yapılan ihracat ise yüzde 71 oranında artış ile 262 milyon dolar oldu. Sektördeki toplam artış bu dönem içerisinde yüzde 39’luk artışla 384,5 milyon dolarlık ihracata imza attı.
Hedef pazarlarda rekor artışlar
Şubat ayında Türkiye'nin demir-çelik ihracatında öne çıkan ülke Almanya oldu ve gerçekleştirdiği 180 milyon dolarlık ihracatla birinci sırayı aldı. İkinci sırada ise 152 milyon dolar ile İtalya ve üçüncü sırada 149 milyon dolar ile Romanya konumlandı. İhracatta genel olarak artışlar yaşanırken, en dikkat çekici artışlar yüzde 91 ile Romanya'ya, yüzde 66 ile Irak'a ve yüzde 51 ile İspanya'ya yapılan ihracatta yaşandı.
ADMİB'in şubat ayı ihracatında liderlik Belçika'ya geçti. Belçika, 24 milyon dolar değerindeki ihracatla ilk sırada yer aldı. Belçika’yı 18 milyon dolarla Irak ve 16 milyon dolarla Mısır takip etti. İhracatta genel olarak artışlar gözlemlenirken, en büyük artışlar yüzde 1150 ile Estonya'ya, yüzde 856 ile Belçika'ya ve yüzde 324 ile ABD'ye yapılan ihracatta gerçekleşti.
Yılın ikinci yarısında daha fazla katkı sağlanacak
Fuat Tosyalı 2024 yılı için değerlendirmelerini paylaştı. Tosyalı konuyla ilgili olarak, ertelenen talepler için 2024 yılının ikinci yarısında beklenti içerisinde olduklarını söylerken,bu beklenmedik olumlu geri dönüşlerden duyduğu mutluluğu dile getirdi. ADMİB Başkanı Fuat Tosyalı 2024 Şubat ayına dair ihracat verilerini değerlendirirken, ihracattaki ivmenin yeni yılda başladığını belirtti. Yılın ikinci yarısının daha iyi geçeceğine dikkat çeken Tosyalı, demir-çelik sektöründe küresel belirsizlikler ve enflasyonist ortam sebebiyle uzun süren talep daralması yaşandığını sözlerine ekledi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı