Asya ülkeleri, özellikle Güney Kore, Hindistan, Tayvan, Vietnam ve Japonya, AB'ye yassı ürün ihracatını önemli ölçüde artırdı. Güney Kore, 3,1 milyon ton ile yıllık bazda %9,3'lük bir artışla öne çıkarken, onu 2,73 milyon ton ile Hindistan takip etti ve yıllık %15,5'lik bir artış kaydetti.
Tayvan ise 2,38 milyon ton ile yıllık %11,6'lık artışla üçüncü sırada yer aldı. Vietnam da 2,12 milyon tonluk ihracatıyla yıllık bazda %36,5 artış gösterirken, Japonya ise 1,75 milyon tonluk ihracatıyla %23,2'lik bir artış kaydederek Avrupa piyasasında önemli bir konuma sahip oldu.
Çin hariç Doğu Asya ülkelerinden yapılan ihracattaki artış, bu ülkelerin daha rekabetçi fiyatlar sunmalarına bağlanıyor ve bu da AB tüketicilerini cezbeden nokta oluyor. Bunun sonucunda Asya ülkelerine ayrılan kotalar hızla doluyor. Asyalı yassı ürün fiyatlarının genel olarak Avrupalı üreticilere göre daha düşük olması, Avrupa Birliği'nin uygulamaya koyacağı potansiyel anti-damping vergileri konusundaki endişeleri de artırıyor.
Bu trend, küresel çelik pazarındaki değişen dinamikleri ve Doğu Asya ülkelerinin Avrupa Birliği'nin yassı ürün ithalatı üzerindeki artan etkisini vurguluyor. Rekabet yoğunlaştıkça, AB politika yapıcılarının piyasada adil rekabeti sağlarken ticari ilişkileri dengelemeye yönelik stratejiler düşünmesi gerekebilir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı