EEPC Hindistan Başkanı Pankaj Chadha, Hindistan’ın ABD’ye yıllık 20 milyar dolar değerinde mühendislik ürünü ihraç ettiğini ve bunun 5 milyar dolarlık kısmının tarifelerden doğrudan etkileneceğini söyledi. Ancak Chadha, Başbakan Narendra Modi’nin ABD ziyareti sonrasında gelişen ticaret diyaloğunun, bu tarifelerin etkisini hafifletebileceğine dair iyimser olduklarını ifade etti.
ABD Başkanı Donald Trump’ın 12 Mart itibarıyla çelik ve alüminyuma uygulayacağı ek gümrük vergilerinin küresel tedarik zincirlerini etkilemesi bekleniyor. Özellikle Kanada, Brezilya ve Meksika gibi ülkelerin bu durumdan en çok zarar göreceği öngörülüyor.
Ticaret Anlaşması Umudu
Hindistan, ikili ticaret anlaşması (BTA) müzakereleri kapsamında ABD’yi, çelik ve alüminyum ithalatına yönelik vergilerden muaf tutulması konusunda ikna etmeye çalışıyor. EEPC Başkanı Chadha, yıl sonuna kadar imzalanması beklenen ticaret anlaşmasının genel olarak ihracata olumlu yansıyacağına inandıklarını belirtti.
Mühendislik İhracatında Büyüme Devam Ediyor
Mühendislik malları ihracatı Ocak 2025’te üst üste dokuzuncu ay büyüme kaydederek, yıllık bazda %7,4 artışla 9,41 milyar dolara ulaştı. Nisan 2024-Ocak 2025 döneminde toplam mühendislik ihracatı %9,8 artışla 96,74 milyar dolara yükseldi. Aynı dönemde Hindistan’ın toplam mal ihracatı ise %1,39 artışla 358,91 milyar dolar oldu.
ABD, Hindistan’ın en büyük ihracat pazarı olmaya devam ederken, Batı Asya ve Kuzey Afrika (WANA) bölgesi en büyük bölgesel pazar olarak öne çıktı. Hindistan’ın mühendislik ihracatının %21’i bu bölgeye gerçekleşirken, Latin Amerika da önemli bir büyüme gösterdi. Chadha, pazar çeşitlendirme stratejilerinin bu bölgelerdeki ihracat artışında önemli rol oynadığını vurguladı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı