ABD Başkanı Donald Trump, ABD'den yapılan tüm çelik ve alüminyum ithalatına %25 gümrük vergisi uygulanmasını öngören kararı da imzaladı. Trump, Mart 2018'de ilk başkanlık dönemi sırasında, çelik ve alüminyum ithalatına sırasıyla %25 ve %10 gümrük vergisi getirmişti. Ancak daha sonra Kanada, Meksika ve Avustralya dahil olmak üzere bazı ülkelere muafiyet tanınırken, Brezilya, Güney Kore ve Arjantin için tarife öncesi hacimlere dayalı gümrüksüz kota anlaşmaları yapılmıştı.
Eski ABD Başkanı Joe Biden yönetiminde de kota tanınan ticaret partnerlerine İngiltere, Japonya ve Avrupa Birliği eklenmişti.
İkinci başkanlık döneminde de tarifeleri ABD'nin ticaret açıklarını azaltmak ve ulusal çıkarlarını korumak için bir araç olarak kullanmaya devam eden Trump, çelik ve alüminyum ithalatına %25 oranında gümrük vergisi uygulanmasına yönelik kararnameleri imzaladı. Trump, Oval Ofis'te düzenlenen törende söz konusu kararnameleri imzalamasının ardından, "Bu Amerika'yı yeniden zenginleştirmenin başlangıcı." ifadelerini kullandı.
Tarifelerin tüm ülkeler için istisnasız geçerli olduğunu belirten Trump, üretimin ülkede yapılmasının fiyatları düşüreceğini ve istihdam yaratacağını savundu.
ABD, 2024'te 26,2 milyon metrik ton çelik ithal etti
Dünya Çelik Birliği (Worldsteel) verilerine göre, ABD'nin çelik üretimi 2024'te yıllık % 2,4 azalışla 79,5 milyon ton oldu. ABD Ticaret Bakanlığına bağlı Uluslararası Ticaret İdaresi verilerine göre ABD, 2024'te 26,2 milyon metrik ton çelik ithal etti. Ülkenin çelik ithalatı geçen yıl bir önceki yıla kıyasla %2,5 artarken, son 10 yılda kayda değer bir düşüş gösterdi.
ABD'nin çelik ithalatı 2014 ile 2024 yılları arasında yaklaşık %35 azaldı. Ülkenin çelik ithalatı geçen yıl dolar bazında ise 32,99 milyar dolar olarak kaydedildi. Geçen yıl 79 ülkeden çelik ithal eden ABD, bu üründe en fazla ithalatı Kanada'dan yaptı. ABD, 2024'te Kanada'dan 7,7 milyar dolar değerinde çelik ithal etti. Bu ithalat sırasıyla Brezilya’dan 4,5, Meksika’dan 3,3 ve Kore’den 1,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ülkenin çelik ithalatında 2019 yılından 2024 yılına kadar yer yer yıllık artış olsa da, demir çelik ithalatının pik yaptığı 2022 yılından bu yana azalışa geçti.
ABD'nin en fazla çelik ithal ettiği ülkeler sırasıyla Kanada, Brezilya, Meksika, Güney Kore, Almanya, Japonya, Tayvan, Vietnam, Hollanda, Trinidad ve Tobago, İtalya ve Çin oldu.
Uluslararası Tepkiler Büyüyor
AB başta olmak üzere pek çok ülke ve bölgeden bu karara tepkiler yağmaya devam ediyor. Çin ABD'nin yaklaşımının tipik bir tek taraflılık olduğunu söylerken, Japonya ABD’den vergi muafiyeti istedi. Meksika Ekonomi Bakanı Marcelo Ebrard salı günü yaptığı açıklamada tarife kararının “haklı ve adil olmadığını” söyledi.
Kanada Başbakanı Justin Trudeau da kararı “kabul edilemez” olarak nitelendirdi.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de karara tepki gösteren liderlere katılarak, 27 ülkeden oluşan bloğun “kesin ve orantılı karşı tedbirler” alacağını söyledi.
Ülkeler karara tepki gösterirken sürecin nasıl devam edeceği ise önümüzdeki günlerde belli olacak.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı