Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında, Avrupa ve Amerika’nın sıklıkla üzerinde durduğu şirket yaptırımları baş gösterdi. Rusya’ya uygulanan yaptırımlara uymadıkları gerekçesini öne süren ABD Hazine Bakanlığı, 20’den fazla ülkeyi kapsayan, 120’den fazla şahsa ve şirkete yaptırım uygulama kararı aldı. Bu ülkeler arasında Türkiye’den 5 şirket de bulunmakla beraber, demir-çelik, makine ve aksamı, madencilik, elektrik ve elektronik gibi sektörlerde ihracatı hızlı artan şirketler, bu durumdan endişe duyuyor.
Türkiye Rusya-Ukrayna savaşı esnasında politik bir tavırla ilerlemek yerine arabulucu rolünü üstlendi. Ardından özellikle Avrupa’nın Rusya’ya yaptırımları sonrasında Türkiye, Avrupa’daki şirketlerin pazardan çekilmesi üzerine, aradaki açığı kapatmak amacıyla Rusya’ya yöneldi. Bunun üzerine Türkiye-Rusya arasındaki ihracat dengesi, 2023’ün ilk çeyreğinde önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 113 artış kaydetti.1 ay öncesinde ise ABD, ambargo listesinde yer alan ürünler için Türkiye’yi uyarmıştı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Yaptırımlar Koordinasyon Ofisi Başkanı James O’Brien, Washington’un Ankara’nın Moskova ile ticaret verilerini düşüş beklentisiyle takip edeceğini vurguladı. Buna karşın içinde ambargolu ürünlerin bulunduğu elektrik ve elektronik ihracatı 2023 ilk 3 ayında yüzde 358, kimyevi maddeler yüzde 291, madencilik ürünleri yüzde 266 arttı.
İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Çetin Tecdelioğlu, mart ayı sonunda yaptığı bir açıklamada 1 Mart itibarıyla Batı ülkelerinin bazı ürünlerin Rusya’ya girmemesi için Türkiye ile görüştüğünü ve “Türkiye hükümetinin Rusya’ya yasaklı yabancı malların olduğu bir liste ileterek söz konusu malların deniz yoluyla Rusya’ya iletilmemesini istediğini” aktardı. Dün bu konuda Amerika Hazine Bakanlığı’ndan somut bir adım geldi ve yaptırım kararı açıklandı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı