ABD'de federal hükümetin "kapanma tehlikesi", 1,14 trilyon dolarlık bütçeyi kapsayan torba yasa tasarısının Kongre'den geçmesiyle ortadan kalktı. Torba tasarı ayrıca ABD'de 40 yıldır yürürlükte olan ham petrol ihracat yasağının kaldırılması ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) kota ve yönetim reformlarının onaylanmasını içeriyor.
ABD Senatosu, federal hükümetin yeniden kapanmasını önleyecek, 1,14 trilyon dolarlık bütçeyi de kapsayan torba yasa tasarısını, 33'e karşı 65 oyla kabul etti.
Aynı zamanda, ABD'de 40 yıldır yürürlükte olan ham petrol ihracat yasağının kaldırmasını, IMF kota ve yönetim reformlarının kabulünü ve bazı vergi mükelleflerine 622 milyar dolarlık vergi indirimi tanınmasını öngören torba yasa teklifi, Senato'daki oylamadan saatler önce Temsilciler Meclisi'nde de 113'e karşı 316 oyla onaylanmıştı.
Böylece, Kongre'nin her iki kanadından da geçen kritik yasa teklifi, son olarak ABD Başkanı Barack Obama'nın imzasına sunulacak.
“Hükümetin gelecek yılın ilk 9 ayında kapanma tehlikesini ortadan kaldırıyor”
Obama, tatil için Hawaii'ye gitmeden önce Beyaz Saray'da düzenlediği yıl sonu basın toplantısında, torba yasa tasarısına ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.
Yasa tasarısını, içindeki tüm maddeleri desteklemese de onaylayacağını ifade eden Obama, şunları kaydetti:
“Açıkçası, (torba yasa tasarısının) tümü için delirmiyorum. Bunun herkes için geçerli olduğuna da eminin. Ancak, benim ısrar ettiğim gibi, askerimizi ve orta sınıfımızı güçlendiren, Wall Street ve çevreyi kirletenlere yönelik reformları zayıflatacak ideolojik hükümlerin olmadığı bir bütçe. Yaklaşık 24 milyon aileye sağlanan vergi kredilerini kalıcı olarak uzatacak bir anlaşmanın bir parçası ve ABD'nin IMF'deki liderliğini güçlendirecek olan ve uzun süredir beklenen kazanımları içeriyor. Ayrıca, hükümetin gelecek yılın ilk 9 ayında kapanma tehlikesini ortadan kaldırıyor. Kongre ve benim Amerikalılar için tamamlamamız gereken önemli şeyler için yapmamız gereken çok şey var."
Obama ayrıca yeni Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan'ı bütçe çalışmaları için tebrik etti.
IMF reformları, Türkiye'nin oy gücünü de artıracak
Obama'nın imzasının ardından yürürlüğe girecek IMF reformları, içlerinde Türkiye'nin de yer aldığı yükselen piyasa ekonomilerinin IMF'deki kota payı ve oy gücünün artırılmasını öngörüyor.
Buna göre, Çin, Hindistan, Rusya ve Brezilya IMF'nin en büyük 10 üyesi arasına girecek. Türkiye'nin kota payı da yüzde 0,61'den yüzde 0,95'e çıkacak. Böylece, şu an IMF'ye üye olan 188 ülke içinde 32. konumda bulunan Türkiye, ilk 20 ülke arasına girecek.
IMF Başkanı Lagarde'ın değerlendirmesi
IMF Başkanı Christine Lagarde, yaptığı yazılı açıklamada, 2010'dan bu yana ABD'nin onayını bekleyen kota ve yönetim reformunun Kongre'den geçmesini memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:
"ABD Kongresi'nin reformları onaylaması, IMF'nin küresel finansal istikrarı desteklemekteki rolünü güçlendiren önemli bir adımdı. Bu reformlar, IMF'nin kaynaklarını artırarak krizlere daha verimli yanıt vermesini sağlayacak. Ayrıca, IMF'nin yönetimini dinamik yükselen ve gelişen ülkelerin küresel ekonomide artan rolünü yansıtacak şekilde geliştirecek. Temsil gücü daha yüksek ve daha modern bir IMF, 21. yüzyılda 188 üyesinin tümünün ihtayaçlarına daha iyi karşılayabilecek."
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı