ABD, 2019 yılından itibaren Türkiye menşeili “geniş çaplı dikişli boru” (GTİP 7305.11, 7305.12, 7305.19, 7305.31, 7305.39) ithalatına anti-damping ve telafi edici vergi önlemi uygulanıyor.
ABD'nin ilgili mevzuatlarına göre, dampingin/sübvansiyonun mevcudiyeti ve Türk çelik borularının ABD yerli üretimine zarar verip vermediği inceleniyor. Bu süreçte, Türk hükümeti ve ihracatçı firmaların ABD otoritelerine verdiği cevaplar, soruşturmanın seyrini belirleyecek. Soruşturmanın sonuçlarına göre, mevcut telafi edici vergi önlemlerinin devam edip etmeyeceği belirlenecek.
Soruşturmanın başlamasıyla birlikte, Türk çelik boru üreticileri ve ihracatçıları, süreci yakından takip ederek gerekli aksiyonları alma konusunda hazırlıklı olmaları gerektiği konusunda açıklama yapan Çelik İhracatçıları Birliği; "ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi (ITA) tarafından damping ve sübvansiyonun mevcudiyetine dair, Uluslararası Ticaret Komisyonu (ITC) tarafından ise yürürlükte olan damping ve sübvansiyon uygulamalarının ABD yerli üretimine bir zarar oluşturup oluşturmadığını inceleyen iki ayrı soruşturma yürütülmektedir.
1 Şubat 2024 tarihli ABD Resmi Gazetesi’nde yayınlanan bildiriler ile Türkiye menşeli “geniş çaplı dikişli boru” ithalatına uygulanan anti-damping ve telafi edici vergi önlemlerine yönelik “nihai gözden geçirme soruşturması” (sunset review) başlatılmıştır.
ITA’nın yürüteceği soruşturmaya taraf olmak isteyenlerin, 1 Şubat 2024 tarihinden itibaren en geç 10 gün içerisinde ITA ile iletişim kurarak soruşturmaya taraf olma niyetlerini yazılı olarak bildirmeleri gerekmektedir. Taraf olunmasını takriben ilgili tarafların “tam ve kapsamlı” yanıtlar sunabilmeleri için 1 Şubat 2024 tarihinden itibaren 30 gün içerisinde ABD’nin 19 CFR 351.218 (d)(3) kodlu mevzuatında bulunan soruların yanıtlarını ilgili makamlara sunmaları gerekmektedir. Belirtilen mevzuata verilen link üzerinden ulaşılabilir; http://law.justia.com/cfr/title19/19-3.0.2.4.1.html#19:3.0.2.4.1.2.2.18
Buna ek olarak, ITC’nin gerçekleştireceği incelemeye taraf olmak isteyenlerin 1 Şubat 2024 tarihinden itibaren 21 gün içerisinde ITC ile iletişim kurarak soruşturmaya taraf olma niyetlerini yazılı olarak iletmeleri ve 4 Mart 2024 tarihine kadar ABD Resmi Gazete ’sinde yayımlanan soruların cevaplarını ITC’ye sunmaları gerekmektedir.
Soruşturmaya taraf olunması halinde 8 Şubat 2024 tarihine kadar Ticaret Bakanlığının bilgilendirilmesi gerekmektedir. (ballid@ticaret.gov.tr ve s.canoglu2@ticaret.gov.tr)" dedi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı