Zirvenin, AB ve ABD arasında kalıcı bir GASSA kurulmasına yönelik bir adım atılmasını sağlayacak geçici bir anlaşmaya yol açması ve diğer gelişmiş ekonomilerin de katılma arzusunu dile getirmesi bekleniyordu.
Eurofer bu ayın başlarında yaptığı açıklamada, toplantının net bir rehberlik sağlayacak ve GASSA'nın temel unsurlarını içerecek iddialı bir çerçeve çizmesi gerektiğini, ancak ayrıntıların önümüzdeki aylarda çözülmesi gerekeceğini söyledi.
OECD kısa bir süre önce küresel çelik üretim kapasitesinin 600 milyon ton/yıl'ı aştığını ve bunun büyük bir kısmının Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da bulunduğunu belirtti. Eurofer, 2026 yılına kadar planlanan yeni kapasite ilavelerinin yaklaşık 150 milyon ton/yıllık kısmının ağırlıklı olarak karbon yoğun yüksek fırınlardan oluştuğuna dikkat çekti.
Ancak zirve öncesinde müzakerelerin çöktüğü bildirildi. Toplantının ardından yapılan AB-ABD ortak açıklamasında jeopolitik konulara odaklanıldı ve GASSA'dan çok az bahsedildi ve açıklamaya: "Bu iki yıl süren müzakereler boyunca, piyasa dışı aşırı kapasitenin kaynaklarını tespit etme konusunda önemli ilerleme kaydettik. Ayrıca çelik ve alüminyum endüstrilerinin emisyon yoğunluğunu ele alacak araçları daha iyi anlamayı başardık. Önümüzdeki iki ay içinde bu önemli hedeflerde ilerleme kaydetmeye devam etmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz," şeklinde eklendi.
Yılsonuna kadar bir anlaşmaya varılamaması halinde, AB çelik arzına yeniden 232. Bölüm vergileri uygulanacak.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı