Sektör, küresel aşırı kapasite, haksız ticaret uygulamaları ve özellikle Almanya'daki yüksek enerji maliyetleri nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşıyor. Dünya Çelik Birliği (worldsteel) tarafından yapılan tahminlere göre, önümüzdeki yıl çelik talebinin düşük seviyelerde kalması bekleniyor.
Kerstin Maria Rippel, Stahl Wirtschaftsvereinigung Genel Müdürü, çelik şirketlerinin iklim nötr üretim süreçlerine geçiş yaparken büyük engellerle karşılaştığını belirtti. Almanya'daki yüksek elektrik maliyetlerinin, Avrupa'nın diğer bölgelerine kıyasla sektörü daha da zora soktuğunu vurgulayan Rippel, yerli talepteki düşüşün de ciddi sorunlar yarattığını ifade etti.
Bu tartışmanın, Avrupa’nın çelik endüstrisinin ihtiyaçlarının ciddiye alındığını gösterdiğini söyleyen Rippel, “Avrupa, iklim tarafsızlığı hedefine ulaşma yolunda etkili dış ticaret koruma mekanizmaları geliştirmek zorunda,” dedi. Rippel, Avrupa Yeşil Anlaşması çerçevesinde oluşturulması planlanan Temiz Endüstriyel Anlaşma ve Çelik ve Metal Eylem Planı'nın, iklim dostu bir sanayi yapısına geçişte önemli rol oynayacağını belirtti.
Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen'in ikinci döneminde sanayi politikası alanında yeni adımlar atıldığını ifade eden Rippel, Parlamento ve Komisyon’un Avrupa'nın rekabet gücünü artırmaya yönelik kararlılığını göstermesi açısından bu tartışmanın kritik bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Rippel, ayrıca, “Dış ticaret politikası bağlamında, enerji fiyatlarının rekabetçiliğini artıracak, iklim tarafsızlığına geçişi güvence altına alacak ve CO2 azaltımına yönelik açık Avrupa içerik gereklilikleri getirecek somut önlemler bir an önce alınmalıdır,” şeklinde konuştu.
Avrupa çelik endüstrisinin yeniden yapılandırılması ve sürdürülebilir bir gelecek için gerekli adımların atılması, yalnızca sektörün değil, genel olarak Avrupa ekonomisinin sağlığı açısından hayati önem taşıyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı