Avrupa Birliğinin (AB) sanayisi, bölgede geçen yıl toplam brüt katma değerin yüzde 19,3’ünü, istihdamın ise yüzde 15'ini tek başına karşılayarak ekonomik faaliyetin dinamosu oldu.
AB ekonomisinin sürdürülebilirliğinde en büyük paya sahip olduğu kabul edilen sanayi sektörü, ayrıca AB'nin en önemli istihdam dinamiklerinden biri konumunda.
Birçok alanda modern ve rekabetçi olan Avrupa sanayisinin ilk olarak 2011 yılında Almanya Hannover Sanayi Fuarında gündeme gelen Endüstri 4.0 ya da 4. sanayi devrimiyle daha da güçlü ve modern olması bekleniyor.
Ayrıca 28 ülkeden oluşan AB’de, sanayi üretimi son aylarda artış eğiliminde. Son verinin mevcut olduğu ağustos ayında sanayi üretimi bir önceki aya kıyasla yüzde 1,4, geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 1,8 yükseldi.
AA muhabirinin Avrupa İstatistik Ofisinden (Eurostat) edindiği verilere göre, 2015 yılında inşaat hariç sanayi sektörü, oluşturulan verim açısından bakıldığında AB'nin hala en büyük ekonomik faaliyet konumunda.
AB'de toplam brüt katma değerin yüzde 19,3'ünü oluşturan sanayi üretimi, bu alanda ilk sırayı aldı. Sanayinin ardından toplam brüt katma değerde en fazla pay sıralamasında yüzde 19,1'le "kamu yönetimi, savunma, eğitim, insan sağlığı ve sosyal çalışma faaliyetleri" ve yüzde 18,9'luk payla da "toptan ve perakende ticaret, ulaştırma, konaklama ve gıda hizmetleri" sıralandı.
"Gayrimenkul faaliyetleri" ise AB'nin toplam brüt katma değerinde yüzde 11,2 ve "profesyonel, bilimsel ve teknik faaliyetler" yüzde 10,9'luk paya sahip oldu.
Sanayinin brüt katma değerdeki payı azalma eğiliminde
Söz konusu ekonomik faaliyetlerin brüt katma değerdeki payları son 20 yılda farklı trendler izledi. 1995 yılı ile kıyaslandığında 2015 yılında "profesyonel, bilimsel ve teknik faaliyetleri”, "kamu yönetimi, savunma, eğitim, insan sağlığı ve sosyal çalışma faaliyetleri” ve “gayrimenkul faaliyetleri" alanlarının toplam brüt katma değerdeki payları artış kaydederken, "toptan ve perakende ticaret, ulaştırma, konaklama ve gıda hizmetleri" alanında neredeyse sabit kaldı ancak sanayinin payı önemli ölçüde azalış kaydetti.
AB’de 12 ülkede "toptan ve perakende ticaret, ulaştırma, konaklama ve gıda hizmetleri" toplam brüt katma değer açısından en önemli ekonomik faaliyet olurken, 9 ülkede sanayi, 3 ülkede “kamu yönetimi, savunma, eğitim, insan sağlığı ve sosyal çalışma faaliyetleri” ve yine 3 ülkede de “toptan ve perakende ticaret, ulaştırma, konaklama ve gıda hizmetleri” ilk sırada yer aldı. 1 ülkede ise "Finans ve sigorta faaliyetleri" toplam brüt katma değerde en fazla paya sahip oldu.
Sanayinin istihdamdaki payı yüzde 15
AB’de ekonomik faaliyet alanlarının toplam istihdamdaki payı ele alındığında ise AB’de istihdamın neredeyse yarısını iki ekonomik faaliyet alanı oluşturdu.
Bu iki alan yüzde 24,6 ile "toptan ve perakende ticaret, ulaştırma, konaklama ve gıda hizmetleri" ve yüzde 23,6 ile de “kamu yönetimi, savunma, eğitim, insan sağlığı ve sosyal çalışma faaliyetleri” olarak belirlendi. Sanayi ise bölge istihdamının yüzde 15’ini tek başına karşıladı.
1995-2015 yılları ele alındığında söz konusu ekonomik faaliyet alanlarının istihdam paylarının gelişiminin toplam brüt katma değerdeki gelişimine benzer bir trend izlediği görüldü.
"Toptan ve perakende ticaret, ulaştırma, konaklama ve gıda hizmetleri" ve “kamu yönetimi, savunma, eğitim, insan sağlığı ve sosyal çalışma faaliyetleri” alanlarının istihdamdaki payları son 20 yılda artarken, sanayinin istihdamdaki payı ise azaldı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı