AB’nin CBAM’a dair SSS kapsamında yaptığı güncellemeler doğrultusunda verilen cevaplar ise şu şekilde oldu;
AB Sınır Karbon Ayarlaması (CBAM), üçüncü ülkelerden ithal edilen ve CN kodlarıyla tanımlanan mallara uygulanacaktır. İthalatçıların geçiş döneminde bu malları doğru bir şekilde bildirmelerine yardımcı olmak için Komisyon, CBAM kapsamına giren malların bildirimini kapsayan CBAM Öz Değerlendirme Aracını geliştirdi.
AB üyesi olmayan tüm ülkelerden yapılan mal ithalatı CBAM kapsamında yer alırken, AB Emisyon Ticaret Sistemi’ne (ETS) dahil olan veya bağlantılı bir emisyon ticaret sistemine sahip ülkeler (örneğin AEA üyeleri ve İsviçre), aynı ürün için çift karbon fiyatı ödenmesini önlemek amacıyla bu düzenlemenin dışında tutulmaktadır.
Alüminyum, çelik ve diğer metallerin gömülü emisyonu; yeniden ısıtma, döküm, haddeleme, kaplama, kaynaklama ve son işlem gibi dönüşüm süreçlerinden kaynaklanmaktadır. Bu prosedürlerin başka tesislerde uygulanması durumunda bile, ürün birincil tesiste yapılmış olarak kabul edilir.
2025 yılından itibaren, CBAM kapsamındaki malları AB'ye ithal eden yeni ithalatçılar veya bildirim sahipleri, "yetkili CBAM beyan sahibi" statüsüne sahip olacak. 1 Ocak 2026'dan itibaren bu statü gerekli olacak ve başvurular AB üye devletlerinin resmi makamları tarafından değerlendirilecektir.
Ayrıca, CBAM kapsamında üçüncü ülkelerde ödenen karbon fiyatlarının düşürülmesi, menşe ülkede etkin olarak ödenen karbon fiyatına bağlı olarak yapılacaktır. Bu fiyatı beyan ederek, yetkilendirilmiş CBAM beyan sahipleri, teslim edilecek CBAM sertifikalarının sayısında indirim talep edebilir. 2025'te geçiş dönemi sona ermeden, komisyon bu süreci ayrıntılı bir şekilde tanımlayan bir uygulama kanunu hazırlayacaktır. Yıllık döviz kuru üzerinden ödenen karbon fiyatının euroya dönüştürülmesi, "etkin bir şekilde ödendiğini" kanıtlamak için gereken belgeleri içerecektir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı