AB ihracatçıları, artan emisyon maliyetlerinin ürünlerini daha pahalı hale getirmesine itiraz ediyorlar. AB, CBAM’ın yan etkileriyle başa çıkabilmeleri için gerekli yardımı sağlayacağını duyurdu. Değerlendirilen seçenekler ve desteklerin, gelecek yıl yapılacak düzenlemenin yenilenmesinde yer alacağı beklenirken, planlanan değişikliklerin 2026’da sunulması belirtiliyor.
Gerasimos Thomas, enerji dönüşümünde Avrupa sanayisinin rekabet gücünü korumanın, Ursula von der Leyen'in ikinci döneminde öncelikli hedef olacağını belirtti. AB'nin sorunu hızla çözmesi gerektiğini vurgulayan Thomas, tüm seçeneklerin değerlendirildiğini ifade etti. Avrupa yasama organlarının AB ihracatçılarına destek sağlamak amacıyla daha önce önerdiği mekanizma, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarını ihlal edebileceği endişesiyle reddedilmişti.
SteelRadar'a konuşan kaynaklara göre, Avrupa Birliği'nin Karbon Sınırda Düzenleme Mekanizması (CBAM), Avrupa çelik sektöründe hem fırsatlar hem de önemli riskler yaratıyor. CBAM'ın sürdürülebilirliği artırma potansiyeli vurgulanırken, yüksek maliyetler ve uluslararası ticaretteki potansiyel gerilimler de endişe kaynağı. Kuzey Avrupa'nın aksine, ithalata bağımlı Orta, Doğu, Batı ve Güney Avrupa'daki çelik üreticileri ve işleme tesisleri CBAM'a güçlü bir muhalefet gösteriyor. Kaynaklar, CBAM'ın karmaşık yapısı, hata riskleri ve rekabet kaygılarının bu bölgelerdeki şirketler üzerindeki olumsuz etkisini vurguluyor.
CBAM'ın başarısının, uygulama etkinliğine, ulusal politikalara ve küresel yeşil üretim uygulamalarının yaygınlaşmasına bağlı olduğu belirtiliyor. Analistler, Avrupa çelik sektörünün hem rekabet gücü hem de sürdürülebilirlik açısından büyük bir dönüm noktasında olduğunu ve AB yetkililerinin bölgeler arası dengeyi gözetecek adil ve kapsamlı politikalar geliştirmelerinin şart olduğunu ifade ediyor.
AB, 2025'in sonlarına doğru ABD ve diğer ülkelerde CBA kapsamındaki karbon yoğun sektörlerin çevresel etkisini en aza indirmek için önlem alan ülkeleri teşvik eden açıklamayı planlıyor. Avrupa Komisyonu Vergilendirme ve Gümrük İşleri Genel Müdürü, düzenlemenin kötüye kullanılmasına izin verilmeyeceğini ancak karbon yoğun sektörlerde çevresel etkiyi azaltan ülkeleri teşvik edecek bir sistem kurulacağını vurguladı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı