Moody's, BDDK'nın bankaların takip hesabına aktarması gereken kredilerle ilgili açıklamasının Türk bankaları üzerindeki baskıyı artıracağını öne sürdü.
Kredi derecelendirme kuruluşu, sorunlu kredilerin yeniden sınıflandırılmasının Türk bankaları için karlılığı azaltacak varlık riskinin arttığını ortaya koyduğundan negatif olduğunu belirtti.
Enerji sektöründe görünümün Tahsili Gecikmiş Alacaklar'ın (TGA) oranının yüzde 2.9 (Temmuz 2019) ile inşaat sektörüne (yüzde 6.8) göre daha iyi olduğunu belirten kurum, buna karşın enerji sektörünün daha konsantre olduğu ve birkaç borçlunun temerrüde düşmesi halinde TGA'nın aniden yükselebileceğinin altını çizdi.
Değerlendirmede “Ekonominin 2019'da hala küçülmesini ve enflasyonun MB hedefinin oldukça üzerinde kalmasını bekliyoruz.” ifadesi yer aldı.
“Türk bankacılık sisteminin TGA rasyosu Temmuz 2017'deki yüzde 3.1'den Temmuz 2019'da yüzde 4.6'ya yükseldi. Varlık kalitesinin baskı altında kalmayı sürdüreceğine inanıyoruz.” denen Moody's raporunda, sermaye yeterlilik rasyosunun iyi karlılığı ve sınırlı karpayı dağıtımını yansıtarak 2017'deki yüzde 17'den 2019'da yüzde 18.2'ye yükseldiği belirtildi. Raporda, karlılığın büyük bir ihtimalle artan karşılık ayırma baskısından kaynaklı baskı altında kalacağı vurgulandı.
JP Morgan: Etki yönetilebilir olacak
JP Morgan, BDDK'nin 46 milyar TL tutarında kredinin yeniden sınıflandırılarak sorunlu kredi olarak tanımlanması ve yıl sonuna kadar karşılık ayrılması talebinin bankacılık sektörü için oldukça yönetilebilir bir etkisinin olmasının beklendiğini bildirdi.
Takip ettikleri bankaların 46 milyar TL tutarındaki bu kredi portföyündeki paylarının yüzde 60 olduğuna işaret eden JP Morgan, bu kredilerin takip ettiği bankaların toplam kredi porföylerine oranlarının da yüzde 0,8 ile 3,4 aralığında değiştiğine, ortalamada oranın yüzde 1,9 olduğuna dikkat çekti.
Sorunlu kredilerin yarısı enerjide, yüzde 30 inşaat, yüzde 20 emlak
Türk bankalarının enerji ve gayrimenkul sektörüne verdiği kredilerin yüzde 4,0-4,5'nin sorunlu olduğunu, inşaat sektöründe sorunlu kredi oranının yüzde 9'da bulunduğunu belirten JP Morgan, 46 milyar TL sorunlu kredinin yarısının enerji sektöründe, yüzde 30'unun inşaat sektöründe yüzde 20'sinin emlak sektöründe olduğunu tahmin ettiklerini vurguladı.
JP Morgan ayrıca, bu 46 milyar TL tutarındaki kredinin sorunlu kredi olarak tanımlanması ve karşılık ayrılmasından en çok etkileneceğini tahmin ettikleri bankalar olarak Vakıfbank ve YKB'yi işaret ederken, en az Akbank'ın etkileneceğini tahmin ettiklerini belirtti.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı