9.300,30 TRY BIST 100 BIST 100
4,77 CNY CNY CNY
34,36 USD USD USD
36,19 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
42,75 TRY Faiz Faiz
72,04 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
30,86 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
30,86 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
101,39 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
375,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.827,25 TRY Altın(gr) Altın(gr)

3 Milyar Dolar İthalatın Önüne Geçildi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bartın'da kurulacak termik santrale ilişkin, "Buraya yapacağımız yatırımla 3 milyar dolar civarında bir ithalatın önüne geçmiş olacağız" dedi.

3 Milyar Dolar İthalatın Önüne Geçildi

Bakan Yıldız ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, gezi ve incelemeler bulunmak üzere geldiği Bartın'da, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, Soma'da termik santral kurulması şartıyla 153 milyon tonluk kömür sahasının rödevans karşılığı kiralanmasıyla ilgili sorusu üzerine Yıldız, Türkiye'nin enerji, politika ve stratejilerinde olabildiğince yerli kaynakların ön plana çıkması gerektiğini söyledi.

Çevreyle uyumlu Türkiye'nin bütün güzelliklerini, sit alanlarını ve tarım alanlarını koruyarak aynı zamanda enerji kaynaklarını da ön plana çıkarak yatırımlar gerçekleştirdiklerini ifade eden Yıldız, şöyle devam etti:

"Dün bunlardan birini daha gerçekleştirdik. 61 firmanın dosyası aldığı ve 15 firmanın bizzat teklif verdiği ciddi bir rekabetle beraber 153 milyon ton bulup yerli kömürün 30 yıl içerisinde değerlendirmeye açılmasıyla ilgili ihale yaptık. Yatırımcıların işini kolaylaştırmak adına verdiğimiz kömürden para almıyoruz. Yatırımcımız ciddiyse 30 yıllığına onun. Eğer değilse 6 ay sonra o kömür bizim. Yerli kömürden ürettiği elektriğin kilovat saat başına bize ücret ödeyecekler. Ne zaman? Yatırımı yapıp işletmeye geçtikten sonra. Soma'da yapılacak yatırım yaklaşık 750 milyon dolar. Hem Soma'ya hem de ülkemize hayırlı olsun. Kömür çıkarmayla ilgili yapılacak yatırımın bunun dışında tutuyorum. Bu işin istihdam, yatırım tarafı var, kömür kaynaklarımızın değerlendirilmesi var. Yaklaşık her 1-2 ayda bir bu tür ihalelere biz çıkacağız. Özellikle yatırımcılarımızı bu ihalelere bu şevkle davet ediyoruz. Özellikle yerli kömürle yapılacak yatırımlara kolaylık sağlayacağız."

En temel değer enerjidir
Bayraktar ise enerjinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Ülkenin kalkınması için en temel değer enerjidir. Vücuda kan ne kadar gerekliyse, ülkeye de enerji o kadar önemlidir. Enerji kaynaklarımızı en iyi şekilde kullanmak zorundayız" dedi.
Türkiye'nin enerjiye verdiği paranın 67 milyar dolar olduğunu belirten Bayraktar, ülkemizin menfaatleri doğrultusunda enerjiye çok ağırlık vereceklerini kaydetti.
Bakan Yıldız, Çevre Bakanı'nın enerjiyle ilgili konuşmasının ardından kendisinin de çevreye ilişkin bir şeyler söylemek istediğini ifade ederek, şöyle devam etti:
"Biz bakanımızın şahsında söz veriyoruz. Biz çevreye uyumlu temiz kömür teknolojilerinin bulunduğu santrallerin yapılmasını öngörüyoruz. Çevreye rağmen değil, bütün çevre hassasiyetine dikkat ederek yatırımları yapmak zorundayız. Yerli kaynaklarımızı bulunduğu yerden harekete geçirmemiz lazım. Yerli kaynakları ne kadar kullanmazsak o kadar ithal kaynaklar yerine ikame olur. Bunu hiçbirimizin yapmaya hakkı yok. Yeşile saygılı bir şekilde enerji yatırımlarını yapmaya devam edeceğiz."

3 milyar dolarlık ithalat engellenecek
Bakan Yıldız, Bartın'da yapılacak termik santrale ilişkin bir soru üzerine şöyle konuştu:
"Yerli kömür kullanacak. Buraya bir ton değil, 1 kilogram ithal kömür girmeyecek. Burada bizim yerli kaynaklarımız varken hele hele Türkiye'nin en önemli ve en yüksek kalori değerine sahip taş kömürü burada varken burada kuracağımız santrale ithal kömür getirmemiz söz konusu değil. Buraya yapacağımız yatırımla 3 milyar dolar civarında bir ithalatın önüne geçmiş olacağız. Bu çok önemli bir para. Biz büyüklüğün ve küçüklüğüne bakmadan ithalatı önleyebilecek ne varsa gayretlerimiz artarak devam edecektir."
Termik santral yapacak şirketin yabancı ortaklar aradığı şeklindeki soru üzerine Yıldız, "Türkiye'de oluşturulan katma değer büyüme hızımızdan düşüktür. Yurt dışından gelen sermayeyi çekmekte en cazip ülkeler arasında geliyoruz. Türkiye'de son bir yıl içerisinde enerjideki büyüme yüzde 9,2'dir. Avrupa Birliği ve Avrasya coğrafyasının 2011 yılındaki büyüme hızı yüzde yarım kadar küçülmüştür. Biz bu esnada yüzde 9,2 büyüdük. Bu Türkiye'nin 2023'te ilk 10 büyük ekonomi arasına girme hedeflerine daha çok yaklaştığını gösterir" diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Türkiye, elektrik üretiminde yerli kaynakların payını arttırmayı hedefliyor

12 Kasım 2024 Salı

Sanayi üretiminde düşüş eğilimi devam etti

11 Kasım 2024 Pazartesi

Koç Holding, 2024'ün ilk 9 ayında 48,7 milyar USD gelir elde etti

8 Kasım 2024 Cuma

Çin,dünyanın en büyük elektrikli konteyner gemisinin inşasına başladı!

7 Kasım 2024 Perşembe

Türkiye'de Ocak-Ekim döneminde 58 il ihracatını artırdı

6 Kasım 2024 Çarşamba
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun