Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, sanal para Bitcoin ile ilgili vatandaşları uyararak, "Bitcoin bugün çılgınlık haline geldi. Bu global bir saadet zinciridir, alt zemini yoktur." dedi.
Zeybekci, Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından, ATO Congresium'da gerçekleştirilen "3. Marka Festivali"ne katıldı.
Dünyada 10 önemli markanın, marka değerinin toplamının yaklaşık 880 milyar dolara ulaştığını bildiren Zeybekci, üretmenin değil, farklı üretmenin marifet olduğunu söyledi. Zeybekci, "Marifet farklı üretmek, patentine, lisansına, markasına, tasarımına sahip olmak." diye konuştu.
Zeybekci, ülkelerin bilgi ve teknolojiyi üreten ve tüketenler olarak ikiye ayrıldığına işaret ederek, "Biz ya bilgi ve teknolojiyi üreten ülke olarak yolumuza devam edeceğiz ya da diğerleri gibi bilgi ve teknolojiyi tüketen ülkeler sınıfında olacağız. Bu sınıfta olduğumuz zaman muasır medeniyet yolculuğunda istediğimiz yere varmamız mümkün değildir." ifadesini kullandı.
Bir ülkenin marka olması için topyekün markalaşması gerektiğini vurgulayan Zeybekci, "Yani bir ülkenin marka olması için yollarıyla, caddeleriyle, parklarıyla, bahçeleriyle, okullarıyla, huzur evleriyle, fabrikaları, enstitüleriyle, oda ve dernekleriyle, siyasetiyle, demokrasisiyle, insan haklarıyla, medeniyetiyle, tarihiyle, her alanda önce marka olması lazım ki markalar üretebilsin. Yani iklim topyekün marka olmalı. İklim topyekün marka olursa oradan marka çıkar." değerlendirmesinde bulundu.
"Türkiye dizi filmlerde dünyada 2. sırada"
Zeybekci, ülkenin marka olduğu alanlara değinerek, dizi filmlerde Türkiye'nin dünyada 2. sırada bulunduğunu kaydetti.
Bakan Zeybekci, şöyle konuştu:
"Marka, tasarım, bilgi, bilgi üretmeyle ilgili kendimize inanacağız, güveneceğiz. Aziz Sancar'lar çıkıyor bu memlekette. Bu ülkede 'her şeyin bitti' dendiği, IMF'nin ekonomi bakanları atadığı, yüzde 7 bin faizlerin olduğu, vergi gelirlerinin yüzde 87'sinin faize gittiği bir dönemde, millet 'yeter karar yüzde 100 milletindir' diyerek milletin adamlarını iktidara getirerek bu günlere geldi. Ama bugüne kadar yapılanlardan sonra, gelecek sizlerindir."
"Made in Turkey", Türk malı, yapımı, tasarımı denildiğinde, dünyanın her yerinde kabul görüleceğinin altını çizen Zeybekci, "Türkiye'nin, 2016 yılında yüzde 100 yerli oyun yazılım ihracatı 400 milyon dolar, 2017 rakamları ise 550 milyon dolara yaklaşıyor." dedi.
Zeybekci, en fazla 5 yıl içinde dünyadaki ortalama ticaretin yüzde 50'sinin, elektronik ticaret ortamında yapılacağına dikkati çekerek, tüm ödeme ve lojistik sistemlerin elektronik ticarete uyumlu olması ve desteklemesi gerekeceğini dile getirdi.
Bitcoin uyarısı
Sanal para Bitcoin hakkında vatandaşları uyaran Zeybekci, "Bitcoin bugün çılgınlık haline geldi. Şu anda yok, bir aralar Türkiye'de saadet zincirleri vardı, hatırlar mısınız? Herkes biliyor birbirini dolandırdığını ama en sondakine kadar da devam ediyor çılgınlık. Bu global bir saadet zinciridir, alt zemini yoktur. Bu, dünyayı sadece bir veya iki her şeyiyle kontrol ettiğiniz, cendere altına aldığınız, gerektiğinde zulmettiğiniz bir para birimine mahkum edemeyeceğinizin çıkışlarıdır bunlar. Onun için bunun çaresi de bulunacak." ifadelerini kullandı.
Zeybekci, dünyanın bilgi, teknoloji, marka, patent, dağıtım ve tüketim kanallarına hakim olan ve olamayan ülkeler diye keskin şekilde ikiye ayrıldığına işaret ederek, Türkiye'nin çok güçlü ve hızlı biçimde kontrol eden üreten ülkeler grubunda hızlı bir yolculuğu olduğunu anlattı. Türkiye'de 10-12 yılda Ar-Ge'ye ayrılan payın 8 kat arttığına dikkati çeken Zeybekci, bunun yeterli olmadığını vurguladı. İhracata verilen desteklerin üçte birini Turquality yani marka, tasarım ve patente verdiklerini belirten Zeybekci, yurt dışında marka satın alacak şirkete 500 bin dolara kadar danışmanlık hizmetleri çalışmaları için, şirketi satın aldığında da 2 milyon dolara kadar da faiz desteği verdiklerini kaydetti.
Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyanın çok önemli olduğunu ve birçok fırsatı içinde bulundurduğuna işaret eden Zeybekci, “Her gün bir kulaç daha ileri gedeceğiz, her gün yeni bir şey keşfedeceğiz, her gün yeni bir marka, tasarım üreteceğiz. Biz de bu yolda hükümet olarak elimizdeki imkanları, destekleri veriyoruz, vereceğiz.” şeklinde konuştu.
Zeybekci, geçen yıl ihracata, tasarıma, teknolojiye, markaya verilen destekleri bu yıl 3 katına çıkardıklarına dikkati çekerek, destekleri 2018 ve 2019’da yine artıracaklarını söyledi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı