Bu yıl İstanbul Kongre Merkezi'nde 9 Ekim'de başlayan kongre, Dünya Enerji Konseyi Başkanı Maria Jose Nadeau'nun görevini, Younghoon David Kim'e devir teslim töreniyle tamamlandı.
Bütün belirsizlikler içinde, sınırsız adaptasyon yetenekleri sayesinde daha iyi bir dünyaya kavuşacaklarına inandığını belirten Nadeau, kongreyi başarılı kılan Türk hükümeti ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'a teşekkür etti.
David Kim ise başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Albayrak'a kendilerine verdiği destek dolayısıyla teşekkür ederek, "Hepimizin sürdürülebilir teknolojiye yönelik bir arayışı olmalı. Ayrıca gıda, enerji ve su konularına önem vermemiz gerekiyor." diye konuştu.
24. Dünya Enerji Kongresi'ne ev sahipliği yapacak Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Enerji Bakanı Suhail Mohamed Al Mazrouei ise Türk hükümetine kongredeki ev sahipliğinden dolayı teşekkür ederek, "Gerçekten işimizi zorlaştırıyorsunuz, çıtayı çok yükselttiniz." dedi.
Mazrouei, BAE'nin ve enerji sektörünün bütün oyuncularının büyük heyecan duyduğunu belirterek, kongreye ev sahipliği yapmanın kendileri için büyük bir zevk olacağını söyledi.
Sonraki kongrenin hem bir Arap hem de bir OPEC üyesi ülkede ilk kez düzenleneceğini vurgulayan Suhail Mohamed Al Mazrouei, şunları kaydetti:
"2019'da sizi yeni havalimanımızda ağırlamak isteriz. Bizim verdiğimiz söz, petrol üreten ülke olarak bile enerji çeşitlendirilmesine ve çevre dostu enerji formlarına yöneliktir. Bunun daha önce eşi benzeri görülmemiştir. Gelecek, daha çevre dostu ve yeşil olacak. Enerjinin geleceği bu nedenle daha yenilikçi olmak zorunda. COP21'de verilen bütün ulusların verdiği sözler ancak bu şekilde tutulabilir. Bu sözlerin tutulması özel sektörle yapılan iş birlikleri ve gençlerin desteğiyle sağlanabilir."
"Birlikteyken enerji 'barış' demektir"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez de törende yaptığı konuşmada, "Barış için paylaşmak, kapsayıcı kalkınma, Afrika, gezegenin ne kadar hassas olduğu, teknolojik değişimin kuvvetli etkisini ve özel jetlerin çevre ödülleri kazanmak için kullanılmaması" konularının hatırlanması gerektiğini söyledi.
Dönmez, "2019 yılında Dubai'de olmayı unutmayın. Bizler sizden farklı değiliz. Hatalar yapmış olabiliriz ama bu hataları da unutun, bizi iyi şeylerle hatırlayın. Bir araya geldiğimizde enerji, 'barış, kalkınma ve refah' demektir. Türkiye'deki dostluğumuzu unutmamanız çok önemli." diye konuştu.
Dünya Enerji Kongresi Türk Milli Komitesi Başkanı Hasan Murat Mercan ise kongrenin çok başarılı geçtiğini dile getirerek, süreçte emeği geçen herkese teşekkür etti.
Kongreye ilişkin bazı detaylar
Global enerji sektörünün önde gelen oyuncularını buluşturan ve "Enerji Olimpiyatları" olarak da bilinen kongre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde gerçekleştirildi.
Kongreye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro Moros, OPEC Genel Sekreteri Muammed Barkindo, Katar Enerji ve Sanayi Bakanı Muhammed bin Salih Al-Sade, Cezayir Enerji Bakanı Nureddin Butarfe, Gabon Petrol Bakanı Etienne Dieudonne, Venezuela Petrol Bakanı Eulogio Del Pino, Meksika Enerji ve Hidrokarbonlar Bakan Yardımcısı Dr. Aldo Flores-Quiroga da katıldı.
Ayrıca, dünyanın önde gelen enerji şirketlerinin üst düzey yöneticilerinin, en etkili politika yapıcı ve karar vericileri ile kanaat önderleri de çeşitli panellerde değerlendirmelerde bulundu.
Fuar alanının girişindeki ekranda 15 Temmuz darbe girişimi hakkındaki kısa filmi WEC Yönetim Kurulu Başkanı Kim, Dünya Enerji Konseyi eski başkanı Nadeau ve Konsey Genel Sekreteri Christoph Frei ile izleyen Bakan Albayrak, o gece halkın elinde hiçbir silah olmadan tanklara karşı durduğunu aktardı.
Önemli iş birlikleri yapıldı
Kongre çerçevesinde imzalanan "Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi Anlaşması" da önemli bir dönüm noktası oldu. Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak projede, yaklaşık 2 yıllık çalışmanın ardından hükümetlerarası anlaşma İstanbul'da imzalandı.
İlk olarak 25 Mayıs 2014'te Rusya Devlet Başkanı Putin'in "Güney Akım'ı Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan bir ülkeden geçiririz" açıklamasıyla gündeme gelen proje, Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından imzalandı.
Bakan Albayrak ayrıca, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ile elektrikte iş birliği anlaşması da imzaladı.
Öte yandan, Saudi Aramco, 18 Türk şirketiyle ayrı ayrı mutabakat zaptı imzaladı. İmzalanan mutabakat zaptlarıyla, Türk şirketlerinin Saudi Aramco'nun çeşitli projelerinde ihaleye girmesi sağlandı.
Mutabakat zaptı imzalayan Türk şirketlerinin isimleri ise şöyle sıralandı:
TAV Tepe Akfen Yatırım İnşaat ve İşletme AŞ, Enka İnşaat ve Sanayi AŞ, İlk İnşaat Taahhüt ve Sanayi Ticaret AŞ, Tekfen İnşaat, STFA Deniz İnşaat, Nurol İnşaat ve Ticaret Şirketi, Fernas İnşaat, Yüksel İnşaat, Kolin İnşaat Turizm ve Sanayi Ticaret AŞ, Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi AŞ, Dorce İnşaat, Doğuş İnşaat ve Ticaret AŞ, Üstay Yapı Taahhüt ve Ticaret AŞ, AGE İnşaat ve Ticaret AŞ, Taca İnşaat, Zafer Taahhüt ve Ticaret AŞ, Metag İnşaat ve Ticaret AŞ, GAP İnşaat Yatırım ve Dış Ticaret AŞ.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Kongre'de, İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz ile de görüştü.
Türkiye-İsrail ilişkilerinde normalleşme sürecinin başladığını belirten Steinitz, "Birkaç yıl aradan sonra Türkiye'ye ilk resmi ziyareti İsrail hükümeti adına gerçekleştirmekten memnunum. Türkiye üzerinden Avrupa'ya doğalgaz ihracı yapacak bir boru hattı kurulması opsiyonunu Bakan Albayrak ile görüştük. Bu konuyla ilgili iki hükümet arasında özel bir diyalog kanalı açmaya karar verdik." ifadelerini kullandı.
Yuval Steinitz, birçok insanın bölgede barış ve istikrar ile Türkiye-İsrail arasında ekonomik ve diğer alanlarda iş birliği görmeyi istediğini de dile getirdi.
OPEC yol haritasını İstanbul'da belirledi
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), Doğu Akdeniz'de izleyeceği yol haritasını da İstanbul'da çizdi.
İstanbul'a gelen bazı OPEC üyesi ülkelerin yetkilileri, 26-28 Eylül 2016'da OPEC'in Cezayir'deki gayriresmi toplantısında aldığı "üretim miktarlarını dondurma" kararını, OPEC üyesi olmayan Rusya ile değerlendirdi.
Toplantıda, OPEC üyesi olmayan bazı ülkelerin de 29 Ekim'de Viyana'da yapılacak OPEC toplantısına çağırılması kararına varıldı.
Suudi Arabistan Enerji, Endüstri ve Doğal Kaynaklar Bakanı Halid Al-Falih, Rusya ile yaptıkları enerji iş birliği anlaşmasına ilişkin, Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak'la İstanbul'da görüşeceğini belirterek, "Rusya'nın da yapıcı bir rol oynamaya devam etmesini bekliyorum." şeklinde konuştu.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı