Türkiye Çelik Üretim, Tüketim ve Ticareti
2020 yılında Türkiye, dünyada ham çelik sıralamasında 7.sırada yer almıştır. Nisan'da dünya çelik üretimi %23.3 iken artan taleple birlikte Türkiye'nin çelik üretimi %46.6 artmıştır.
Türkiye’nin ham çelik üretimi tüketimini karşılayabilmektedir. Türkiye Mart ayında nihai mamul üretiminin tüketimini karşılama oranı %117,7 olmuştur. 2021 yılının ilk üç ayında geçen seneye göre %10 daha fazla ham çelik üretimi ile birlikte ilk 3 aylık tüketimi ise % 16 artmıştır.
2021 yılının ilk 3 ayında toplam 4.581.039 ton çelik ürün ihracatı gerçekleştirmiştir. En çok çelik ürün ihracatını %29 pay ile AB’liğine daha sonra %19’luk kısmı ile Orta Doğu ülkelerine gerçekleşmiştir.
Hurda Pazarı
Türkiye'de deep sea hurda fiyatları Ocak ayına yukarı yönlü bir seyirle başladı. Bu dönemde arzdaki daralma piyasada endişelere neden oldu. ABD'de yerel hurda fiyatları; yükselen ihracat fiyatları, hızlanan yerel talep ve mevsimsel etkilerin yanı sıra Covid-19 salgınının da etkisiyle azalan hurda akışından fiyatlar arttı. Asya'da ise ithal hurda fiyatları Türkiye piyasasında fiyatların gerilemesinin ve arzın artmasının etkisiyle ay boyunca 80-90$/mt düştü.
Şubat ayının başında Türkiye'de hurda fiyatları 380-399$/mt CFR bandına geriledi. Türk üreticilerin yeni kargolar için piyasaya dönmesiyle fiyatlar yükselerek ayı 448-455$/mt CFR aralığında kapattı.
Bu artışa 18 Şubatta tatilden dönen Çin'in belirsizliğinin ortadan kalkması da destek oldu. Diğer taraftan Türk üreticilerin nihai çelik ihracat satışları iyi düzeyde gerçekleşti. Piyasayı olumsuz etkileyen Covid-19 salgınına karşı aşılama çalışmaları başlatıldı. Kış mevsimi hem sevkiyatlar hem de toplama faaliyetlerini olumsuz etkiledi ve navlun yükseldi.
Mart ayındaABD'li tedarikçilerin piyasaya girmesiyle Türk üreticiler bir adım geri çekilerek fiyatlar üzerinde baskı kurdular.
Asya pazarında ithal hurda fiyatları 40$/mt düştü. Çin'de ithal hurdaya olan talep düşük fiyatlı yerel alımlara odaklanmasıyla zayıf kalırken, Tangshan'daki yeni çelik üretim kısıtlamaları da hurda talebini olumsuz etkiledi. Japonya’da ise yaptıkları sevkiyatlarda gemi bulmak konusunda sıkıntılar yaşandı ve yerel piyasalarında talep kötüye gitti.
Nisan’da aya Türkiye hurda fiyatları yükseliş ile başladı. Ancak ayın ikinci haftasında teklif edilen deep sea kargo sayısının artması, fiyatları olumsuz etkiledi.
Çin'in ihracatta vergi iadesi politikasından vazgeçtiğini duyurması Türkiye'deki havayı aniden değiştirdi. Deep sea HMS 80:20 hurda fiyatları yükselerek ortalama 451,5$/mt CFR seviyesine ulaştı. Aynı dönemde ortalama short sea hurda fiyatları da 385$/mt CFR seviyesinden 418,5$/mt CFR'a yükseldi.
Türkiye HMS 80:20 hurda fiyatları 21 Mayıs'ta 510.50 $ / mt CFR seviyesine yükseldi. Endeks, Nisan 2010'dan beri en yüksek seviyesine ulaştı. Yükselen fiyatlar bir miktar dirençle karşılaşsada üreticiler Temmuz ayı sevkiyatlarını almaya devam ettikçe kısa vadede yükseliş bekleniyor.
Düzenleyen: Ayşenur Ustaoğlu
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı