İçme suyu çalışmaları
İmar planında açılan yeni yollar, daha önceleri içme suyu şebekesi olmayan bölgeler ile içme suyu şebeke hattı olup da yetersiz kalan bölgelere Malatya Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü Su Teknik Şefliği imkanlarıyla 22 bin, ihale yolu ile 3200 metre olmak üzere 25 bin 200 metre içme suyu şebeke hattı döşendi. Özellikle eski hatlarda asbest borular, çelik borularla değiştiriliyor. Aynı zamanda şehrin muhtelif bölgelerinde yeni yapılan binalar ve içme suyu bağlantısı eskiyen binalara Su Teknik Şefliği’nce 1392 adet, müteahhit firma tarafından 240 adet olmak üzere toplam 1632 adet abone bağlantısı yapıldı.
İçme suyu yatırımları kapsamında Beydağı’nın üst yamaçları ile Kentsel Dönüşüm alanlarında kalan konutların içme suyu ihtiyacını kesintisiz karşılamak amacıyla iki adet içme suyu depo yapımı 2013 yılında tamamlandı. Bunlardan biri 1305 metre kodunda 3000 m³’lük, biri de onun terfi merkezi olan 1000 m³’lük hacme sahip bulunuyor.
Ayrıca, muhtelif bölgelerde bulunan depolardan veya abonelerden alınan su numuneleri 2013 yılında periyodik olarak kontrol edilerek yıl boyunca toplam 3.350 adet su numunesi alınarak klor analizleri gerçekleştirildi. Yine 2013 yılında, Sağlık Bakanlığının belirlemiş olduğu aralıklarla Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Laboratuarlarında toplam 670 adet bakteriyolojik ve 395 adet kimyasal içme suyu analizlerinin yapılması sağlandı.
Kanalizasyon ve drenaj hattı döşeme faaliyetleri
Malatya Belediyesi Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğü Kanalizasyon Teknik Şefliği imkanlarıyla 7 bin 83 metre ve ihale yolu ile 10 bin 476 metre olmak üzere 2013 yılında toplam 17 bin 559 metre kanalizasyon şebeke hattı döşendi. 255’i belediye imkanlarıyla olmak üzere toplamda 655 adet parsel bacası da yapıldı.
Yine geçtiğimiz yıl içerisinde 908 metresi müdürlük imkanlarıyla olmak üzere toplamda 27 bin 983 metre yağmur suyu drenaj kanalı yapıldı.
Şehrin muhtelif bölgelerinde bulunan ve yağışlar nedeniyle tıkanan yağmur mazgallarının temizliğinin kontrolü de Kanalizasyon Teknik Şefliği tarafından yapılmaktadır. Bu kapsamda 2013 yılında 6400 Adet yağmur mazgalı temizlendi.
Atık su Arıtma Tesisi faaliyetleri
Sağlık ve Çevre Geliştirme Projesinin önemli bir parçasını oluşturan Malatya Atık su Arıtma Tesisi’nde 39.173.127 m³ atık su arıtıldı. Arıtılan suyun haftalık olarak analizleri yapılarak sonuçlar İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne gönderildi ve alınan analiz sonuçlarının yönetmelikte belirtilen kriterlere uygun olduğu belirlendi.
Arıtılan suyun bir kısmı Boran Toygar Bölgesi’nde bulunan 400 dönümlük arazinin sulanmasında kullanıldı. Suyun geri kalan kısmı ise alıcı ortam olan Boran Deresi ile Karakaya Baraj gölüne deşarj edildi.
43.989,705 ton arıtma çamuru çekilmiş olup bu çamurun % 80’i çiftçiye biogübre olarak verildi. Atık su arıtma tesisinde üretilen arıtma çamuru Toprak Kirliliği Kontrol Yönetmeliğinin belirlediği sınırlar içerisinde gübreleme amacı ile tarımsal olarak kullanılıyor. Arıtma tesisinde çıkan arıtma çamurunun ağır metal yönünden Toprak Kirliliği Kontrol Yönetmeliği’nin sınır değerlerinin çok altında olduğu tespit edildi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı