Özellikle Kore otomotiv endüstrisindeki durum endişe verici. Koreli otomobil üreticileri Çin'den çekilirken, onlara parça tedarik eden ilgili Koreli şirketler de aynı yolu takip ediyor. Bu çıkış trendinin öncülerinden biri olarak Hyundai Motor, Pekin 1 No'lu Fabrikasını 2021'de, ardından 2023'te Chongqing fabrikasını sattı. Bu yıl Changzhou tesisini de satmayı planlıyor. Hyundai'nin bir zamanlar Çin'de beşten fazla fabrikası bulunurken, şu anda yalnızca üç fabrikada faaliyet gösteriyor.
Hyundai Motor'un Çin'deki ticari operasyonlarını küçültürken, otomotiv çeliği levha tedarikçisi Hyundai Steel de Çin'deki yerel bağlı kuruluşunu ve fabrikasını yeniden yapılandırıyor. Diğer Koreli şirketler de benzer adımlar atmaya başladılar.
HL Mando, Chongqing'deki fren ve süspansiyon üretim tesisinden çekilirken, Hyundai Glovis de Çin'in önde gelen özel otomobil satış ve lojistik şirketi Changzhou Group ile olan ortaklığını sonlandırdı.
Yeniden yapılanma dalgası Kore pil sektörünün Çin'deki varlığına da yayıldı. LG Energy Solution, 2023 yılında düşük performans gösteren bir ortak girişim olan Jiangxi VL Battery'deki hissesini elden çıkararak stratejik bir hamle yaptı. 2020 yılında LG Chem ile Çinli Becken Technology arasındaki iş birliğiyle kurulan bu girişimin operasyonel zorluklar nedeniyle hisseleri satıldı.
Bu eğilim sadece Koreli şirketlerle sınırlı değil, aynı zamanda küresel ve çok uluslu şirketleri de etkiliyor. Çin'e doğrudan yabancı yatırımlar (DYY), 2023 yılında son 30 yılın en düşük seviyesine ulaşarak, 2022'ye göre %82 düşüş gösterdi ve 33 milyar ABD dolarına geriledi.
Çin'deki yabancı yatırımlardaki bu düşüş, küresel ekonomik dinamiklerde ve ticaret ilişkilerinde önemli değişimlerin yaşandığını gösteriyor. Bu durum, şirketlerin stratejik kararlar alırken daha dikkatli ve esnek olmalarını gerektiriyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı