10.082,10 TRY BIST 100 BIST 100
35,83 USD USD USD
4,97 CNY CNY CNY
37,21 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
38,09 TRY Faiz Faiz
77,25 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
31,42 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,30 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
105,78 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
339,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
3.223,56 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Güneşe Maruz Kalma Sonucu da Oluşan Kanser Türü: Cilt Kanseri

Gerek iş yaşamında gerekse normal hayatta ihmal ettiğimiz sağlımız uzun süre güneşe maruz kalmakla birlikte ciddi problemlere davetiye çıkarıyor. Cilt kanseri nedir? Nasıl olur? Tüm detaylar haberimizde...

Güneşe Maruz Kalma Sonucu da Oluşan Kanser Türü: Cilt Kanseri

Melanin adlı deriye renk veren pigmentleri, melonist denilen cilt hücrelerince üretilmektedir. Bu hücreler kontrolsüz bir şekilde bölünüp çoğalması sonucu meydana gelebilen cilt kanseri melanoma veya melanom olarak adlandırılmaktadır. Melanomlar diğer cilt kanserlerine kıyasla daha az rastlanılmaktadır. Fakat cilt kanseri ile gerçekleşen ölümlerin hemen hemen %75’i melanoma bağlı olarak gelişmektedir.

Kanser hücreli hızla büyüyen ve sistematik olarak yayılım gösteren bir davranış sergileyebilmektedir. Tüm hastalıklarda olduğu gibi cilt kanserinde de erken tanı büyük önem taşımaktadır. Dolayısıyla ciltte oluşan kanser belirtilerinin erkenden fark edilmesi ve doğru değerlendirilmesi oldukça önemlidir. İnşaat sektöründe çalışan kişilerde de görülmekte olan cilt kanseri hastalığı nedenleri belirtileri ve tedavisi hakkında detaylı bilgiye yazının devamında ulaşabilirsiniz.

Cilt Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Melanom ciltte var olan ben üzerinde veya normal derinin üzerindeki hücrede meydana gelebilir. Kendiliğinden ortaya çıkan leke veya lezyonda görülebilen işaretler akla melanom şüphesini getirebilmektedir. Bunlar ise;

  • Lezyonun şekilli olmayışı
  • Doku sınırlarının pürüzlü, girintili çıkıntılı ve düzensiz bir biçimde olması
  • Daha fazla renk ve renk çeşidinin oluşması
  • Lezyon boyutunun 5 mm’den fazla büyük olması,
  • İlerleyen ve belirli zamanlarda lezyonun renginde ve şeklide değişikliklerin gözlemlenmesi

Lezyonlar çoğunlukla koyu veya siyah kahverengi leke veya kabartı şekilde ortaya çıkabilir ve zamanla büyüme gösterebilir. İlerleyen zamanlarda melanomun koyu rengi açılabilir veya lezyonda mavi ve pembe renkler görülebilmektedir. Nadiren renksiz lezyonlarda görülmektedir. Bundan dolayı ciltte oluşan lezyon fark edildiği takdirde şekil ve renk açısından takibi yapılmalı, ten rengi ya da pembe renklerde görülen kabartılara da dikkat edilmelidir. Bu hastalığın erken tanı ve tedavi yöntemleriyle kontrol altına alındığı gibi kurtulmanın imkanlarının da olduğu unutulmamalıdır.

Cilt Kanseri Nedenleri Neledir?

Farklı kanser tipleri gibi melanomlar da sağlıklı olan genlerin mutasyona uğraması veya kontrol edilemeyen çoğalmayı baskılayabilen genlerin fonksiyonlarında oluşabilecek bir bozulmaya bağlı olarak kendini gösterir. Melanom %10 oranında ailesel olarak bireyler arası geçişler olduğundan bu hastalığın gelişmesinde genetik yatkınlığın olması oldukça önemlidir.

Melanom gelişme riskinin artacağı durumlarda, cilt tipi, ultraviyole ışınları, ciltte ben varlığı gibi çeşitli etmeler olarak söylenebilir. Cilt kanseri hastalığının nedenleri ise şu şekilde bilinmektedir.

  • Kızıl saçlı, çilli kişiler ve açık tenli insanlar cilt kanserine yakalanma riski taşıyan ilk insan grupları içerisinde yer almaktadırlar.
  • Ciltte bulunan birçok benin büyük oranının asla kansere dönüşme gibi bir durum söz konusu değildir. Fakat ciltte çok fazla benin bulunmasıyla cilt kanseri riskini arttırdığını söyleyebiliriz.
  • Uzunca bir süre güneş ışığına maruz kalmak cilt kanseri olma riskini arttıran hususlardan biridir.
  • Solaryum kullanımı 30 yaş öncesinden kullananımı cilt kanser riskini oldukça arttırmaktadır.
  • Birinci derece akrabaların, bireyin daha önce geçirdiği hastalıkta melonom öyküsünün olması bu hastalığın görülme olasılığını arttırmaktadır.

Kanserin gelişim alanı ve cilt kanserine sebep olan faktörlerden birçok sebebi cilttir. Ciltte oluşan her sorunlar ile ilgili dermatoloji uzmanları ilgilenmektedir. Cilt kanseri belirtileri ve şüpheleri olan kişilerin uzman doktorlarca yapılan tetkikler ve ardından dermatologlarca, onkoloji uzmanlarının da gösterdiği destekler sayesinde cilt kanseri tedavisi çok daha iyi gerçekleşecektir.

Cilt Kanseri Teşhisi ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Cilt kanseriyle ilişkili emareler cilt üzerinde kolayca ayırt edilebilir. Cilt kanseri teşhis aşamasında ilk olarak hastanın vücudunu kendisi izlemesidir. Vücutta belirtilere ait bulgular aranır. Daha sonra bulgu ve belirtiler var ise doktora başvurularak fiziki muayene gerçekleştirilir. Teşhisi, kesinleşmiş bir tanıya dönüştürebilmek için farklı tetkikler ele alınarak incelenir. Cilt yüzeyini ve pigment bulguların inceleyebilmek için durumun daha netleşebilmesi için dermatoskopiden yararlanılmaktadır. Şüpheli alanın en geniş olan kısmından belli başlı örnekler alınıp biyopsi işlem uygulanır ve cilt kanseri teşhisi konur.

Bir benin tamamının çıkarıldığı ve incelendiği dokuda melanom bulgusu eğer patoloji raporlarıyla doğrulanıyorsa bu kez o bölgede cerrahi operasyon uygulanır. Fakat cerrahi operasyon uygulandığı sırada tedavi amacıyla o bölgede belli bir oranda dokulara bırakılmaktadır.

Hedeflenmiş terapi ilaç yöntemi, kanser hücrelerinde oluşan zedelenme eğilimlerine etki etmek üzere belirli ilaçlar kullanılmaktadır. Farklı yan etkileri mevcuttur fakat cilt problemi, ateş, üşüme hissi ve dehidratasyon içeren etkisi vardır. Dabrafenid (tafinlar), Vemurafenib (zelboraf) ve Trametinib (mekinist) ilerlemiş cilt kanseri tedavisinde kullanılan hedefli terapi ilaçlarıdır. Bu ilaçların etkisi ancak kanser hücrelerinin belirli bir mutasyona uğraması durumunda etkili olmasıdır. Cilt kanseri tedavisinde bu ilaçların size uygun olup olmayacağı yapılan test ve tetkikler sonucunda belirlenir.

Cilt Kanserine Ne İyi Gelir?

Cilt kanserine iyi gelebilecek bir takım faydalı bitkiler vardır. Bunlar; polifenol ve kateşinler içeren siyah ve yeşil çay, kekik, biberiye, nane, sarımsak ve kakao cilt kanserindeki gelişmeleri engellemede oldukça faydalıdırlar. Günde yaklaşık 2 ile 3 bardak yeşil çay, her bitki çayının içerisine de bitki çayı koyularak tüketilebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Türkiye ve Mısır arasında ticaret hacmi 2025'te 10 milyar dolara ulaşacak

28 Ocak 2025 Salı

Türkiye ve Suriye ticaret ilişkilerinde yeni dönem başlıyor

24 Ocak 2025 Cuma

AB elektrik üretiminde güneş enerjisi kömürü geride bıraktı

23 Ocak 2025 Perşembe

Trump, Paris İklim Anlaşması'ndan ikinci kez çekildi

23 Ocak 2025 Perşembe

Türkiye'yi yasa boğan otel yangını

22 Ocak 2025 Çarşamba
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun